lauantai 16. heinäkuuta 2016

Aurinkovarjosta pyykkitelineeksi


Olen jo parin kesän ajan haaveillut hyvästä pyykkitelineestä pihallemme. Sellaisesta joka olisi tarpeeksi iso ja tukeva ja tarpeen tullessa liikuteltava sekä varastoitava. Ja sen saman pari kesää olen tuijotellut hienoa vanhaa puurunkoista aurinkovarjoamme ja miettinyt, että saisikohan sen tehtyä siitä. Se on malliltaan aika tukeva ja tehty ihan kohtuullisen paksuista rimoista jotka voisivat hyvinkin kestää märän pyykin painon.

No nyt tänä kesänä tuon aurinkovarjon kangas sanoi sopimuksensa irti repeytyen pienestäkin kosketuksesta vieden mukanaan kaikki arveluni siitä kannattaisiko hommaan ryhtyä. Tarvikkeet kasaan vaan ja kokeilemaan.

Tarvikkeet aurinkovarjon tuunaamiseen pyykkitelineeksi  ovat:

 • Pyykkinarua
 • Pieniä silmukkaruuveja
 • Mitta
 • Pora
 • Kynä

Tärkein pointti hommassa tässä vaiheessa on se ettei aurinkovarjon kangasta oteta heti pois. Se pitää rungon kasassa ja helpottaa hommaa huomattavasti kun sen antaa olla paikoillaan  ja poistaa vasta lopuksi.

Toinen tärkeä pointti on että aurinkovarjon jalkaosaa kannattaa lyhentää jo nyt sopivaksi pyykinripustajan tarpeisiin. Itse nappasin noin 30cm jalasta pois niin sain sopivalle työskentelykorkeudelle tämän.

Ja sitten aletaan hommiin. Ensin mitataan narujen paikat orsien alareunaan. Se menee ihan varjon koon ja oman maun mukaan. Tähän noin 3 metriseen runkoon laitoin koukut noin 20cm välein (jolloin telineeseen tulee viisi riviä narua). Tässä vaiheessa ei kannata asentaa uloimpia koukkuja vielä paikalleen että varjon kangas pysyy paikoillaan.

Kun koukut on asennettu aletaan laittamaan narua. 

Naru pujotetaan renkaan läpi ja sidotaan jpaikoilleen vetosolmulla. Tässä vaiheessa kannattaa olla tarkkana ettei laita narua liian tiukalle eikä liian löysälle. Suunnilleen yhtä jämäkästi kun aurinkovarjon kangaskin on on hyvä. 

Sitten kun muut narut ovat paikallaan repäistään varjon kangas irti orsien päästä ja asennetaan koukut ja naru myös alimpaan kerrokseen. Ja jälleen ollaan tarkkana sopivasta tiukkuudesta.

Ja sitten poistetaan kangas ylhäältä kun se on irti orsista alhaalta. Yleensä se on aika heppoisesti tikattu vain parista kohtaa ja sen voi joko leikata auki tai avata varjon nuppi ja pujottaa kangas sitä kautta irti jos nuppi pitää kangasta paikoillaan. 

Vielä tässä vaiheessa ei näytä kovin vakuuttavalta tämä systeemi. Aika sekavan näköinen härpätin.

Mutta avattuna se on jo ihan oikean pyykkitelineen näköinen. 

Tässä aurinkovarjossa oli aika kohtuullisen kokoiset puuosat ja ne kesävät pingottaa narut vielä tiukemminkin säätämällä tuosta narusysteemistä keskellä. Hyvä mittari on se että jos turhan piukalla on orret alkavat taipua liiaksi alaspäin. Myöskään älyttömän painavaa pyykkiä en ehkä naruilla kuivaisi. Takit ja muut painavat voi laittaa hengarilla tuohon keskemmälle.

Ja sitten tietty heti kokeiltiin ja yksi koneellinen pyyhkeitä ei vielä saanut telinettä inahtamaan. Narut pysyvät hyvin piukkoina eikä pyykkiteline ollut millänsäkään edes kovasta tuulesta.

