keskiviikko 11. joulukuuta 2024

Piparkakkujen aika

Pistänpä pitkästä aikaa postauksen eetteriin keinovalossa otetuilla sisustuskuvilla, kun en ole sitten yhtään taas kerennyt olla päivänvalon (jos sitä on ollutkaan) aikaan kamera kourassa viime aikoina. Tulee mieleen ihan tämän blogini alkuajat, kun en ollut vielä vihkiytynyt järjestelmäkameroihin tai muihinkaan valokuvauksen hienouksiin ja kuvailin pienellä digipokkarillani ihan missä valossa vaan, kun olin niin intona tästä bloggailusta. Nyt voisi kanavoida sitä samaa energiaa sieltä vuosien takaa ja olla välittämättä siitä onko yö vai päivä ja pistää bloggaillen vaan.

Sieltä blogini alkuajoista bongasin myös postauksen näistä piparimuottieni säilyttimistä, jotka minulla on olleet jo niin monta vuosikymmentä etten enää edes muista milloin olen ne hankkinut. Kauan, kauan ennen, kun tätä taloakaan meillä vielä oli. Ja edelleen ne tuolla yläkaapissa aina ovat ja odottavat tätä hetkeä vuodesta, kun piparkakkujen paistohommiin ryhdyn.

Niitä on siellä ihan älyttömästi erilaisia, mutta valkkailen nykyään sieltä vaan noita kaikkein yksinkertaisimpia muotoja, sillä olen kovasti laiskistunut tässä ja tykkään kuitenkin edellen ne koristella, joten helpolla on päästävä eikä niin, että saa sitten hampaat irvessä puristella sokerimassaa yötä myöten noihin.

Vanha hellamme hoitaa paistamisen oikein mallikkaasti, vaikka lämpötiloista ei ole tietoakaan, mutta vuosikausien kokemuksella osaan jo aika hyvin arvella kuinka kauan peltiä pitää lämmössä ja missä asennossa namikoiden on oltava, jotta lämpö pysyy jotakuinkin tasaisena. Tänä vuonna meni jopa niin hienosti, että yhtään en käräyttänyt kolmesta pellillisestä, vaikka aika usein niin on käynyt, jos kelloa ei ole viitsinyt vilkuilla samalla.

Vaikka piparkakkutaikinassa menen siitä missä aita on matalin ja käytän kaupan valmista (milloin mitäkin merkkiä), niin pikeeristä en enää suostu tinkimään vaan sen teen itse. Se on niin helppoa tehdä ja niin paljon parempaa kun kaupan valmiit mängit. Makukin huimasti kivampi vaikka onkin vaan munanvalkuaista ja sokeria (kai sitä maustaakin voisi). 

Nyt saavat piparkakkuset kuivatella koristuksiaan yön yli pöydällä ja sitten pistän ne sinne lasipurkkiin, niin kun tässä huushollissa perinteenä on.

Baked some gingerbread for Christmas. 

1 kommentti: