Tässä tulee siis niin yksinkertaistettu ohje, kun vaan osaan tehdä niille, jotka tällaisen hyvin avara-kaula-aukkoisen neuletunikan haluaisivat itselleen tehdä, mutteivät ole ihan varmoja osaavatko - varmasti osaatte tällä ohjeella, kun vaan jaksatte lukea kaiken ja keskittyä kunnolla.
Tämä neulotaan putkena (pötkönä) pyöröpuikoilla ja resoreita lukuunottamatta vain oikeaa silmukkaa kilkuttamalla. Nopeaa ja suht. helppoa siis luvassa.
MUTTA, tämä ohje perustuu siis tuohon itselleni, leveisiin hartioihini tekemään paitaan jonka olen neulonut 7-veljestä langalla 3,5 puikoilla joka suuntaan HYVIN löysällä käsialallani (helman ympärys 176 silmukkaa), joten jos olet kovin tiukka neuloja tai haluat tehdä huomattavasti ohuemmalla langalla, tämä kuvioni on sinulle liian lyhyt. (Tämän linkin ohjeessa on pidemmälle yltävä kuvio josta saat varmemmin itsellesi sopivan.)
Välineet on simppelit; pyöröpuikkoja itsellesi sopivasssa paksuudessa (se riippuu valitsemastasi langasta ja käsialastasi) yhdet pitkät (80-100cm) yhdet pätkät (40-60cm) ja saman koon sukkapuikot.
En aio kertoa tässä ohjetta tarkkoine mittoineen ja silmukkamäärineen, koska en tiedä minkä kokoinen juuri sinä olet ja millaisesta langasta haluat neuleen tehdä, sen sijaan neuvon sinua kuinka mittaat itsesi käsialasi ja langan mukaan ja teet just sellaisen neuleen joka sinulle parhaiten passaa. (Tai katsot tuosta aiemmin linkkaamastani ohjeesta suunnilleen lankaasi sopivat lukemat.)
En myöskään voi kertoa kuinka paljon lankaa tarvitset, kun en tiedä mittojasi, tai sitä millaisesta langasta tämän haluat tehdä. Osta siis vaikka aluksi vähemmän lankaa ja hanki sitten lisää jos tarvitsee. Kuvioihin ei mene kovin paljoa, että niihin voi käyttää hyvin vaikka jotain jämälankoja jos sattuu nurkissa lojumaan. (Minun neuleeni painaa valmiina tasan 622 grammaa.)
Älä huoli, muuten tämä on ihan helppoa. Ensin neulot siitä valitsemastasi langasta mallipalan, vaikka esim. 20 silmukkaa ja noin 10cm korkeaksi.
Sitten valkkaat vaatekaapistasi jonkun jo olemassaolevan vaatteesi, jonka ympärysmitta on sinulle mukava ja väljä ja asetat mallipalan siihen päälle. Sitten vaan lasket kuinka monta kertaa tuo palanen pitää laittaa, jotta saat koko ympärysmitan ja lasket vaan silmukkamäärät yhteen.
(Kuvan mallipala on 24 silmukkaa ja se menisi tuohon leveyteen neljä kertaa, eli se olisi sitten 24 x 4 x 2 = 192 silmukkaa.)
Aloitetaan siis sillä, että luo niille pitkille pyöröpuikoille se määrä silmukoita minkä mittaamaalla sait, yhdistä ne ympyräksi (niinku järkyttävän isoa sukkaa olisit tekemässä) ja aloita neulomalla resori, just niin kun tykkäät. (Vaikka kaksi oikein kaksi nurin, tai yksi oikein yksi nurin). Tee siitä ihan niin korkea tai matala kun haluat. (Minun neuleessani se on 2o 2n ja noin 5cm korkea.)
Ja sitten neulotaan vain oikeaa ja niin pitkään, että kun asetat neuleen itseäsi vasten yläreuna keskelle rintaa pituus tuntuu sinusta hyvältä. (Minun neule minulla keskeltä rintaa noin 10cm polven yläpuolelle noin 73cm.)
