sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Ei sitten ihan menny niinku...

...suunnittelin. Peruslaiskana ihmisenä en jaksanut edes ajatella makuuhuoneen suuren vaatekaapin tyhjentämistä, purkua ja kuljettamista avarampaan huoneeseen maalinpoistoa, hiontaa ja maalausta varten vaan ajattelin näppäränä naisena tehdä sen ihan siinä, paikan päällä makuuhuoneessa. Noh, jostain syystä muistini petti minut autuaasti maalinpoistoaineen näppäryyden suhteen, tököttihän on kuin suoraan kauhuelokuvasta. Hommansa se kyllä hoitaa mutta kumimaiseksi muuttuvat maalikerrokset sekä siellä täällä liisterimäisenä venyvä poistoaine ovatkin sitten asia erikseen. Ne nimittäin istuvat sitkeääkin sitkeämmin kaapin pinnassa ja suostuvat ahkerimmallakin kaaputtamisella vain siirtymään paikasta toiseen (syytän tästä kaapin alkuperäistä lakkapintaa ja sitä etten tuossa tilassa voi huuhdella kaappia painepesurilla). Homma on hidasta hikistä sekä ajoittaisia raivonpuuskahduksia aiheuttavaa.
No, vaihtoehtoja on nyt tasan kaksi. Joko luovutan ja puran kaapin tai sitten puren hampaani yhteen ja kaaputan tuon ryökäleen tuossa noin, vaikka siihen menisi sitten jok'ikinen vapaa hetkeni. 
Naurakaa vain. Tämän postaukseni tarkoitus oli vain demonstroida ettei se aina ole niin helppoa täälläkään, varsinkaan silloin kun siitä oikein yrittää tehdä helppoa :-)

Just wanted to let you know that I totally messed up my plan to "easily" remove the old paint from my wardrobe. The paintremover removes the paint ok, but I have a really hard time removing the sticky and gumlike paint residue from the slippery surface of the varnished wood. It would be easier if I could use water, but since the wardrobe is full and the room is too small (since I was too lazy to take the damn closet downstairs to my workroom) I just can't. 
The purpose of this post is just to show you that it's not always that easy to be me :-)

18 kommenttia:

 1. Voisiko kaapin pinnan vaan karheuttaa ihan kevyesti ja laittaa tartuntapohjamaalia ennen varsinaista väriä? Skippaisi siis poiston kokonaan?

  VastaaPoista
 2. Mutta on se vaivan arvoinen..eikun kaapimaan ;)

  VastaaPoista
 3. voisiko kaapin vaan muuttaa mun himaan?

  VastaaPoista
 4. Vihreä Lintu, Ei tässä tapauksessa. Aion maalata kaapin uudestaan tyystin erilaisella maalilla kun mitä vanhat maalit ovat. Lopputuloksen kannalta ainoa vaihtoehto on poistaa vanhat alta pois ensin. Postaukseni tarkoitus oli vain näyttää että miten hermonsa saa riekaleiksi yrittämällä päästä helpommalla :-)

  VastaaPoista
 5. Hih,
  Sulla on ollut kunnia tutustua sellakkaan. Se on se möhnä, mikä liiraa ja vain vaihtaa paikkaa, mutta ei poistu. http://fi.wikipedia.org/wiki/Sellakka

  Lämmittämällä se sulaa ja niin sitä voi samalla tavalla laappia tahmeana mössönä pois. Emähomma! Tein samoin juuri vanhalle lipastolle, jossa oli sellakan päällä vielä kaksi kerrosta miranolia. Emähomma!

  Lisäksi sellakka imeytyy puuainekseen niin, että uuden pintakäsittelyn laatu on arpapeliä, koska sellalakkaa ei koskaan saa kokonaan poistettua. Lipastooni laitoin mustan mattavahan päälle... ihan hyvä siitä tuli, mutta ei sellainen kuin piti - juuri tuon sellakan takia.

