tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pula-ajan mummo

Muutama ystävä on minulle jo naureskellut tätä taipumustani säästellä mitä ihmeellisimpiä asioita. Itse tiedän tarkalleen mistä omituisuuteni olen perinyt. Edesmenneellä mummollani oli säästössä kaikkea. Muistan kun pikkutyttönä mummolassa maito juotiin tyhjistä jogurttipurkista ja lihojen säästettyihin käärepapereihin piirreltiin puukynillä. Oikean pula-ajan eläneenä mummo osasi kierrättää ja käyttää kaiken mahdollisen ihan loppuun asti. Ja aina oli paperipusseja tai narunpätkiä kun sellaisia tarvitsi.
Minussakin asuu sisälläni pieni pula-ajan mummo. Säästän niin narut, kumilenkit kuin pussinsulkijatkin ja monasti ovat tarpeeseen tulleet. Muovipussitkin pitää viikata kolmioiksi, mutta jogurttipurkeista en sentään enää juo.

I have this funny habit of saving stuff that people normally would just throw away. I've inherited this habit from my late granny who lived trough war and depression. She knew how to use things till the end and save stuff you need all the time. I know it's silly and I wont save the earth by doing this, but I've never had to buy rubber bands and I always have plastic bags neatly folded in my drawer.

19 kommenttia:

 1. Ihanaa säästäväisyyttä. Miten taittelet nuo muovipussit? En koskaan osta muovikassia, mutta silti niitä kertyy aina jostakin. Tuolla lailla taiteltuna näyttävät menevän tosi pieneen tilaan.

  VastaaPoista
 2. Hihiiii..Just eilen mies kysyi, että säästänkö noita pussinsulkijoita johonkin erityiseen tarkoitukseen, kun niitä on kerääntynyt vino pino leipälaatikon pohjalle ;D
  No, en säästä, mutta kerrompa heti hälle, että joku säästää! :)

  Kuitin koivullekin voin vastata tässä samalla, että kuvallinen taitteluohje löytyy ainakin täältä:

  http://seija.kuvat.fi/kuvat/MUOVIKASSIN+taitto+pieneksi/

  VastaaPoista
 3. Muovikassit säästelen ja taittelen säntillisesti, mutta nuo pussinsulkimet ovat mun inhokkeja ja ne lentää kyllä heti roskiin. Olisis kiva nähdä, miten niitä käytät?

  VastaaPoista
 4. Kuitin koivu, myös youtubesta löytyy videoita pussin taittelusta.

  elämää ja elämyksiä, no tylsästi käytän niitä pussien sulkemiseen. Esim. pakasteet, jos käyttääkin hernepussista vain puolet niin sitaisen pussinsulkijalla sen pussin uudelleen kiinni :-)

  VastaaPoista
 5. Meillä Mummu säilytti kaikki liharuokien pakkaukset ja käytti niitä mikrotukseen, parhaimmillaan yhtä n. 15 vuotta.. Mummun kuoltua kun käytiin läpi, niin löytyi kahvipurkkejakin 50-luvulta alkaen. Kaikki kahvikupposetkin oli liimattu takaisin kokoon, jos oli rikki menneet. Jätesäkeistä leikottiin batman ja zorroasuja meille penskoille, pahvilaatikoista tuli nukkekoteja. Ihanaa säästäväisyyttä.

  VastaaPoista
 6. Lauseesi "Minussakin asuu sisälläni pieni pula-ajan mummo" on niin paljon ah ihanampi kuin se Arlan mainos, jonka mukaan meissä kaikissa asuu lehmä. Olen kyllä paljon mieluummin mummo kuin lehmä ;)

  VastaaPoista
 7. Hih, hauskaa. Olisipa tilaa säästellä kaikki - joskus aina tarvitsisi jotakin narunpätkää, lenkkiä tai jotakin paperipussukkaa vaikka, mutta eipä ole.

  VastaaPoista
 8. Olipa varsinainen hyväntuulen postaus ☺☺☺
  Kuminauhat menee talteen, ja pussit taitellaan täälläkin...ja jäin oikein harkitsemaan pussinsulkijoita...kunnes muistin, että käytän oikein kaupasta ostettuja sellaisia ☺

  Kauan eläköön se pieni mummu meissä!

