maanantai 6. huhtikuuta 2020

Kasvihuoneen kattoprojekti

Eräänä aurinkoisena sunnuntaina erään rintamamiestalon pihalla alkoi pieni kasvihuoneen hienosäätö valoisammaksi. 

Kun rakensimme tämän kuusi vuotta sitten, oli pihamme vielä varsin avoin ja aurinkoisella säällä paahteinen. Teimme silloin katosta kiinteän peltikaton ajatuksella, että se suojaa enemmän kaikista armottomimmalta auringonpaisteelta ja etuosan ikkunoista tuleva valo riitti vallan hyvin kasvatella tuolla tomaatteja ja sen sellaista.

Tässä vuosien vieriessä on kuitenkin pihallamme kasvit kasvaneet paikoin jopa kolme metriä ylemmäksi ja tuoneet mukanaan jo sen verran varjoa, ettei kasvihuoneessa enää ole kovin valoisaa vaikka aurinko kuinka paistaisi. No, alun perinkin meillä oli ajatus laittaa tämän kesähuoneen etuosan kattoon jossain vaiheessa valokatteet ja nyt päätin, että tänä keväänä se vihdoin tapahtuu.

Olin tilannut sopivat valokatteet jo hyvissä ajoin ja ne tuotiin näppärästi pihaamme kotiinkuljetuksella. Vaihtoehdoista valitsin vähän hinnakkaammat levyt syystä, että niiden aaltoprofiili istuisi tuon peltikatteen kanssa yksiin, eikä tarvitsisi alkaa saumakohdan kanssa liikaa askartelemaan. Levyt ovat myös UV-suojalla, joten ei tarvitse sitten olla huolissaan auringon kalusteita haalistavasta vaikutuksesta tuon katon osalta. Lisäksi näissä oli sen verran mittavaihtoehtoja että sieltä löytyi sopiva koko, jolloin yhdestä levystä sai keskeltä katkaisemalla kaksi sopivaa palasta, joilla tuo etuosa pistettäisiin uusiksi. 

Siitä vaan aaltopellit etuosasta kattoa irti ja uudet valokatteet niiden tilalle. Projekti ei levyjen katkaisemista lukuunottamatta ollut kovin vaativa, uudet valokatteet jäivät vain siitä syystä himpun pidemmiksi sivuilta kun olemassaolevat aaltopellitykset, mutta siitä emme ajatelleet nyt ottaa sen kummempaa stressiä, antaa olla noin jos vaikka joskus halutaan laittaa koko katto katteelle myöhemmin. Ja sitä paitsi, olisiko joku edes moisen huomannut jos en olisi siitä tässä sanonut?


Muutaman tovin askartelun jälkeen oli katon etuosa vaihtunut pimeästä valoisaksi ja kasvihuoneen sisällä tunnelma muuttunut tyystin toiseksi. Seuraavaksi siellä olisi tarkoitus pitää kunnollinen kevätsiivous ja kalustella se kesää varten paraatikuntoon. Nyt se on pimeän talven jäljiltä aivan täynnä varastoituja huonekaluja ja muuta roinaa, jotka on vain tuupattu tuonne sitä mukaa kun on eteen tullut. Ikkunatkin kaipaavat kipeästi pesuvettä ja koko höskä on niin pölyinen kun vaan tällainen lasimaja voi talven jäljiltä olla. Ehkäpä sen siivousurakan jälkeen voisin kuvata teille kasvihuonetta ihan oikealla kameralla ja nätimmin. Nyt saitte tyytyä vain näihin nopeisiin kännykkäräpsyihin mitä työn lomassa kerkesin napsia.


So everything in our yard has grown so high in the last six years that we decided to open up the roof of our greenhouse to get more light in it. 
The next project is to clean it up and make it pretty after it has served as a messy storage for the last six or eight months.

2 kommenttia:

  1. Tuolla kelpaa kesällä elellä ihan vihanneksena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah, mulla tuli tuosta ihan mieleen Pretty woman - leffa ja siinä Vivianin lanseeraama termi: "Veg out. Be still like vegetables, lay like broccoli" :D :D

      Poista