Rakastan
pesukonevärejä yli kaiken, sillä niillä on niin näpsäkkä uudistaa tai muuttaa kankaiden värejä itselle mieluisammaksi. Olen tässä vuosien varrella opetellut oikein hyväksi soveltamaan niiden käyttöä, joten saan yleensä aika liki mitä tilasin ja osaan helposti säätää värin määrällä ja eri värejä peräkkäin laittamalla halutun lopputuloksen. Nyt piti saada kesäkoltusta liika valkoinen piiloon, sillä en kokenut sitä tarpeeksi omaksi ja värjätä päjäytin sen pienellä määrällä
Dylonin farkunsinistä sopivaksi.
Minulla on nämä värit aina eri purkeissa, sillä tuskin koskaan käytän yhtä kokonaan yhteen värjäykseen. Saatan helposti värjätä vain yhden vaatteen tai sitten haluan väriä, mutta vaaleammin kun mitä koko purkilla tulisi, niin on helpompi lusikalla annostella tämmöisestä purkista, kun koittaa säätää sen alkuperäisen kanssa.
Tässä tekniikassa ei tarvita kuin oma pesupallo (siihen hommaan voi säästää sen Dylonin purkin) sillä tämän väriaineen määrä ei ole niin oleellista, kun se, että se on kunnolla sekoitettu. Eli siis jos vaihtaa värin alkuperäisestä pakkauksesta eri purkkiin, se pitää sekoittaa hyvin (siellä voi olla epätasaisuutta tai kokkareita) ja annostella sitten vasta pienemmissä määrissä, että se toimii niin kun pitääkin.
Puuvillasta ja viskoosista tehdystä kesäkoltusta hävisi liika valkoinen parilla ruokalusikallisella farkunsinistä väriä oikein kivasti ja nyt siitä tuli itselle sopivamman värinen, eikä se näytä enää liian räikeältä tyyliini. (Sori vähän huono tuo alempi kuva, lopputulos on ihan yhtä kontrastinen kun tuo ylempi alkuperäinenkin väri eikä siis haalennut mitenkään pesussa, kuvaaja ei vain saanut nyt parempaa eikä jaksa uudestaan lähteä kolttua kuvaamaan.)
Värjäyshommissa täytyy aina muistaa, että väri ottaa erilailla eri materiaaleihin ja tekokuituihin se ei tartu yleensä ollenkaan. Eli ompelulangat, vetoketjut ynnä muut jäävät aina sen värisiksi kun olivatkin. Joskus myös saman vaatteen samanväriset eri osat voivat olla keskenään erilaista kuitua ja värjäytyvät ihan eri lailla. Tärkeä muistisääntö silloin, jos on värjäämässä ihan vaaleasta kovin tummaksi - se ei yleensä näytä hyvältä lopputuloksessa.
Paitsi, poikkeuksiakin on; silloin kun sen pitääkin erottua. Niin kuin tässä, kun värjäsin harmaameleeratut puuvillaiset caprileggingsit farkunsinsieksi, jäi ompelulangat ikään kuin kuuluisi ollakin ja muistuttaa kivasti vähän farkkuja noin.
Myöskään kankaan kuviot eivät välttämättä ota väriä itseensä. Joskus ottavat ja saattaa mennä piloille koko värjäys, jos peittyvät liikaa, mutta joskus eivät ota ja värjäys onnistuu oikein kivasti, niin kun tässä alunperin valkopohjaisessa lakanassa, jossa kukkaset näkyvät vielä selvästi omina väreinään hennon ruskeaksi värjätystä pohjasta.
Sama pätee myös vanhoihin ja tahraisiin kankaisiin, tahroihin ei väri ota tai sitten ottaa liikaa ja lopputulos on yleensä huonompi kun lähtötilanne ja tahrat näkyvät vieläkin enemmän. Suosittelenkin siis vain kohtuullisen uusien tai muuten varmasti tahrattomien kankaiden värjäämistä näillä.
Ja se vaikuttaa myös värjäyksen lopputulokseen minkä värinen kangas on alunperin. Tässä kuvassa kaikki leggingsit on värjätty sävyllä
Espresso Brown. Reunimmaiset täydellä väripanoksella ja keskimmäiset parilla ruokalusikallisella. Alkuperäiset värit ovat kahdella vasemmanpuolimmaisella armeijanvihreät ja oikeanpuoleisin vaalea beige. Näitä olen jo pian pari vuotta käyttänytkin ihan jatkuvasti, mutta hyvinä on värit pysyneet noissa.
Myös nämä leggarit on värjätty samalla sävyllä, tummempiin meni vajaat kolme ruokalusikallista ja vaaleampiin vain yksi. Alunperin vaaleita harmaameleerattuja kumpainenkin. Helppoa hommaa tyypeille, jotka eivät löydä kaupoista sopivan värisiä kesäleggingsejä valmiina. :)
Että vallan mukavaa on koneväreillä leikkiminen kyllä. Värien sekoitteleminen keskenäänkin onnistuu, mutta vain niin, että ne pistetään peräkkäisillä pesukerroilla, ei siis koskaan samaan aikaan, sillä siitä voi seurata ihan katastrofi jos ne reagoivat keskenään väärin. (Kiinnityspesua ei tarvitse joka värin välissä tehdä, kun menevät lopuksi sillä samalla sitten.) Kannattaa myös muistaa, että mitä enemmän kutakin väriä laittaa päällekkäin, sitä tummemmaksi lopputulos tulee.
Tässä vielä lopuksi muutama hyväksi havaitsemani sääntö näiden Dylonin pesukonevärien käyttöön:
Noudatan pakkauksen ohjeita orjallisesti (kaikessa muussa paitsi värin määrässä).
Pidän aina huolen, että pesukone on puhdas ennen värjäystä. En käytä mitään savipohjaisia pesuaineita enkä huuhteluaineita, sillä niiden jäämiin se väri ottaa koneessa kiinni ja saattaa pilata seuraavat pesut. Olen kuullut ihan liikaa ihmisten valituksia siitä, että pesukonevärit pilaavat koneet ja pyykit, kun se on ihan helposti vältettävissä huolellisella koneen pesulla.
Teen aina koevärjäyksen ja jos en voi tehdä sitä pistän ensin ihan vähän väriainetta ja lisään sitten seuraavaan värjäyskertaan enemmän.
Tällaisilla ohjeilla olen onnistunut värjäilemään jo vaikka ja mitä, eikä enää tarvitse tyytyä tylsän- tai vääränvärisiin vaatteisiin tai kodintekstiileihin. :-)
Love using Dylon's machine dyes and a lot of the times I use just a little of the dye to get a lighter color. Here's some samples of clothes and fabric I've used Dylon for.