Sitten kun pituus on sinulle sopiva päättele molemmista kainaloista kainalosaumoja varten silmukoita noin 6-8cm alalta jos olet pieni tai keskikokoinen yksilö ja 10-12cm jos olet pinta-alaltasi laajempi. (Tämän voit tarkistaa vielä jostain valmiista ohjeesta, jos omat silmukkamääräsi käyvät ohjeen kokojen kanssa yksiin, että mikä olisi just sulle sopiva määrä.)
Kirjoitan tähän päättelyohjeen 16 silmukan mukaan (mikä on minun noin L-kokoisen puseroni kainalosauman mitta niin ettei kuvio kiristy tai painu piiloon kainaloon).
Päättely tehdään yhdellä kierroksella siten, että ensin lasket silmukoista missä neuletyön puoliväli on, merkkaa se vaikka hakaneulalla ja aloita kierros päättelemällä ekat kahdeksan silmukkaa alusta, sitten neulo kahdeksan silmukan päähän puolivälistä ja päättele kuusitoista silmukkaa ja jatka kahdeksan silmukan päähän kierroksen lopusta ja päättele taas se kahdeksan.
Nyt sinulla on kainalonkohdat valmiit ja voidaan siirtyä hihoihin, joiden tavoiteltava muoto on suunnilleen tuollainen kun tuossa alemmassa kuvassa.
Luo sukkapuikoille sinulle sopiva määrä silmukoita (kokeile tuon vartalo-osan resorilla millainen löysyys tai napakkuus resoria tuntuisi sopivalta ranteeseesi ja laske siitä sopiva silmukkamäärä.)
Sitten tee yhtä korkea resori, kun millaisen teit tuohon vartalo-osaankin. Tässä kohtaa alkaakin sitten vähän tarkempi duuni, hihan muoto ylöspäin leveneväksi nimittäin tehdään lennosta silmukoita lisäämällä matkan varrella, juuri sen mukaan millainen käsivartesi on. Tämä vaatii siis työn sovittelua käsivarteesi ja vähän arvioimista koko matkan ajalta, mutta lopputulos on takuuvarmasti just eikä melkein sinulle sopiva hiha.
Ja tärkeä pointti tässä vaiheessa; KIRJOITA KAIKKI TEKEMÄSI YLÖS, jotta voit sitten tehdä toisen hihan täysin samoin kun ensimmäisenkin. Toinen tärkeä pointti, lisäile ne silmukat aina sinne suunnilleen kierroksen alku- ja loppukohdille, niin ne jäävät kivasti sitten kyljen puolelle piiloon.
(Minun hihassani oli alussa 40 silmukkaa, johon lisäisin heti resorin jälkeen 3 silmukkaa ja sen jälkeen 2-5cm välein 2 tai 3 silmukkaa kyynärvarren puolella harvemmin ja kyynärpäästä kainaloon tiheämmin kunnes kainalossa silmukoita oli 64. Koko hihan pituus ranteesta kainaloon minulla noin 54cm, tykkään vähän ylipitkistä hihoista).
Ja sitten taas päätellään, sama määrä kummankin hihan kainalosta kun vartalo-osastakin. Yhdellä kierroksella ekat esim. kahdeksan alusta ja vikat kahdeksan lopusta, niin että kainalon keskikohta on suurin piirtein siinä hihan aloituskohdan keskikohdalla.
Sitten yhdistetään hihat vartalo-osan kanssa samoille puikoille niin että päätellyt kainalo-osat osuvat vastakkain. (Saumat jätetään tässä vaiheessa vielä auki ja ommellaan kiinni vasta lopuksi.) Poimi silmukat samoille puikoille ja samalla laske ne huolellisesti. Nyt niiden lukumäärän pitää olla tasan kahdeksalla jaollinen ja jos loppusumma ei ole, lisää tai vähennä silmukoita samalla kierroksella kun hihat yhdistyy vartalo-osaan. (Älä kuitenkaan hihojen kohdilta lisää tai vähennä, vaan vartalon puolelta tasaisesti etu- ja takaosassa.)