  Mutta zemiä vaan :)

  meria:)

  VastaaPoista
 6. No hei!

  Nimimerkillä kokemusta omaava ja myös moiseen joskus ryhtynyt, voin suositella kaapin roudausta johonkin "ei asuintiloihin" lopputuunauksen ajaksi. Jo tuo maalinpoisto-operaatio ei ole terveysvaikutteinen eikä varsinkaan hiontapöly (kai se hiottavakin on). Ei noista vanhoista aineista oikein tiedä. Ymmärrän kyllä alkuperäisen idean, joskus kun "siellä mistä aita on matalin-idea" iskee.....täällä ainakin on opittu, ettei moinen kannata. Lopputuloskin on mielestäni ollut aina parempi, kun olen malttanut tehdä tunnollisesti.
  Mutta ei kun hommiin, ei anneta pienien vastoinkäymisten lannistaa :)
  t. Kerttuli

  VastaaPoista
 7. Nyt viet suosiolla kaapin tyhjänä tuolta makuuhuoneesta pois, varmasti saat homman tehtyä paremmin asianmukaisissa tiloissa (eli eihän tuossa hommassa ole nyt järjen hiventäkään! :D). Tarvitseehan sinun saada sen maalinpoistoaineenkin jämät kaapista pois, että saat siinä uuden pintakäsittelyn pysymään.

  Selvitä maalin alla oleva lakka kastelemalla lakanakankaanpalanen sinolilla, jos lakka sulaa hetken kuluttua siihen, on se sellakkaa ja helppo poistaa tuolla sinolilla. Sellakan saa kyllä hyvinkin helposti pois, mielestäni se on helpoin lakka entisöinnissä. Jos taas lakka on ja pysyy kovana tästä sinolista huolimatta, on se todennäköisesti selluloosalakkaa, joka taasen sulaa tinneriin (tinnerisulatusta ei kuitenkaan kannata alkaa kotioloissa tekemään, vaan sitten sikli käteen, sillä siitä pääse turvallisemmin). Uudelleen maalatessa voisi harkita sellakkaa maalin alle suojamaan kaapin (viilu?)pintoja maalaukselta, näin, jos joskus haluaa kunnostaa kaapin alkuperäiseen kuntoon, niin maalin poisto olisi helpompaa, eikä maali olisi tunkeutunut niin syvälle. Nämä ovat kuitenkin sellaisia "tapauskohtaisia", ja kuvan perusteella ja tietämättä tulevasta maalista, vaikeita ohjeistaa.

  Tsempiä! :)

  VastaaPoista
 8. Huh, juuri eilen katselin autotallissa haalimiani vanhoja väliovia joista meinaan tehdä ovet uuteen siipeemme... Olisikohan vinkkejä miten niistä saa parhaiten maalin pois? Minä tekisin mieluiten sen helpoiten mutta ei taida olla viisasta noin pitkällä tähtäimellä ;)

  VastaaPoista
 9. No huh huh, eipä käy kateeksi!! Mutta kyllä siitä upea tulee kunhan saat urakkasi loppuun. Kaunis se olisi kyllä ollut entisessäkin värissää, mutta sinulla on varmaan hyvä syy värin vaihtoon.
  Tsemppiä vaan maalinpoistoon!!

  VastaaPoista
 10. Voin kuvitella! Tänään eka kertaa testasin/testaan maalinpoistoainetta. Kohteena uudehko lakattu tuoli. Mun mielestä ei toimi ollenkaan, vaikka etiketin mukaan tökötti sopii niin maalille kuin lakalle. Laitoin mömmöä paksusti, annoin vaikuttaa kolme neljännestä, mutta hiki päässä saa raaputtaa lakkaa. Hiomiseksi taitaa menä, vaikka kuvittelin siltä tällä kertaa välttyväni :( Sulla tuo maali kuitenkin näyttää eläneen, lakkapinnassa ei näkynyt mitään merkkejä.

