maanantai 27. kesäkuuta 2016

Saksimania

Olen nyt vihdoin älynnyt että huushollin saksienkin pitää olla nättejä. Aiemmat olivat ihan liian muovisia ja räikeitä ja vaikka olivatkin hyviä ja teräviä nakkasin ne mäkeen ja keskityin näihin nätimpiin. Yhdet uudet kangassakset ja muut vanhoja, vähän rujonnäköisiä ja käytettyjä, mutta kaikki teräviä ja ihan parhaita käytössä. Olenkin nyt ihan hurahtanut näihin.

Sakset ovat sellaisia että niitä kun tarvii ne pitää heti saada näppärästi käteen. Keittiössä on yhdet vanhat sopivasti roikkumassa aina käden ulottuvilla. Kirpputorilta parilla eurolla bongatut ja uskomattoman terävät. Kun vielä koko muu perhe oppisi, että näitä ei voi laittaa veteen likoamaan vaan ne pitää tiskata heti, terät kun eivät ole ruostumattomat niin hyvä olisi. Itse tykkään näistä ihan valtavasti.

Työhuoneessa on useampikin saksipari, mutta nämä ovat aina esillä. Perinteiset isot räätälinsakset purevat melkeinpä mihin vaan niillä koskeekaan, mutta pääasiassa käytän niitä vain paperiin ja kankaaseen. Kirpputorilta nämäkin tietty ja vaikka maksoivatkin viitisentoista euroa niin ovat  hintansa väärtit.

Valkopäiset sakset ovat viimeisin löytöni. Euron maksoivat ja ihan pientä terotusta vaatisivat niin purisivat kankaaseen, mutta paperisaksina ihan loistavat noinkin. Keskellä olevat sik-sak-sakset olivat myös parin euron löytö männä talvelta ja tuskin käytetyt kun niin hyvin leikkaavat. 

Ihania saksia kaikki ja niin kivoja katsella ja käyttää. Tekisi mieleni vielä parit löytää että saisin jokaiseen tarkoitukseen omat. Jotkut pienet kynsisakset, isot ja messevät puutarhasakset ja ehkä sellaiset oikein pitkäteräiset sakset joilla voisi laiska leikata "pitkillä viilloilla". 

Saksia löytää kyllä kivasti kirpputoreilta, mutta teräviä tosi harvoin. Saksienteroittimia olenkin nyt katsellut, mutta en oikein tiedä että mikä olisi se paras, niitä kun tuntuu muutamaakin eri mallia markkinoilla olevan. Jos jollakulla kokemusta aiheesta niin vinkkejä otetaan mieluusti vastaan.

Scissor-mania. Since I bought the scissors on the left on the bottom pic I fell in love to old scissors. I managed to find some sharp ones from the fleamarkets and threw away all the ugly plastic handled scissors we had. These real deal metal scissors just fit this household so much better.
Now I just need to figure out which sharpener is the best for old scissors like these, not that these need to be sharpened anytime soon, but it's good to be prepared if I find some more, that need sharpening. So if you have any expertise in the matter, pls let me know. I'll be ever so grateful.

5 kommenttia:

 1. Vanhat sakset ovat kauniita ja niillä leikkaus käy vaivattomasti. Minullakin on juuri tuollaiset sik-sak sakset☺ Niillä onnistuu kankaan leikkauskin.

  VastaaPoista
 2. Saksien teroittamisvihje menneeltä ajalta;
  "Leikkaa" saksilla lasipullon kaulaa muutamia kertoja. Saat terävät sakset ilman teroitinta. Tai noh, ei taida toimia noihin huolittelusaksiin...
  Entisenä ompelijana lisäisin, että jos tarvitset saksia kankaan leikkaamiseen, niin älä leikkaa paperia. Paperi tylsyttää sakset todella nopeasti.
  Aurinkoista kesää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos pullovinkistä. Kokeilen sitä oitis oihin tylsimpiin (jahka löydän jonkun sellaisen lasipullon jota viitsii raapia). Minulla on nuo kalleimmat sakset vain ja ainoastaan kankaan leikkuuseen. Muilla huitelen huolettomammin. :-)

   Poista
 3. Tästä sainkin idean tehdä saksitaulun. Ei minulla ihan noin monia noin hienoja vanhoja ole, mutta aika monet erilaiset kuitenkin. Isoja ja pieniä. Hmmm... lähdenpä etsimään, missä ne kaikki ovat.

  VastaaPoista