Ai että tämä on kuulkaa tällä pihalla näpsäkkä tämä tällainen. Nyt saan pyykkitelineen aina sinne missä paistaa ja pyykit kuivavat aurinkoisena päivänä parissa tunnissa. Kun vielä omistan useamman varjonjalan ei tarvitse pyykkipäivinä kovasti edes selkäänsä vaivata kun kipaisee tämän pyykkitelineen kasaan ja kantaa seuraavaan aurinkoiseen paikkaan jonne jalan on laittanut jo valmiiksi. Ja sitten kun en sitä tarvitse saan sen piilotettua autotalliin eikä tarvitse pienellä pihalla uhrata tiukassa olevaa tilaa. 

Ihan parasta myös se että loppuunkuluneelle aurinkovarjolle tuli vielä uusi elämä pyykkitelineenä eikä sitä tarvinnut kokonaan roskikseen olla kantamassa. Tämä kestänee hyvällä käytöllä vielä vuosikausia.

I needed a sturdy movable laundry rack for my yard and got an idea to make one of a worn out old wooden parasol. 
I started by putting small loop hooks on the bottom of the parasol. I measured the places and drilled small holes to help tighten the loops. Kept the fabric still there to help me tighten the strings to the loops with simple knots. When all strings were tied to place I removed the fabric and had a perfect rack for my summer laundry. 

29 kommenttia:

 1. Miten ihmeessä en itse keksi melkein koskaan mitään. Meilläkin on kaksi vanhaa varjoa, ja olen etsinyt uutta pyykinkuiv.telinettä, jotain nätimpää kuin nykyinen vinksallaan maassa oleva. No nyt meille sitten tulee uusi teline, jonka saa myös kasaan. Voi kiitos, on se hieno.

  VastaaPoista
 2. Inspired...and oh so stylish! Cheers, Ardith

  VastaaPoista
 3. Olen nähnyt samanlaisen jossain blogissa aikaisemmin. Tosi hieno idea ja kaunis toteutus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä mietteissäni toteutustapaa yritin etsiä ohjetta tai kuvaa netistä mutten löytänyt. Tokikin etsin vain kotimaisista ja englantilaisista, että saattoi vähän rajoittaa. Onneksi onnistui ilmankin. :-)

   Poista
 4. Kertakaikkiaan makee idea - ja näytti hienolta :)

  VastaaPoista
 5. Mielettömän hieno teline. Partiolaisena kuitenkin käyttämäsi solmu ei näytä vetosolmulta (joka aukeaa vetämällä, kestää vain pientä painoa), vaan perus umpisolmulta. Itse käyttäisin telineessä umpparia, jos ei toivo ylläreitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä maallikkona en ymmärrä solmuista mitään. Olen koko ikäni kutsunut tuota käyttämääni vetosolmuksi ja umppariksi sellaista joissa on kaksi tuollaista päällekäin. Kannattaakohan minun nyt vaihtaa tuonne tekstiin tuo solmu umppariksi? Jos joku muukin luulee sitä sitten sellaiseksi kaksinkertaiseksi...

   Poista
 6. No huh. Siitä tuli mainio !! :)

  En kyllä käsitä mistä sulla näitä ajatuksia riittää. Omasta päästä ei tule mitään näin kaunista ja luovaa, vaikka miten yrittäisi. Taas sulle 10 pistettä ja papukaijamerkki.

  VastaaPoista
 7. Tosi hieno - varsinkin kun siinä on noin tyylikästä pyykkiä vielä kuivumassa :) Tykkään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis pyrkimyshän on, että olisi aina vaan tyylikästä pyykkiä :-)

   Poista
 8. Tosi kaunis, kun varjosi runko on puuta! Ei näyttäisi samalta mun vanhassa metallipinnavarjossa, joka ei varmaan kestäisikään pyykkien painoa :) terkkuja Suska Koivulasta.

  VastaaPoista
 9. Miks se varjo piti ottaa pois? Sehän ois ollut myös sateensuojana, ettei tarvi juosta hakemaan pyykkejä narulta pikkutihrun vuoksi, sekä auringonsuojana, ettei mustat pyykit haalistu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan siksi kun tuo varjokangas oli jo niin hajalla ettei olisi enää käyttöä kestänyt.

   Poista