  VastaaPoista
 11. meria, no sellakka tietysti! Onneksi sitä ei tässä tapauksessa tarvitse poistaa. Kokemuksesta tiedän että sen päälle ottaa maalipinta oikeinkin kivasti kiinni :-)

  Sari*ll, minulta ei ehkä juuri nyt kannata neuvoja kysellä :-D (mutta tuommoiset ovet ottaisin kuumailmapuhaltimella ja kaapimalla)

  Muutoin olen saamassa selkävoiton kaapista ja kaapimisesta. Kaappi jököttää edelleen paikallaan ja olen sitä kupsutellut aina silloin tällöin, hermojani menettämättä. Huomasin, että vähän kerrallaan kun tekee ei siihen mene kuin aikaa, ja sitä minulla riittää :-) Tunti silloin ja toinen tällöin niin eiköhän tuo tuosta viikon sisään ole kohtuullisen maaliton.

  VastaaPoista
 12. Tuttu tilanne, mulla on aina kans noita "nopeesti ja helpolla" juttuja, jotka päättyy aina katastrofiin. Maalinpoistoaineen kanssakin on tullut erinäisiä kertoja huhkittua, kun ei kerrasta opi... Kuumailmapuhallin on kyllä kätevä. Ps. tervetuloa kaikille arvontaan Siniselle Kuistille!

  VastaaPoista
 13. Toivottavasti sulla on hyvä hengityssuojain ja ikkunat auki, on nimittäin niin pahaa myrkkyä se maalinpoistoaine, Ei ole tarkoitettu sisätiloihin. Lähinnä veneenpohjan kaapimiseen. Suosittelen kuumailmapuhallinta maalin poistoon.
  Akka

  VastaaPoista
 14. Voi kamala, otan NIIN osaa. Minä olin samassa tilassa toissa kesänä; vedin maalinpoistomyrkyllä vanhasta isosta kaapista pois 70-luvun tököttejä. Eikä ollut mitään "asianmukaista" tilaa, joten tein sen parvekkeella. Ihan hirveää se maalinpoistoaine: poltti ihonkin siihen pärskähtäessään. Kelmutin koko parvekkeen, kun pelkäsin ainetta joutuvan kissan tai lasten jalkoihin, kulkeutuvan sisälle tms. Tsemppiä! Koita painaa se kaamea vaihe pian pois elämää pilaamasta. Saanko kysyä, mitä maalia olet ajatellut kaapin pintaan?

  VastaaPoista
 15. mielenkiintoista, mielenkiintoiosta. ite en oo koskaan käyttäny maalinpoistoainetta vaan poistelen maalit kuumailmapuhaltimella. sen jälkeen hionta. erittäin rentouttavaa ja potutuksen poistavaa hommaa......tuosta tilanteesta en tosin arvaa mennä sanomaan.....mutta lupaavaltahan tuo jo näyttää. maalinpoistointoja!! toivottelee mimosa :)

  VastaaPoista
 16. Olen eilisen päivän taistellut ovesta maaleja pois joten piti palata katsomaan miten sinä asian hoidit... Sama vihreä tököttipurkki näyttäisi olevan kuin minullakin. Ei toimi meidän leveysasteilla tai sitten on käyttäjälähtöinen ongelma.. Laitatko tuota paksusti ja annatko vaikuttaa kuin kauan? Minulla on valehtelematta kymmenen maalikerrosta siinä ovessa niin tuolla lähtee yksi tai kaksi :/ Purkillinen kohta mennyt ja puolet toisesta puolesta käsitelty.

  VastaaPoista
 17. Sari*ll, Laitoin kohtuu paksulti ja annoin vaikuttaa niin kauan että selkeästi maalipinta rypistyi (noin 15min).Käsittääkseni tuo tökötti irrottaa vain vähän kerrallaan sitä maalia. Ei ehkä paras valinta jos maalia on tosi monta kerrosta.

  VastaaPoista