Ja se on ihan sama mistä kohtaa aloittaa sitten taas neulomaan kun kaikki langat on kainaloista poikki ja pitää kerä taas liittää työhön, minä olen tykännyt aloittaa jomman kumman kainalon etureunasta.
Ja kun silmukkamäärä on tasan kahdeksalla jaollinen voidaan aloittaa tämä kahdeksan silmukan levyinen kuvio, jota toistetaan peräkkäin aina niin monta kertaa kun kierrokseen menee.
(Kuvassa se on vain yhteen kertaan. Tuo harmaa on vierellä malliksi jotta on helpompi hahmottaa omat värinsä siihen, jos ei ihan samanväristä tee kun minun neule.)
Jos et ole ennen kuvioneuletta tehnyt ota pikakurssi vaikka tästä Novitan neulekoulun videosta.
Tässä minun kaavassani tuo punainen ruutu merkkaa sitä, että neulo siitä kohti aina kaksi silmukkaa yhteen, eli kavenna.
Muuten en osaa kuvioneulomisesta muuta ohjetta sanoa, kun että huolehdi, ettet vetele niitä lankoja siellä neuleen nurjalla puolella liian tiukoiksi (alottelijat yleensä tekee niin). Minä tykkään tehdä sillai, että venytän sitä valmista puolta tehdessäni aina sen verran, että langan sopivan löysyyden tuntee heti näpeissään.
Ja sitten jossain kohti huomaat, kun olet kirjoneuletta tehnyt ja kavennellut ohjeen mukaan, että koko neule alkaa kaventua yläpäästään, (jos tuntuu, että pyöröpuikot on liian pitkät ja hankalat, niin vaihda vähän lyhyempiin. Sen verran pitkiin kuitenkin, että näet paremmin mittailla kaula-aukkoa ja sen resorin sopivuutta sitten.)
Kun olet viimeisenkin kavennuskerroksen saanut valmiiksi aloitetaan taas resorin tekeminen. Samanlai kun muuallakin neuleessa, tosin tässä kohti sen korkeuden voi jättää vähän matalammaksi tai tehdä korkeammaksi jos niikseen tulee. Oma makusi ratkaisee. Päättele kuitenkin napakasti, koska se on se kierros kun määrittelee kuinka tiukka kaula-aukkosi yläreunasta tulee. (Jos päättelet liian löysästi voi koko kaula-aukko jäädä niin löysäksi, että sujahdat siitä kokonaan läpi.)
Ja sitten kun olet päätellyt työsi, ompele vain ne kainalosaumat yhteen ja voilà, olet tehnyt hyvin avara-kaula-aukkoisen kirjoneuletunikan!
P.s. Tämän ohjeen kirjoittaja ei ole neuletöiden ammattilainen vaan hyvin soveltava harrastelija. Kaikki vastuu siis neulojalla itsellään tätä ohjetta käyttäessään. Jos tarvitset lisäneuvoja niin kysäise kommenteissa, autan varmasti sen puitteissa minkä osaan.
I'm sorry these directions on how to make this knitted tunic is only for my Finnish readers at this moment.
Kiitos, oikein ymmärrettävästi ja havainnollisesti tehty ohje.
VastaaPoistaErittain hauskasti ja maalaisjarjella hoystettyna kirjoitettu ohje! Lahtee tuotapikaa kokeiluun, kiitos!
VastaaPoistaKiitos aivan ihanasta ohjeesta❤️ Alan neuloa itselleni kunhan vaan löydän sopivat langat👍🥰
VastaaPoistaKiitos, hyvä ohje 😊
VastaaPoistaKiitos kivasta ohjeesta. Tein sitä soveltaen elämäni ensimmäisen villapaidan ja toisen heti perään 😊
VastaaPoistaKiitos hyvästä ja selkeästä ohjeesta 🥰
VastaaPoista