tiistai 23. heinäkuuta 2013

Diagnoosi Barbiemania

Minä joskus ala-asteikäisenä olen kertonut tädilleni etten koskaan lakkaa leikkimästä barbeilla (tarkottaen kaikkia muotinukkeja). Täti tuolloin vähän naureskeli mutta nykyään on hänkin jo huomannut että tosissaan taisi tyttö silloin olla. Vaan mistäpä hänkään olisi arvannut ettei tämä lapsi saanutkaan tarpeekseen noista nukeista silloin. Minä sen sijaan tiesin sen ja hyvin varmasti tiesinkin.

Nyt aikuisena nämä leikkini ovat kuitenkin tylsästi vain nukkekodin rakentelua ja erilaisten vaate- ja nukkekombinaatioiden testailua. Enää ei kuulu kimeät äänet että: "Tää olis hei sellanen joka olis lentoemäntä ja sit tää kävis tosi usein ranskassa...". Ehei, mutta nukeilla on kuitenkin kuvitteellinen elämä, työ ja perhe. Vaikka leikkimistähän sekin taitaa tavallaan olla että mielessään vaan kuvittelee.

Tämä lentoemännän asu on oikeasti 60-luvulta ja aito Barbien vaate. Silloin ennen osattiin tehdä kunnollista ja ihanan realistista (nuken mittasuhteita lukuunottamatta). En ole oikein koskaan syttynyt siihen vaaleanpunaiseen, glitterillä kylvetettyyn nukkemaailmaan mutta tämä oikeaa muistuttava tekee minut niin onnelliseksi. Ja nyt kun vihdoin sain keräiltyä tämän lentoemännän asukokonaisuuden kasaan oli minun ihan pakko saada jakaa riemuni myös teidän kanssanne. 

(Kuvan kirpputorilta löytämäni nuken pää on minulle arvoitus, jos joku lukijani tunnistaa mikä/kuka nukke se voisi olla otan vihjeitä mielelläni vastaan.)

When I was a little girl I told my aunt I'd never stop playing with Barbies. She laughed at me then, but how would she have known I was being serious, as serous as a nine years old can be.
Okay I admit I don't actually play with them, but I build the house, the furniture and collect dolls and clothes. I guess I'm creating a little barbie diorama with the full story behind in the corner of my work room.
I'm not particular about Mattel, I accept any doll or brand I like. I create my own collection of things and I like if they're played with. I don't understand collectors who never take their dolls out of the boxes. These are toys and toys are meant to be played with, at least a little every once in awhile.

(If any of you know to what doll that head belongs to please let me know. I found it from a fleamarket and haven't been able to find out who she is.)

15 kommenttia:

 1. Siis jos tähän saisi nyt lisättyä sellaisen hymiön, jossa kieli roikkuu puoli metriä niin laittaisin sen. Upea!! Mullakin on 60-luvulta vaatteita, ja ne on niin upeita oikeine vetskareineen jne. Lapsuusajan vuoksi muhun kyllä iskee myös 80-90-luvun vaihteen pinkboxit, mutta on noissa vanhoissa oma hohtonsa.

  VastaaPoista
 2. Ooooh... ihana! Täällä yksi entinen lentoemäntä on ihastuksissaan! Oikeillakin lentoemännillä oli ennenvanhaan niiiiin paljon komeammat univormut. Kyllä ennen vaan osattiin!

  VastaaPoista
 3. Upeita yksityiskohtia asussa ja toi laukku! :)

  VastaaPoista
 4. Ihana!! -Olisikohan tuo vanha Petra -nukke, ainakin päämuotti näyttäisi olevan sama kuin näillä kaunokaisilla: http://www.flickr.com/photos/63920313@N03/6201162286/in/faves-stundika/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä minun nukella ei ole takaraivoa juuri ollenkaan eikä se (mun mielestä) muistuta Petroja, silmätkin eri suuntaan. Mulla on yksi aito vanha Petra ja sillä lukee kropassa Petra. Tämän nuken alkuperäisesä vartalossa on vain pienellä "Hong Kong".
   Tosi mysteerinukke kyllä.

   Poista
 5. Tuo muistuttaa hyvin paljon kahta lapsuuteni barbieta jotka eivät käsittääkseni olleet aitoja vaan muotinukkeja. Kovamuovinen vartalo ja made in Hongkong. Näin siis lapsena opin että ei oo aitoja.

  VastaaPoista
 6. Kävin kesällä Savonlinnassa sijaitsevassa nukke- ja lelumuseossa. Siellä oli esillä suuri barbie/muotinukkekokoelma ja siellä oli 60- luvun kohdalla hyvin samanlainen nukke kuin tämä. Minä olen myös lapsena saanut suuren läjän perhetuttavamme tyttären vanhoja barbieita ja siellä joukossa on myös tällaisiakin ja ne on varmuudella 60- luvun lopusta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, täytyypä pistää museolle kuven kera kyselyä josko siellä osaisivat kertoa nukkeni alkuperästä takemmin :-) Kiitos vinkistä!

   Poista
 7. Wau! Harmi, että annoin (siis ihan oikeesti vapaaehtoisesti annoin!!!!) omat barbieni pois aikanaan! Jos jotain, niin kaipaan niistä juuri vaatteita ja noita jumalaisia laukkuja yms. Asuttiin Amerikassa 1972 ja barbieita kertyi monenlaisia. Koiraa ja camperiakin löytyi. Vaan eipä löydy enää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi näitä vanhoja ihanuuksia löytää vielä suhteellisen helposti esim. amerikan ebay:stä. Sieltä olen omat barbievaatteenikin ostellut.

   Poista
 8. Voi miten ihana nukke! Minullakin oli, tai on edelleen, oma lentoemäntäbarbie, joka oli palkinto jostain reippaasti menneestä verikokeesta tai rokotuksesta - minua kun tarvittiin yleensä pitämään paikallaan kolmekin aikuista. Se lentoemäntä tosin on vähän uudempi, vuosituhannen vaihteen mallia, mutta erityinen se on, koska sillä on polkkatukka siinä missä kaikilla muilla barbeillani on se äärettömän realistinen polvimittainen reuhka.

  Leikkiminen on kyllä hyväksi missä iässä tahansa - sen huomaa nukkekotikerhossa, kun toistakymmentä naista alakoululaisesta eläkeläiseen syventyy muutamaksi tunniksi tekemään jotain hyvin tärkeää, esimerkiksi minikokoista enkelikelloa tuomaan joulun siihen pienempään kotiin.

  VastaaPoista