perjantai 7. kesäkuuta 2013

Aalto-maljakon alkulähteillä

Sain kutsun muutaman muun bloggaajan (ja yhden toimittajan) kanssa Iittalan Lasimäelle tutustumaan lasitehtaaseen ja Aalto-maljakon valmistusprosessiin.

I got invited to Iittala Lasimäki to visit the glass factory and see how the famous Aalto vase is made.
Aalto-maljakot valmistetaan tehtaalla edelleen suupuhaltamalla. Yhden maljakon valmistus on monivaiheinen prosessi johon tarvitaan useiden ammattilaisten työpanosta. Yksilöllisen valmistustapansa johdosta jokainen maljakko on uniikki.
Tehtaalla oli sisällä hirveän kuuma enkä voi kun ihmetella työläisten sitkeyttä työskennellä moisessa lämpötilassa. 

The Aalto vases are still hand made. It takes a lot of work and craftmanship to produce one single vase. That's why every vase is unique.
Kunnioitusta herättävän kuumien uunien pelottavuutta lievensi hieman niille annetut veikeät nimet. Rakastan tehtaita ja kaikenlaisia vanhoja koneita ja täällä niitä oli niin paljon ja erilaisia että pääni meni niistä aivan pyörälle.

Remarkably hot ovens were less scary when I saw the cute names they had. The other one is called (freely translated) "Jack" and the other "Larry".
Aalto-maljakoita jäähtymislinjalla.

Aalto-vases on the cooling belt.
Ja tietysti lasitehtaalla kun ollaan niin siellä on paljon lasia eri muodoissaan. Tässä ihana kasa erilaista sutta ja sekundaa.

A lovely pile of disqualified glass.
(Tämän kuvan näpsäisi Kettu)
Retken jännittävintä antia oli kun pääsin itse kokeilemaan suupuhallusta muottiin. Homma ei ollutkaan ihan niin helppoa kun miltä se näytti, mutta jonkinmoisen maljakon sain aikaiseksi kuitenkin. (Vaasi jäi tehtaalle jäähtymään ja saan sen postilla kotiini myöhemmin.)

Päivä oli mukava ja seura mitä parhainta ja visiitistä jäi niin lämpimät muistot että vierailen tuolla ehdottomasti joskus vielä uudestaankin.

I also got to try glass blowing my self. It was terrifying and fun at the same time. The vase I made was left at the factory to cool down and they'll send it to me later. (I'll post a picture of it when I get it home.)

11 kommenttia:

 1. Pääseeköhän sinne kuka vaan tutustumiskäynnille? Olis mielenkiintoinen paikka kyllä esim. kesäretkelle

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsee, pääsee. Katso www.iittalanlasimaki.fi :-)

   Poista
  2. Kiitos linkistä. No tuonnehan on ihan pakko kesällä kurvata =)

   Poista
 2. Teillä on varmasti ollut mielenkiintoinen reissu! Lasinpuhallusta oli varmaankin jännä kokeilla, pääsisinpä itsekin joskus testaamaan. Ja onnittelut, kun vaununne on nyt tieliikennekelpoinen ihan virallisesti, mukavia matkoja teille!

  VastaaPoista
 3. Voi mikä ihana reissu!
  Ja ajatella, saat itse puhalletun maljakon...muistakkin laittaa tänne sitten kuvaa...:)

  VastaaPoista
 4. Haudihou! Ihana reissu ja varsin hauskaa porukkaa mukana - oli siis vallan mukava tavata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vallan oli kyllä! Onneksi tavataan pian uudestaankin ;-)

   Poista
 5. Oli kyllä tosi kiva päivä! Minuakin vain hymyilytti koko illan kotona. Vähän kyllä jänskättää, että millainen maljakko tulee postista kotiin. :) Oli hauska tutustua. Aurinkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska oli tutustua ja hauskaa oli kyllä! Minuakin vähän kutkuttelee että koska se oma "puhallus" sieltä saapuukaan. Aurinkoa myös sinulle! (Vaikka minä kyllä ottaisin mielummin vähän vettä. Puutarhani alkaa lakastua jos ei ala pian satamaan)

   Poista
 6. Voi mikä houkutteleva kasa sutta ja sekundaa... Niissä ei paljon tarvitse olla vikaa kun päätyvät jo tuohon kasaan,oletan.

  VastaaPoista