sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Jääkaapin rakennus - jonkinmoiset ohjeet

Jos haluat tehdä keittiöösi tällaisen samanlaisen maalaistyylisen ja vanhan näköisen jääkaapin, niin tässä ohjeet sillai suunnilleen niin kun minä tein.

Ihan ensimmäiseksi kannattaa metsästää ne oikeat helat. Ne ovat kuitenkin SE juttu jolla jääkaappiin sitä särmää tulee ja siksi niihin kannattaa ja pitää panostaa. Vähän sinnepäin olevilla heloilla koko kaapin fiilis menee kanssa vähän sinnepäin. Jos tahdot onnistua, panosta heloihin täysillä. 

Huomioitavaa, että saranoiden on oltava mallia joka sopii tuollaiseen päälletulevaan oveen, eli se on tollai nurkkamallia (en tiedä tähän nyt oikeaa termiä, kts kuvaa niin tajuatte). Saranat kannattaa ostaa valmiiksi ennen kun projektin aloittaa, jotta voi sitten hankkia ovimateriaalit sen mukaan mikä saranoihin istuu.

Oikeita vanhoja jääkaappien saranoita löytää helpoimmin ebaysta, vaikka tällaisella haulla, klik. Ja kaikenmoisia kahvoja myös, klik.Myös Etsy, klik on hyvä ostopaikka tällaisille. Ja jos heti ei tärppää mieluisia, niin odotelkaa tovi, uusia tuotteita tulee sinne joka päivä lisää.

Tällaiseen kaappiin sopii hyvin monenlaiset kahvat ja saranat. Kahvoiksi käy, pystymalli, vaakamalli, tai ihan vaan salpa. Hyviä vinkkejä kahva- ja saranatyyleistä löytää ihan googlettamalla "vintage icebox". 

(Minulla on myös kaksi paria pyöreäreunaisia vanhoja jääkaappisaranoita ja kaksi isoa kahvaa ylimääräisinä täällä, kyselyä s-postiin jos kiinnostaa nähdä kuvia / ostella)

Ja sitten kun hela-asiat ovat kunnossa tarvitset integroitavan jäääkaapin, sellaisen kaappiin upotettavan. Tavalliset jääkaapit eivät tällaiseen sovellu (toim. huom. älä. edes. kokeile.). Integroitava on oltava siis. Malleja on olemassa vähän joka tarpeeseen ja niistä tulisi siis valita itselle se sopivin. Me otettiin tämä Ikean Isande, kun siinä oli meille sopivan iso jääkaappiosa ja kohtuullinen pakastin.

Näiden jääkaappien mukana tulee kuvalliset ohjeet, kuinka ne integroidaan sinne kaappin, esim. Ikean jääkaapeilla ikean kaappiin. Niitä ohjeita kannattaa lukea ja tutkia tarkkaan, että näkee mistä ja miten pitää olla kiinnitetty kaappiin ja mistä ja miten kiertää ilma ja paljonko pitää olla tilaa sivuissa, takana ja päällä. Jos tahtoo että vakuutus korvaa tai takuu ei raukea niin näissä kannattaa olla tarkkana, mutta muuten, se on kaappi kuin kaappi minne integroitavan voi laittaa.

Minä rakensin kaapin 18mm liimapuulevystä suunnilleen näin. Kun halusin jääkaapille vähän leveämmät reunat, joiden päälle ne ovet tulisivat, niin tein koko kaapista ylhäältä, ja sivuista noin 40mm leveämmän kuin se kaappi, joka ohjeessa sanottiin tälle sopivan ja pienensin sitten tuon "suuaukon" 35mm rimoilla. 

En laittanut sisäpuolelle liitoskohtia lukuunotaamatta muita tukia, kun tämä seisoo täällä meillä seinän ja kaapin välissä ja liimapuulevyt ovat itsessään jo aika tukevat. Jos tahdot tehdä vapaasti seisovan mallin (Toim. huom. semmoinen olisi ihana!) niin laita takaosaan ristituki tai ohut vaneriseinä ettei kaappi hetku, (mutta huomioi ne tuuletusetäisyydet).

