sunnuntai 21. marraskuuta 2010

Lasia ja kynttiläjupinaa

Tamara Aladinin Carmen kääntömaljakoita aloin keräämään tänä syksynä ja nyt rupeaa kokoelma jo jonkinmoinen olemaan. Vielä kun löytäisi jostain hieman laadukkaampia pyöreitä jalallisia kynttilöitä noiden epämuodostuneiden markettipalleroiden tilalle niin hyvä olisi. Ilmeisesti suomessa ei enää kukaan kynttilätehtailija valmista noita 70-luvun klassikoita. Täytyy toivoa, että kysynnän kasvaessa pallokynttilöitä rupeaa taas saamaan laadukkaina versioina, näitä kuvassa olevia kun ei valumien ja kaatumisen pelossa uskalla edes polttaa.

18 kommenttia:

 1. Olen samaisia kääntömaljakoita hipelöinyt kirppiksillä pitkin syksyä mutta mitä noista kannattaa maksaa?

  VastaaPoista
 2. Hei.
  Itsekin olen etsinyt oikeita ja kunnollisia pallokynttilöitä - halpakauppaversiot eivät meinaa edes pysyä suorassa.

  http://aikunkakkujalapanen.blogspot.com/2010/10/pallokynttilat-ja-arvokas.html

  VastaaPoista
 3. Aivan mielettömän hienot jalat! Mulla on 70-luvulta samaisen tekijän ISO lyhty. Mutta nyt tajusin, että juuri noita kynttilänjalkoja haluan!:D

  Mulla on mummolan jäämistöistä vielä aitoja 70-luvun pallokynttilöitä. En raaski polttaa, koska sitten niitä ei enää ole:/

  VastaaPoista
 4. Pentikiltä saa hyviä pallokynttilöitä :)
  Mallu

  VastaaPoista
 5. Tuohan on kaunis !
  Mulla on sama maljakko just tuon värisenä ja en ole koskaan käyttänyt, mutta pallokynttilän kanssa näyttää hyvältä !

  VastaaPoista
 6. Saiskos noita ihan veitsellä muotoiltua tuolta alaosasta sen verran että pysyvät tukevasti... ?

  VastaaPoista
 7. Rimpsukaisa, en minä tiedä :-) itse olen maksanut pienestä kympin ja isoimmasta kaksi.

  Mallu, ihanko totta. Täytyykin mennä katsomaan. Kiitos vinkistä.

  Anonyymi, on jo muotoiltu, muttei paljon auta kun noissa palloissa on se jalkaosa aivan liian lyhyt ja siksi eivät tahdo pysyä paikoillaan.

  VastaaPoista
 8. PartyLitellä on niitä parafiinikynttilöitä mun mielestä pyöreinäkin...pystyy ostaa ilman kemujen pitämistäkin...

  Mi-Ma

  VastaaPoista
 9. Herranjesta, ku hienoja! Ei voi kuin kadehtia teidän bloggaajien hienoa kirpparivainua, itselle iskee aina väsymys ennen kuin mitään kivaa edes näen. Sama väsymys iskee kyllä ihan marketissakin, vaikka siellä kaikki kiva on koetettu laittaa tyrkylle.

  VastaaPoista
 10. kyllä ovat kauniit - onnea kynttiläjahtiin :) itse löysin kaksi noita pienimpiä ja tykkään tosi kovasti!

  VastaaPoista
 11. Kiitos sinulle! Minulla on myös kaksi tällaista kynttilänjalkaa, ja nyt sain tietää suunnittelijan ja nimen.

  VastaaPoista
 12. Isäni myös keräilee Carmen-maljakoita, hänellä kasassa vajaa 40 kpl eri kokoja ja värejä. Piti oikein ensimmäisen kommentin luettuani varmistaa, mitä hintoja hän on maljakoista maksanut.

  Hinnat ovat kuulemma vaihdelleet 0,50 ja 20 euron välillä. Omana hintakattonaan noin suurinpiirtein on 5 euroa pienestä, 10 euroa keskikoosta ja 20 euroa isosta - ja tokihan aina värillisestä voi maksaa enemmän kuin kirkkaasta.

