maanantai 28. syyskuuta 2015

Emaliaarteet esille

Sain siskolta männä kesänä synttärilahjaksi tämän hienon kirvelin kuvalla varustetun emalikulhon.  Meistä kumpainenkaan ei ollut koskaan edes nähnyt moista, vaikka luulimme tietävämme ihan jokaisen mallin mitä tällaisia on tehty. Kirpputorilta tämä vastaan oli tullut ja hintakin oli kuulema ollut aivan naurettavan halpa. (Ostelemme siskon kanssa lähes aina lahjat toisillemme kirppareilta ja toisin kun voisi luulla halpa hinta tekee lahjasta paljon arvokkaamman saajalleen. Superlöytö on superlöytö vastaanottajallekin.) 
Aivan hillittömän hieno on kulho ja olen hyvin onnellinen siitä että se on nyt täällä. Sopii meille niin oivallisesti.

Muita emalikulhoja on kokoelmiini kertynyt jo muutamia. Olen koittanut olla pää kylmänä kirpputoreilla kierrellessä, ettei näitä ihan joka kaappi olisi pullollaan ja nykyinen hintataso on kyllä toiminut siinä suhteessa oivallisena apuna - hinnat ovat pompanneet jo ihan pilviin osalla. Itsellä on sellainen periaate että ostan jos ihan hirveän halvalla saan ja väri tai tyyli sopii käyttöön. Kaapissa näitä ei makuuteta vaan ovat osa ihan päivittäisessä käytössä, toki muutama arvokkaampi vähän harvemmin. Uusin kulho nousee kyllä tämän läjän arvohierarkiassa kaikkein korkeimmalle pallille jo yksin harvinaisuutensa ansiosta. Tattikulho putosi kakkossijalle.

Kuinkas teillä, onko harvinaisempia emaliaarteita kaapeissa? Mikä on oma suosikkisi? Olisi kiva tietää mitä kaikkia kuoseja näistä olemassa vielä onkaan kun kaikkia en ilmeisesti todellakaan ole vielä nähnyt.

Got this supernice vintage enamel bowl as a birthday gift from my sister. It's apparently quite rare with the chervil print on it. I had not seen one before and I have seen a lot of these bowls with different prints. 
I do have quite nice collection of these bowls even though I do not collect them very actively. I only buy one if the price is cheap, and I mean really cheap. I love tho use these and not keep them hidden in the cabinets. But I do admit I save the rare ones for special occations only. 

11 kommenttia:

 1. Kaunis kulho. Juuri tässä lueskelin kirjastosta lainaamaani Helena Leppäsen kirjaa Keräilijän aarteet, iloista emalia (WSOY 2015). Kirjassa tuo samainen kulho esiintyy myös, koristeaiheeksi mainitaan kylläkin erheellisesti tilli, vaikka kirvelihän tuo on. Koristekuvion suunnittelija on kirjan mukaan tuntematon, mutta maljan suunnittelijan Kaj Franckin tuntevatkin kaikki.
  -Liisi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitsi, tuo kirjahan pitää saada jos siinä tosiaan on kaikki mallit kuvien kera :-)

   Poista
 2. En kestä, tuo sienikulho on NIIN ihana! Kun keksin sen olemassaolon, hinnat olivat jo ehtineet pompata taivaaseen, mutta ehkä joskus joku jossain myy sellaisen vielä halvalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on vähän kun lotossa voittaisi jos halvalla tattikulhon löytää, mutta kaikki on mahdollista. Eräs ystäväni löysi jokin aika sitten aidon Ebba Masalinin orvokki-opetustaulun kahdeksalla eurolla...

   Poista
 3. Kauniita kulhoja. :) Tuo uusin kulhosi on kyllä harvinainen. En ole koskaan nähnyt sitä kuin kuvissa. Myös multa löytyy tatti- ja sydänkulhot. Lisäksi löytyy balladiksi kutsuttu vähän harvinaisempi kulho sekä Finelin astioista tuttua orient-kuviota muistuttava kulho. Tällä kulholle en ole löytänyt nimeä. Jos kiinnostaa, niin käy kurkkaamassa niitä täällä: http://pilviraitti.blogspot.fi/2014/03/astia-aarteet-osa-23-emalit.html ja http://pilviraitti.blogspot.fi/2015/02/sydamia.html.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, tuollainen pieni tattikulho mahtuisi vielä minunkin kokoelmaani :-)

   Poista
 4. Suosittelen mainittua kirjaa, siellä on kait kaikki kuviot mitä tehty. Minulla yksi kulho, sinivuokko. Hinta oli 40cent, emalivauriota yhdessä kohtaa, mutta siltikin hinta pisti hymyilemään.
  Itse tykkään emaleista kuitenkin enemmän pannuista ja kattiloista.

  VastaaPoista
 5. Multa löytyy myös tuo Kirveli-kulho kotoa. Oli ensimmäinen kerta kun näin sen "elävänä" kirppiksellä ja hintakin oli maltillinen, niin mukaanhan se lähti. Kelpaa kyllä muutkin kuviot, tervetuloa oravanpesään! :) Mutta joo - hintaa ei saa olla paljon.

  VastaaPoista
 6. Moikka! Ihan utelisuuttain kyselen, mikä näille emalikupoille on käypä hinta? Siis missä menee kipuraja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kipurajahan on kovin yksilöllinen ja vaihtelee kukkaron paksuuden ja emalihimon mukaan. Hintatasoa voi tarkkailla vaikka tori.fistä tai huuto.netin sulkeutuneista. Nämä omat ovat löytyneet osa tosi halvalla. Tattikulhosta olen maksanut kaikista eniten 40€, muut olleet huomattavasti halvempia jopa parin euron luokkaa jotkut.

   Poista