Minun mallisani tuuletus toimii sen takaseinättömyyden lisäksi näin: Ylhäällä on hyvät pyöreät aukot ja pohja on takaa auki reilusti (kaappi makaa kuvassa selällään, pohja katsojaan päin). Tässä vaiheessa jalkoja ei vielä oltu tehty, mutte ne nostivat kaapin noin 11cm irti lattiasta, jolloin tuuletus alta käy ainakin minun nähdäkseni varsin hyvin.

Sitten kun runko on kitattu ja maalattu ja jalat, jotka leikattu tukevasta puusta asennettu (sori, en ottanut niistä vaiheista kuvia) niin sitten asennetaan jääkaappi sinne sisälle ja kiinnitetään se jääkaapin mukana tulevien ohjeiden mukaan tukevasti kaappiin. Ja jos tekee kaksiosaisen kaapin, niin kuin minä niin sitten ennen ovien asennusta askarrellaan tuohon ovien väliin vielä poikkipuu (kuvat siitäkin vaiheesta puuttuvat, mutta kts nuolet). Ja sitten asennetaan ovet.

Nämä ovet on tehty 12mm MDF-levystä, joista jyrsin reunat vähän pyöreämmiksi jotta tyyli olisi lähempänä haluttua. Ovet ovat vain himpun suuremmat kuin nuo kaapin aukot, tulevat kaapin reunojen päälle noin 5mm. MDF-levystä tehtyihin oviin kannattaa muuten laittaa saranat ja kahvat läpipulteilla kiinni. Levy on niin höttöistä pahvia, että tavalliset ruuvit jauhautuvat siitä irti melko nopsaan.

Ja sitten kuva siitä miten jääkaapin ovet ovat kiinnitetty kaapin oviin sisäpuolelta. Tuollaiset liukukiskot tulevat (ainakin Ikean) integroitavan jääkaapin mukana. Liukukisko kaapin ovessa ja liukuja jääkaapin ovessa. 

Sitten vaan kahvat kiinni, töpseli seinään ja kaappi käyttöön. Itse valitsin tämän näköiset kahvat, mutta kuten tuolla aiemmin sanoin näitä on monenlaisia ja mallisia joista jokainen löytää varmasti itselleen mieluisimmat ja helpoimmat käyttää.

Ja parhautta myös se, että tämän integroidun jääkaapin imuroiminen takaa käy varsin helposti vetämällä koko kaappi esille tuosta nurkastaan. Sitä ei ole tarvinnut ruuvata kiinni seiniin tai muuhunkaan, koska seisoo hyvin tukevasti jaloillaan ja liukuu lokoseensa seinän ja kaapin välissä jaloissa olevien huopatassujen ansiosta sulavasti. Töpselikin hyvin esillä, kun tulee tuosta kyljestä ja menee mikron päällä olevaan pistorasiaan.

Toivottavasti näistä "ohjeista" oli nyt jollekin rakentelijalle jotain hyötyä. Kyselkää jos jokin askarruttaa. Ja jos jotakuta oikein kuumottaa oma rakentaa ja horinoistani ei mitään tajua, niin tänne saa tulle hipelöimään tuota meidän iceboxia ja kyselemään tarkempia ohjeita. Sähköviestillä tavoittaa.

This is pretty much how I built my vintage icebox hack. I can't offer you precise measurements, or too detailed instructions, cause I didn't really make any notes when I built this. But I hope you get the picture by just looking at my pictures (follow the links in text to get a better idea).

8 kommenttia:

 1. Toi jääkaappi on ihan järjettömän hieno! Mulla ei vaan riittäisi taito ja jos jotenkin mystisesti riittäisikin, niin sitten ei riittäisi hermot. Voin vaan ihailla, miten sulla riittää molemmat. Wau!!!

  VastaaPoista
 2. Iso peukku ohjeista. Vaatii kyllä jo ammattitaitoa tuon tekeminen. Tosin sinulta sitä ei puutu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ammattitaitoa ja ammattitaitoa... Voimakkaalla tahtotilalla täällä enimmäkseen mennään ja opetellaan se mikä tarvitaan :-)

   Poista
 3. Iso peukku ja Kiitos hyvistä sekä havainnollisista ohjeista!

  VastaaPoista
 4. Vähänkö oot puuseppä! Iso peukku!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en nyt ehkä ihan seppä vielä, mutta hyvä oppipoika jo ainakin :-)

   Poista