  Ovat kyllä omasta mielestänikin kauniita esineitä ja olen suunnitellutkin muutaman "lainaamista" tuosta kokoelmasta :)

  VastaaPoista
 13. Hanna, montaako eri väriä isälläsi kokoelmassaan on? Olen nimittäin joskus törmännyt esim. vaaleanvihreään Carmen-kääntömaljakkoon ja en ole koskaan missään sellaista ennen nähnyt.

  VastaaPoista
 14. Hei! Olen keräillyt Tamara Aladinin lasia jonkun verran ja Carmen kääntökynttilänjalka on yksi suosikkini. Hintahaarukka on ollut laaja, mitä vaikeammin löydettävä väri, sen kalliimpi, ja isompi koko nostaa myös hintaa, halvin Carmen n. 50 centtiä, kallein 10-15 euroa.

  Värejä ainakin nämä: ns. rosopintaiset: kirkas, vihreä (oliivi/metsä/sammal), ruskea (tummempaa ja vaalempaa sekä harmahtavanruskeaa). Sileäpintaisina: kirkas, keltainen (ns. cyankeltainen eli kovasti kirkas), sininen (kirkas myös), vihreä ("kaalimadonvihreä", yksi suosikkini), ambra/amber/merkipihka (joka onkin blogin pitäjän kuvassa kauniisti esillä).

  Muitakin värejä voi olla, myös ns. välivärejä löytyy paljonkin erityisesti rosopintaisista voi löytää esim. vaaleaa vihreää, harmahtavaa ja ei-oikein-minkään-väristä. Sileäpintaisissa ei ole tuollaisia välivärejä, vaan värilaatu on tasaisempaa.

  Korkeuksia on kolme, en nyt mittoja ulkoa muista, blogin pitäjän kuvassa näkyvät nuo kolme korkeutta. Sileäpintaisia valmistettu kolmena korkeutena ja rosopintaisia kahtena pienempänä korkeutena.

  Aladinin Carmen-sarjaan kuuluu lisäksi maljakkomaisempi kääntökynttilänjalka, joka ei kynttilänjalkana ole oikein toimiva tai kauniskaan (tietenkin makuasia). Maljakkona - pyöreänmallisen pohjansa ansioista - sen sijaan oikeinkin kaunis, mikäli tyyli miellyttää. Tätä mallia löytyy ambra, kirkas vihreä ja punainen. Carmen-sarjaan kuuluu ilmeisesti myös kulho, mutta tästä en ole ihan varma.

  Carmenien kynttiläpesään poltettavaksi sopii erinomaisesti Havin kruunukynttilä, istuu napakasti paikoillaan.

  VastaaPoista
 15. Lisäys edelliseeen hintaosioon: Olen ostellut siis Carmeneita muutaman viime vuoden aikana, jolloin hinnat niissä ovat olleet usein aika matalat. Nyt hinnat Carmeneissa ovat tuntumani ja satunnaisen seurantani mukaan selkeästi noususuunnassa, etenkin värillisissä ja sileäpintaisissa.

  Edullisemmin pääsääntöisesti löytyy rosopintaisia ja erityisesti niistä kirkkaita, joita voi löytää ihan puoli-ilmaiseksikin. Tuo kirkas rosopintainen ei liene kovin suosittu, koska niiden myyminen esim. Huutonetissä näyttää olevan sangen vaikeaa.

  VastaaPoista
 16. Tosi mielenkiintoista asiaa edelliseltä kirjoittajalta! Tämän bloggauksen ansiosta tajusin muuten, että hyllyssäni oleva punainen maljakko on Aladinin lasia:) Luulin sitä ennen rihkamaksi!

  VastaaPoista
 17. Minusta rosopintainen on jopa kauniimpi, vaikka edullisempi. Itsellä keräily alkumetreillä ja yhtään isoa en ole vielä kohtuuhinnalla löytänyt. Väreistä löytyy sininen, vaalea vihreä, kirkas, tummahko harmaa ja ja tuo amber. Tuikkuja itse poltan näissä, mutta kyllä pallokynttilä näyttäisi kauniilta <3

  VastaaPoista
 18. Täältä saa laadukkaita pallokynttilöitä: http://www.puttipaja.fi/tuotteet/kasintehdyt_kynttilat/pallokynttilat

  VastaaPoista