torstai 30. toukokuuta 2019

Nillityksestä tositoimiin

Vihdoin pääsin jatkamaan keskeneräisiä puutarhahommia kun sää vähän lämpeni ja sade taukosi. Kukkapenkit rehottivat jo ties mitä rikkaruohoa ja luumuntainta ja enin aika meni etsiskellessä, että mitäs sitä nyt missäkin kasvoi. Muutama perenna taas talven jäljiltä hukassa ja muutama kaksivuotinen eksynyt ihan toisaalle kun piti, mutta muuten oli kaikki kasvit jotakuinkin tallessa siellä missä muistelinkin. 

Muutama vuosi sitten honkkarin alelaareista bongatut Jamie Oliverin puutarhatyökalut (joita muuten ei löydä enää mistään prkl) ovat olleet ihan suosikkini pihahommissa. Näissä on sekä lookki että laatu niin kohdillaan kun olla ja voi. Harmittaa ihan älyttömästi että bongasin tämän sarjan liian myöhään enkä kerennyt ostaa kaikkia siihen kuuluvia osia ennen kun olivat loppuun myyty joka paikasta. Onneksi kuitenkin muutama osa on ja niitä varjelen nyt kuin aarteita enkä anna muiden kun itseni niitä käyttää.

Porstuan kukkaruukutkin pääsivät pihalle tunnustelemaan säätiloja. Vähän tuntuvat vielä olevan järkyttyneitä tämänpäiväisestä tuulesta, mutta muuten luulen, että tässä paremmassa valossa piristyvät tuosta pian uuteen nousuun.

Ulkosohvan pehmusteet vielä odottavat tekijäänsä. Kankaat on kuitenkin tilattu jo ja hyvällä lykyllä saattaisin ehtiä ne tuohon surauttamaan jo ennen niiden luvattujen helteiden alkamista. Suunnitelmissa on pellavapäälliset joissa kierrätystäytteitä vanhoista vaahtomuovi- ja futonpatjoista. Ei voi mennä metsään noilla eväillä ne.


Sammakkolampikin siellä on jo hiljalleen täyttynyt melkein täydeksi. En ole tehnyt sille valamisen jälkeen yhtään mitään, antanut vain olla ja täyttyä sateessa. Vesi on ihan oluen väristä kaikesta siitepölystä, mutta en aio puuttua nyt siihenkään. Tämä lammikko on sammakoille eikä ihmisten ihasteltavaksi, joten se saa olla mahdollisimman luonnontilassa. Joku vesikasvi siihen pitää käydä vain hankkimassa, että vähän puhdistaa seisovaa vettä ja ehkä istuttaa tuohon vierelle vielä vähän lisää vihreää suojaksi linnuilta. 

Tässä yhtenä sateisena iltana tuli jo yksi suuri sammakko pihalla vastaan lammikon suunnasta. Kumarruin hänen luo ja koitin kysellä oliko käynyt pulahtamassa ja oliko jotain mielipidettä rapakosta antaa, mutta vaiti oli vain veitikka ja pomppi tiehensä kun siirryin kauemmaksi häntä katsomaan. Päättelin tuosta että juu juu hyväksytty on lätäkkö.


Tänä vuonna puutarhassa panostetaan oikein kunnolla ruukkuistutuksiin. Sain inspiraation siihen jo keväällä Puutarhakausi tv-ohjelmasta ja onnekseni varastoistani löytyy jo mukavasti erilaisia ruukkuja joihin kaikkea ihanaa istutella. Laventelia löytyy jo kolmessa eri astiassa sekä salviaa, rosmariinia ja yksi epäilyttävä laakeripuu. Se talvehti sisällä eikä näyttänyt koko aikana olevan elossa tai kuollut. Vieläkään en ota siitä selvää, että missä tilassa on, mutta hälläpä väliä kun noin komealta kuitenkin näyttää.

Myös jo muutaman talven kukkaruukussa asunut kuunlilja näyttää taas niin hyvältä siinä, että saa jatkaa oloaan juuri noin. 

Nyt kun vaan saan kaikki kukkapenkit ruodittua läpi, siirreltyä eksyneet ja poisteltua turhat niin pääsen asettelemaan kaiken taas nätisti paikoilleen ja nauttimaan kaikestä tästä ihanasta vihreydestä ympärilläni. Vihdoinkin on kesä!

Since the weather got a little warmer and that constant rain stopped I finally found myself in my garden cleaning the flower benches from weeds and potting new plants. Ah, the summer is finally here!

1 kommentti:

  1. Noissa sinun kuvissa on aina niin ihana tunnelma..ihan pulssi hidastuu niitä katsellessa ☺️ Ja kesä..🦋

    VastaaPoista