perjantai 20. toukokuuta 2016

Kalkkimaalikokeiluja puutarhassa

Kaupallinen yhteistyö: Nordkalk

Sain testattavakseni ämpärillisen Nordkalkin Aito-kalkkimaalia ajatuksella että keksisin missä kaikkialla sitä voi pihassa ja puutarhassa käyttää. Tutustuttuani maaliin ja sen ominaisuuksiin alkoi mielikuvitukseni laukata. Ihan puhdas luonnontuote josta ei ole mitään vaaraa millekään pihamaalla. Ajattelin heti että pitää kokeilla sitä ainakin kukkaruukkuihin ja puumateriaaliin ja tietysti kiviin ja siitä ne ajatukset sitten lähtivätkin oikein villeiksi, sain nimittäin tämmöisenkin idean;
Ystävälläni lojusi pihan perällään vanhoja puutarhalaattoja ja hän ei yhtään vastustellut kun kysyin voisinko kokeilla maalata niihin kalkkimaalilla hänelle mandalan, siis tuollaisen itämaistyyppisen kukkakuvion. Eli ei muuta kun laatat ylös putsaukseen ja kokeilemaan. Tulostin netistä mallin paperille ja ruudutin sen valmiiksi jotta piirtäminen olisi helpompaa.

Ensin sekoitettiin maali huolellisesti. Kalkkimaalia pitää sekoittaa aina ennen maalausta ja sitä kannattaa ehdottomasti sekoitella vähän väliä myös maalatessaan. Maali on hyvin juoksevaa ja sekoittuu helposti.  

Sitten piirtelin varovasti liidulla kuvion laattoihin. Olin kastellut laatat huolellisesti edellisenä iltana, mutta aurinko kuivasi niiden pinnat nopsaan. En edes koittanut olla kovin tarkka piirtelyssäni ja saatoin oikaista muutamassa kohtaa, mutta lopputuloksesta tuli ensi yrittämällä hyvä ja symmetrinen.

Ja koska kalkkimaali on hyvin juoksevaa päätin suhtautua siihen niin kuin vesiväriin ja maalasin kuvion kivilaattoihin ihan akvarellisiveltimellä. Kalkkimaali on siitä erikoista että se muuttuu valkoiseksi vasta kuivuttuaan, eli maalatessaan ei kannata säikähtää sitä että juuri mitään ei ensin näy.

Mutta sitten kun näkyy niin voi pojat että näkyy. Sudin tämän kuvion kiviin vain kertaalleen ja näin hyvä valkoinen tuli. Nämä laatat ovat puutarhassa paikalla jossa tuskin koskaan kukaan käy, niin että mitään kulutusta, sadetta lukuun ottamatta niille ei tule. On hauska nähdä kauanko tuo maalaus tuossa pysyy ja luulen että kun se siitä vähän kulahtaa siitä tulee vieläkin kivampi. Ja jos se on oikein kiva sen voi aina sukkelasti sutaista siihen uudelleen, niin kauan kun vanha vähänkään vielä alta malliksi näkyy.

Sitten siirryin kokeilemaan kukkaruukkuja ja puuta (tai vaneria tässä tapauksessa). Varastoistani löytyi pari saviruukkua sekä yksi rottinkinen joka jo käsitelty jollain. Kastelin saviruukut ja työkalupakin huolella ja aloin sutia maalia. Kovasti sai varoa ettei laittanut kerralla liikaa sillä näihin saisi kaikkiin laittaa monta kerrosta jotta lopputulos olisi mahdollisimman valkoinen. Isoja pintoja maalatessaan maalia laitetaan ristikkäisin vedoin, mutta näin pienissä huiskin vähän miten sattui. Kunnon ohjeet kalkkimaalaukseen löytyy Nordkalkin sivuilta tästä linkistä.

Siinä työn tuoksinnassa kompuroin maalipönttöön ja hulautin aimo annoksen myös pihalle, mutta eipä hätää. Kalkkimaali on puhdas luonnontuote ja sen voi hyvin kaapaista tuosta vaikka kukkapenkkiin ravinteeksi. Huoletta voi myös olla jos syötäviä haluaa kalkkimaalatuissa astioissa kasvattaa. 

Annoin aina maalin kuivua täysin ennen seuraavan kerroksen maalaamista ja kun tarpeeksi monta kerrosta oli maalattu ja vähän kukkia istutettu oli lopputulema näin nätti. Työkalulaatikko ja iso saviruukku ottivat kolme kerrosta maalia, pieni saviruukku ja rottinkiruukku vain yhdet siveltimenvedot. 

Ja kaikki yhdessä muodostavat puutarhaan niin kivan nurkkauksen ettei tosikaan. Tuota kelpaa nyt katsella, mutta koska maalia vielä oli ja inspiraatiota riitti niin piti kokeilla sitä vielä yhteen asiaan.

Ihan tavallisiin kiviin maali otti tosi hyvin. Vesipesu vaan pinnoille ennen maalausta ja yhdella sutaisulla sai vanha omenapuu ympärilleen kauniin valkoisen kivihelminauhan. Aikanaan ne siitä muuttuvat takaisin tavallisiksi kiviksi kun maali niistä pois liukenee. Ja minusta se on ihan älyttömän hauska juttu tässä maalissa, että se ei ole ihan ikuista. Mikään ei siis ole lopullista kun sen kalkkimaalilla maalaa ja se on kuulkaas tällaiselle mieltään muuttelevalle tuuliviirille ja ympäristölle oikein hyvä juttu se.

A collaboration with Nordkalk Aito-kalkkimaali. Got a mission to try out chalk paint outdoors and here's the results. 

1 kommentti:

  1. Onpa kivoja toteutuksia! Ja kuluva ja elävä maalipinta on tosiaan ihan omalla tavallaan viehättävä.

    VastaaPoista