maanantai 21. kesäkuuta 2021

Roikkuva ruostepallo

Helteisessä säässä ei ole huvittanut oikein mikään, mutta koskapa paikallaan makoilu uuvuttaa vieläkin enemmän keksin penkoa vähän varastojani ja tehdä aikani kuluksi tällaisen hauskan ruostepallon koristeeksi puutarhaani. 

Tämä oli varsin helppo projekti eikä vaatinut oikein muuta kun vähän aikaa ja viitseliäisyyttä, mikä oli oikein hyvä, kun ei tuolla paahtavassa kuumuudessa nyt liikoja hikoillakaan viitsinyt. Kuvasin tekoprosessin siltä varalta, että jos joku siellä tahtoo samanmoista tai soveltaa omiaan, niin tästä näkee osviitaksi miten tällainen pallukka syntyi:

Olin joskus poiminut jostain romukasasta mukaani talteen tällaisen valmiiksi ruostuneen peltinauhan palasen. Tämä on sellaista millä esim. lautaniput ja muut vastaavat on tehtaalla sitaistu kiinni. Tuossa on noin reilu kolme metriä tavaraa rumasti rullalle kiepaistuna. (Vastaavaa reiällistä versiota saa rautakaupasta, katsoo vaan että ostaa sellaista joka varmasti ruostuu, ellei sitten ihan kiiltävää halua tehdä.)

Muita työkaluja ja emmeitä projektiin peltisaksien ja -nauhan lisäksi oli mm jakoavain, pari pulttia prikkoineen ja muttereineen ja ruuvimeisseli pultille, koska näissä sellainen pää sekä metallille soveltuva poranterä joka on vähän paksumpi kun pultin halkaisija.

Sekä loppusilausta varten ruosteen väristä ketjua, koukkuineen, rautalankaa ja kome eri kokoista puuhelmeä sopivassa sävyssä. (Itse suihkautin lisäksi vähän ruostemaalia noihin sekä pultinpäihin valmiissa pallossa ja taisin tipan kakskomponenttiliimaakiin turauttaa pohjahelmen liimaukseen.)

Sitten vaan silppusin peltinauhan kahdeksaksi samankokoiseksi pätkäksi. Nämä noin 30cm kappaleelta.

Jonka jälkeen porasin jokaiseen pätkään  kumpaankin päähän reiät likelle raunaa.

Ja sitten vaan pultilla yhteen kaikki kahdeksan palasta rei'istään ja prikat välissä tietty, että pysyy tukevasti.

Sen jälkeen kiinnitin peltinauhat pultilla kiinni myös toisesta päästään. Pulttien pitkät päät muttereineen jätin pallon ulkosyrjille, jotta ne saa sitten helmien reikiin piilotettua.

Sitten mittasin pallon halkaisijan ja leikkasin lopusta nauhasta keskivanteen jonka pujottelin palloon ihan vaan joka toisen yli ja ali menetelmällä paikoilleen päät piilotettuna yhden pystynauhan alle.

Yksi puuhelmi pohjaan peittämään pultinpätkää ja mutteria (tähän laitoin sitä liimaa ja ruostesprayta vähän myös). Ja jos puuhelmen reikä ei ole sopiva, sen saa sopivaksi kun poraa sitä vähän isommaksi, jotta mutterikin sujahtaa sinne sisälle mukavasti.

Lopuksi kiinnitin ihan vaan rautalangalla solmimalla ketjun ja kaksi puuhelmeä paikoilleen palleron yläosaan. Jos ei olisi ollut niin kuuma olisin käynyt ostamassa tuohon sellaisen mukavan koukkupultin ja laittanut oikein vimpan päälle nätisti, mutta kun oli kuuma niin pistin roiskauttaen vaan rautalangalla sinnepäin ja ihan hyvin toimii noinkin.

Eikä lopputuloksen kannalta ole mitään väliä tekeekö tällaisen hyvin vai huonosti, pääasia on että tekee ja on hauskaa ja minullahan sitä oli. Ja sitä paitsi ainakin omasta mielestäni tästä tuli ihan tosi onnistunut, tykkään todella paljon katsella kun se tuolla nyt heiluu tuulessa puutarhassani. Harmittaa vaan, ettei materiaalia ollut enempää, kun nyt tuon viereen tekisi mieli tehdä toinenkin. Pitänee siis lähteä kiertelemään jonnekin rakennusprojektien liepeille, josko heidän romukasoistaan vähän ruosteista peltinauhaa taas minulle pätkä löytyisi.

Made this fun rusted ball ornament to my garden from a piece of a pallet tying metal band I had found years ago. So simple and easy to make I managed to do it outside in the scorching heat without losing my cool.

2 kommenttia: