keskiviikko 16. elokuuta 2023

Diy betonisienet

Tulipa vastaani ystävältä tällainen nerokas ja ihan älyttömän helppo tapa tehdä upeita betonista sienikoristeita puutarhaan. Nerokas siksi, kun nämä eivät ole mitään kaksiosaisia suoria puolipalloja ja sylintereitä, vaan ihan yhtä palaa ja aivan oikean sienen näköisiä! Kokeilin heti tehdä muutaman ja koskapa homma oli niin lapsellisen helppoa, tein vielä yhden lisää, josta kuvasin tänne blogiinkin ohjeen, kun jotenkin aavistelen, että näistä saattaisi aika moni muukin hiukan innostua näin syksyn alla. Eli tässä tulee betonisienten ohje:

Tarvikkeiksi tarvitaan tietty sitä betonia ja koskapa nämä koristeet on ulkokäyttöön käy siihen parhaiten ihan tämä perus S100, jota jokaisesta rautakaupasta varmasti saa. Sen lisäksi tarvitaan vähän vettä ja  astia betonin sekoitteluun.

Muiksi tarvikkeiksi tarvitaan kumihanskat (tai muut, jotka käsiä suojaa), isohko pala joustavaa t-paitakangasta (parhautta jos tähän löytyy vanha t-paita, josta leikata), vanha mutta ehjä sukka (mieluiten tuollainen pötkömallinen tennissukka), pari kumilenkkiä, narua ja jokin pullo tahi astia joka vähän kapenee ylöspäin, sekä muovia sen suojaamiseen (minulla tuossa sinolipullo, jonka korkin ympärille vanha sukka kiedottuna pehmusteeksi).

Ja homma alkaa niin, että sekoitetaan ensin pieni satsi betonia pussissa olevan ohjeen mukaan astiassaan. Itse en ikinä osaa arvioida kuinka paljon tarvitsen, niin teen ensin vähän ja lisää sitten jos tarvitsee, niin eipä jää ylimääräisiä suotta sitten pyörimään.

Ja sitten täytetään sukka betonimassalla melkein varteen asti täyteen ja sitaistaan varren ympärille naru (kuten tulevissa kuvissa näkyy).

Sen jälkeen laitetaan t-paitakankaasta leikatun neliön keskelle kasa betonia, määrältään kuitenkin vähemmän, kun mitä sukkaan tuli, jotta saadaan sienen painopiste enemmän alas jalkaan kun ylös lakkiin sitten lopputuloksessa.

Sitten sidotaan t-paita nätisti ja tasaisesti myttyyn niin, että kaikki kankaan sivut tulevat kuminauhalla yhteen. Eikä liian tiukkaan sillai, että betoni ei pääse sisällä yhtään liikkumaan, vaan vähän väljästi, että sitä voi vielä muotoilla kankaan sisällä.

Sitten asetetaan t-paitamytty sen ylöspäin vähän kapenevan muotin päälle niin, että solmukohta painuu tuon tulevan lakkiosan sisälle tehden sinne selkeän kuopan jalkaa varten (muttei kuitenkaan läpi asti) ja muotoillaan se lakin muotoon niin hyvin ja tasaisesti kun osaa.

Betonilla täytetty sukka sidotaan roikkumaan (tässä puutarhapenkin alle) ja siitä muotoillaan tuollainen  alaspäin levenevä ja ylöspäin kapeneva puikula. Kannattaa tässä vaiheessa olla tarkkana, että jalasta tulee suora ja sen pohjasta tasainen maata vasten (vaikuttaa lopputuloksessa siihen, että sieni pysyy varmemmin pystyssä).

Kun osaset ovat saaneet pari päivää kuivua avataan ne paketeistaan ja lopputuleman pitäisi näyttää suunnilleen tältä; on selkeä sienen lakki, jossa kuoppa ja alaspäin levenevä jalka. (Jos jalkaan tulee liian terävä ja pitkä kärki, sen voi napauttaa varovasti vasaralla vähän tylpemmäksi)

Sitten katsotaan paikka, jossa nämä kaksi osaa saa alassuin yhteen, niin, että ne voivat nojata johonkin pysyäkseen pystyssä. Jalan voi myös ripustaa roikkumaan narulla, mutta olen huomannut, että nojatessaan johonkin ne on vähän helpompi saada suoraan keskenään.

Sitten tehdään taas pussin ohjeen mukaan hyvin pieni annos betonia ja laitetaan sitä lakin kuoppaan, noin 2/3 osaa täyteen...

Ja sitten työnnetään jalka betoniin mahdollisimman keskelle kiinni ja muotoillaan betoni nätisti niin, että jalan ja lakin yhtymäkohdasta tulee luonteva. (Tässä kohti voi joku luovempi muotoilla tuonne vaikka heltat tai pillit tahi vaikka vielä sukan sienen jalkaan, mutta minä tykkäsin tästä vähän simppelimmästä lähestymistavasta, niin jätin vähän krouviksi betonit.)

Se on aina vähän arvuuttelua, että onnistuuko osien tasapainotus, kun näin ylösalaisin sen tekee, mutta Kunhan niissä on selkeä painoero niin, että painoa on jalassa paljon enemmän kun lakissa, sen pitäisi kyllä onnistua. 

Tässä olen myös laittanut lakin alle vähän puulastuja saadakseni sen hiukan vinon, niin, että kun jalka nojaa penkinjalkaa vasten tulee lopputuloksesta kuitenkin aika suora.

Sen jälkeen ei tarvitsekaan kun odotella pari päivää, että yhtymäkohdan betoni kuivahtaa ja sienen voi siirtää tuosta ylösalaisin kököttämästä paraatipaikalleen pihan, pation tai parvekkeen koristeeksi. 

P.S. Ja jos käy niin, että lopputuloksena on sieni, joka ei pystyssä pysy, niin kun tämä yksi minkä aiemmin tein, niin sen voi aina laittaa nojaamaan johonkin joka pitää sen pystyssä tai antaa olla vaan kyljellään silti, koska nättihän se on näinkin tämmöinen. 

Got this idea from a friend and I think it's  the most genius way to make concrete mushrooms so had to share it with you too. I think the pictures tell you all you need to know to make them, but if they don't,  feel free to ask me for more detailed instructions in english.

3 kommenttia:

  1. Tämä on tosi kiva ja hyvännäköinen. Kiitos selkeistä ohjeista!

    VastaaPoista
  2. Onpa ihania sieniä, olen kaivannut juuri tuollaisia isompia sienikoristeita. Ihanat sieni-tuulikellot jo täältä kevättalvella ostin, nyt kyllä hyvien ohjeiden kera houkuttaa tehdä itsekin. Tai kohta kyselen, että teetkö myyntiin :)

    VastaaPoista
  3. Vitsit miten ihana idea! Pitää kokeilla tätä muksun kanssa, hauska idea ja puutarhassa on aina tilaa taikasienille. 😍🍄

    VastaaPoista