perjantai 20. syyskuuta 2019

DIY kuivattu kranssi

Äkkäsin hirveän hyvän koristeidean siihen parin kuukauden päästä alkavaan vuodenaikaan, jonka nimeä ei tässä vaiheessa saa vielä ääneen sanoa. Ajattelin kuitenkin, että se on reilua kertoa teille jo nyt, koska sitten kun vuodenaika on ajankohtainen, on tällaisen askarteleminen lähes ilmaisista materiaaleista jo auttamatta liian myöhäistä. Nyt kun eteläisessä osassa maata vielä pajut ojan vierillä ja teiden varsilla vihertää, kerkiää tällaisen tehdä vielä hyvin vaikka nyt viikonloppuna. 

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tehdään siis seuraavasti: 

Otetaan joku kehä, metallirengas tai hulavanne tai tehdään se risuista ja rautalangasta itse.
Sitten sidotaan siihen vihreitä pajunoksia pienissä nipuissa tasaisesti rautalangalla tai tavallisella langalla, josta tehdään myös pieni ripustuslenkki kranssiin lopuksi.
Sitten asetetaan se vain pöydän päälle kuivumaan rapsakaksi.

Ja kun se on kuiva, viedään se jonnekin piiloon odottamaan joul... eiku sitä parin kuukauden päästä alkavaa vuodenaikaa.

Tässä pöydän päällä kuivumassa kaksi edellisenä iltana kiedottua kranssia, toisen tein tuommoisesta tummeman vihreästä ojanvieruspajusta (jonka tarkempaa nimeä en edes tiedä) ja toisen kokeeksi hopeapajusta. Tämä tummempi on jämäkämpi ja kuivuu varmemmin nätisti, tuo hopeapaju taas on ihan arvoitus miten se kuivuessaan käyttäytyy. Toivoisin, että se kihartuu hauskasti, mutta se on niin paljon pehmeämpilehtinen, että voi olla että sen ryhdissä pysyminen ei ihan noin vain onnistukaan.

Laitan teille tarkempaa raporttia kuinka tämän hopeapajuversion kanssa kävi, sitten kun ovat rapsakoituneet tarpeeksensa. Tuo toinen lehtimalli onnistuu satavarmasti, koska tein yhden kokeeksi jo viikkoa tätä ennen. Värithän niistä kuivuessaan himmenee, mutta se on enemmänkin bonus kuin haitta; tulevat sen johdosta vieläkin romanttisimmiksi ja kauniimmiksi. 

Pajut myös kuivuessaan levittävät huoneeseen aika hauskaa tuoksua, tulee ihan entivanha saunafiilis koivuvihtoineen hetkeksi noista. 

Että nyt vaan sakset taskuun ja lenkille siellä. Ilmoistakaan ei tarvitse olla niin tarkkana, koska nämä kuivavat ihan yhtä hyvin olivat sitten kuivana tai märkinä poimittuja.

Laitan tähän loppuun kuvan vielä tuosta ensimmäisestä jo kuivuneesta kranssista jonka tein viikko sitten. Se ei ole ehkä ihan niin tasainen kun olisin tykännyt, mutta en anna sen nyt liikoja itseäni häiritä koska muutenhan tuo on ihan hirveän kaunis ja joului... eiku, no te tiedätte minkälainen fiilis siitä tulee sitten.

For some people it's a curse word now to mention the upcoming holiday that is due in about two months, but I just had to let you know you can make this decoration for it now, before it's too late when the leafs fall out the trees. I made these from still green willows that you can find by the roadside almost everywhere. It's simply just a wire circle with willow branches tied to it. I dried them on the table to make the form nice and even and when dry it's ready to be hanged wherever. 

So If you have time this weekend, go outside for a walk and make your own beautiful Christ... I mean, festive wreath for almost no money at all.

6 kommenttia:

 1. Hopeapajua olisi omassa pihassa, joten pitääkin kokeilla miten käy :) Aivan ihanalta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joku vinkkasi, että se hopeapajun näköinen pensas voisi toimia kivammin ;)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä, ihanalta näyttää. Pitänee itsekkin kokeilla. Liekö näillä pakkasaamuilla merkitystä, mutta itselläni jo aivan jouluinen fiilis:)
  T.HP

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No salaa on valmistelut alettu täälläkin, vielä pitää vaan malttaa olla puhumatta aiheesta :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Tää oli varmaan sille oudolle roskapostikommentille, jonka poistin tosta välistä? Niitä välillä tulee.

   Poista