  VastaaPoista
 9. Mä säästelen outoja juttuja lähinnä siksi, että suututtaa viskata roskiin niin paljon kaikkea turhaa. Yritänkin kovettaa itseni heittääkseni pois jotain, tänään sain monen päivän pohdinnan jälkeen jo laitettua pieneen pussiin kasan kuluneita tai rikkinäisiä meikkejä, ja pyysin miestäni viemään roskat minun poissa ollessani.:)

  VastaaPoista
 10. Minunkin mummulassani juotiin jugurttipurkeista, oikeita astioita piti säästellä :) Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuulin jonkun muun tehneen samaa!

  VastaaPoista
 11. Lähdenkin tästä heti muovipusseja taittelemaan.. ;)

  VastaaPoista
 12. Meillä juotiin mökillä jugurttipurkeista lapsuudessa, kun ei siis ollut juoksevaa vettä. Miehen mökillä tätä edelleen harrastetaan, anoppi pesee jugurttipurkit mukeiksi ja eineksien laatikot lautasiksi. Ja raahaa siis sitten kaupungista maalle. Kun on kertakäyttöastiat niin kalliita:)

  VastaaPoista
 13. Minunkin sisälläni asuu pieni säästäväinen mummu :) Kyllä pitää kaikkea pistää talteen, mä olen sen kyllä perinyt äidiltäni.
  "Ei meillä mitään olis jos ei säästettäis"-lause sopii aina kun tarvitsee jotain ja löytää sen varastoistaan :D

  VastaaPoista
 14. Hihih..hyväntuulinen postaus sai minut kikattelemaan :-)
  Ehdin jo ajatella että MIHIN käytät noita päiväyksellä olevia sulkijoita? Mutta, himskatti, noistahan saa vaikka jännän kierrätystaideteoksen! Onpahan jotakin viedä näyttelyyn..
  Nyt menee purkkiin minunkin sulkijat!

  VastaaPoista
 15. Voi kun olisinkin säästänyt pussinsulkijoita! Sain eilen ahaa-elämyksen että niillähän sais jouluvalot siistiin nippuun, voi voi.. (Juu, parvekkeella on vielä talvivalot :D)

  VastaaPoista
 16. Löysinpä ihana blogin - taidankin klikata itseni lukijaksi ♥
  Tervetuloa vastavierailulle :)

  VastaaPoista
 17. Haha. Funny how we always link need for organizing and hoarding stuff, just in case... for bad times, especially with somebody's else life experiance and so totally different era. On the other hand people might just be the same as hamsters, regardless on actual economic state.
  Also...here at south of Europe, we kinda stereotypically believe, that scandinavians are very thrifty or ... maybe very rational... ;)
  I love scandinavian design, which for us might seem just simple and warm, but I think it is also result of that rationality. Hm. Don't know I might also be wrong, but just as thought. Greetings. Maja

  VastaaPoista
 18. Ystäväni äiti, jo yli seitsemänkymppinen, pesee aina alumiinivuoat ja käyttää uudelleen, samoin käytetyt leivinpaperit ovat hyvässä järjestyksessä tallessa. Siitä sitten otetaan sopiva tarvittaessa - mielellään sellainen, jonka päällä on paistettu sitä samaa, mitä tälläkin kertaa aiotaan paistaa. Ei siis paistella mitä tahansa vaikkapa alunperin pipareiden alla olleella paperilla ;-D

  VastaaPoista
 19. Meilläkin käytetään leivinpapereita monta kertaa, jos niiden päällä ei paisteta jotain sellaista, mikä likaisi sen leivinpaperin pahasti. Tyhjiä jogurttipurkkejakin on säilössä kaapissa muutama, niitä on helppo ottaa retkimukeiksi, ei tarvi ostaa kertakäyttöisiä. :)

  Ja pussinsulkijoitakin säästän, niille löytyy monesti käyttöä.

  Jos joskus tulee heikkona hetkenä sorruttua einesruokiin, sellaisiin mustaan muoviastiaan pakattuihin, niin nekin menevät uusiokäyttöön, esimerkiksi meidän pikkukoirien ruokakippoina käteviä, ja nyt on yhdessä sellaisessa rairuohoa kasvamassa.

  Hienoa että osaa säästää, tietysti hamstraaminen menee jo yli, mutta tuollainen että ymmärtää että asioita voi käyttää useamminkin kuin vain kerran eikä aina tarvitse ostaa kaupasta uutta ja uutta kerta toisensa jälkeen.

  VastaaPoista