tiistai 5. joulukuuta 2023

Diy korkkimedaljonkeja joulukuuseen

Sain muutama ilta sitten nukkumaan mennessä ajatuksen kokeilla tehdä pullonkorkeista kuusenkoristeita ja voi että kun en heti päässyt kokeilemaan, kun oli niin kiire niiden joulumarkkinoiden kanssa, jäi oikein valvottamaan sinne sänkyyn se ajatus silloin. No markkinat kun olivat ohitse (enkä yhtään kuvaa sieltä saanutkaan, kun yleisöryntäys oli ihan hirmuinen) heti kun pääsin kotiin kaivoin pullonkorkkikokoelmani esille ja aloin hommiin.

Muistelin, että kruunukorkit olisivat yleensä messinginvärisiä sisäpuoleltaan, mutta suurin osa ei ollut, kun tylsää pellin väriä. Onneksi löytyi muutama joka oli selkeästi messinkinen väriltään ja lopuiksi kelpasi aivan hyvin kullanvärisetkin.

Otin esille pihdit ja vasaran ja aloin paukuttaa korkkeja auki. Pihdit oli näppärät, kun niillä sai pidettyä korkin reunasta kiinni, ilman, että sormet olivat  siinä vasaran tiellä. Paukuttelin aivan auki ja litteiksi korkit ja sitten käänsin ne ympäri...

... ja paukuttelin vasaralla toiseltakin puolen niin, että ne kääntyivät vähän kuperiksi messingin värisiltä puoliltaan ja koveriksi logopuoliltaan.

Sitten kupsuttelin nuo tiivistemuovit niistä irti. Se olikin oma hommansa sillä joissain olivat hyvin tíukassa kiinni. Kokeilin liuottaa kynsilakanpoistoaineella, mutta se vei korkista myös värit eikä sitten kuitenkaan kovinkaan paljoa helpottanut liimatun pinnan irrottamisessa. Niinpä sitten ihan omin kynsin rapsuttelin ja kupsuttelin ja hieroin niin hyvin kun jaksoin ja niistä tuli aivan hauskan näköisiä, klompsuineen, klumpsuineen ja hienoisine liimajäämineen niiden seassa - näyttää kivasti patinoituneita kauempaa katsottuna. 

Jotkin korkit olivat kullanvärisiä myös ulkopinnoiltaan joten jäivät ihan niineen ja porasin niihin vain rei'ät ja lisäsin ripustusnaruksi ohuesta kullanvärisestä rautalangasta kieputetut lenkit.

Mutta ne missä oli logot ulkopinnoillaan liimasin kuumaliimalla yhteen medaljongeiksi. Näin sain kahta eri näköistä ja paksuista koristetta, jotka molemmat toimivat minusta tosi kivasti ja näyttävät kuusen oksille ripustettuina just niin ihanilta, kun siinä visiossani ennen nukkumaan menoa näinkin.

Ja kaikista hauskinta on, ettei näistä nyt enää edes tajua, että mistä ovat tehty. Näyttävät mielestäni ihan joltain kaupasta hankituilta tai oikeasti vanhoilta kuusenkoristeilta oksilla killuessaan.

Laiskempi askartelija voisi tehdä nämä niin, että jättää ne tiivisteet sinne sisäpuolelle ja maalaa kullanväriseksi sitten vaan ne logopuolet, mutta minä halusin tuon oikean metallinkiillon näihin säästää ja siksi menin vähän vaikeamman kautta. Ja oikein hyvä niin, sillä nyt en voisi olla enää yhtään tyytyväisempi tähän lopputulokseen enkä malta odottaa, että saan nämä ripustella siihen isoon joulukuuseen sitten jahka sen aika koittaa.

Made these medallion looking Christmas tree ornaments out of used bottle caps. Now they don't look anything like before and you'd have to think hard to figure out what they've made of.

3 kommenttia: