lauantai 4. huhtikuuta 2020

Hapsutyyny jämäkankaista

Tylsyyden minimoimiseksi otin ne retkituolien verhoilusta jääneet kankaanpalaset ja aloin askarrella niistä tyynynpäällistä jossa hapsut. Mietin ensin hapsuja tuonne reunoille, mutta päädyin sitten kuitenkin tämmöiseen designiin, missä hapsut ovatkin tuossa tyynyn etupuolella. Osin siksi, että kangasta ei olisi riittänyt reunahapsuihin joka puolelle ja osin, että tulisivat paremmin esille tuosta edestä juuri noin. 

Tämä olikin melkomoista askartelua, koska kangasta oli vain erilaisia palasia, joista yksikään ei yksinään olisi riittänyt tyynyn etu- tai takakappaleeksi. Paloista pöydän päällä mallailemalla se idea tästä designistä sitten löytyikin melko pian. Ompelin ensin kolme samanlevyistä kankaanpalaa yhteen keskeltä joista tuli tyynyn etukappale, jossa yksi kangas tuossa edessä päällä. Sitten aloin purkaa sitä päälläolevaa kankaanlievettä  seuraavalla tavalla:

Otin avuksi sukkapuikon, jolla pyydystin kankaan etureunasta keskeltä lankoja, jotka sitten vain vedin pois ja jäljelle jäivät vain loimilangat. Tässä kohtaa minulle tuli itse asiassa pieni lapsus, kun en hoksannut katsoa tuon hapsutettavan kankaan suuntaa, että olisin saanut hapsuiksi ne pehmeämmät puuvillaiset kudoslangat eikä näitä vähän jämäköitä pellavaisia loimilankoja, mutta kun olin jo kerennyt alottaa niin en sitten voinut peruuttaa, koska kangasta ei ollut enempää. Onneksi lopputulos on ihan yhtä nätti näinkin, niin ei jäänyt edes harmittamaan.

Lankojen poistaminen oli melko aikaavievää, mutta varsin rentouttavaa puuhastelua, kun vaan malttoi välistä vähän venytellä jäseniään. En sentään laskenut aikaa tai sitä montako lankaa tuosta kankaasta pois vetelin, mutta ihan tuohon saumaan asti kaikki vaakasuuntaiset langat tästä pois nypertelin.

Sitten jaoin ne suhteellisen tasaisiksi nipuiksi näin. (Vinkiksi sanottakoon, että kannattaa jättää hapsutettaville langoille reilusti pituutta, auttaa solmimisvaiheessa hyvin paljon jos ovat vähintään 20cm pitkiä.)

Ja solmin tyvestään näin.

Ja lopuksi toiset solmut perään näin niin että jaoin aina yhden rimpsun puoliksi ja solmin vieruskaverin puolikkaan kanssa yhteen.(ihan sama solmimistekniikka muuten kun tässä rysävalaisimessakin, vink, vink, jos sellaisen askarteleminen kiinnostelee.)

Minä tein tämän niin päin, että tein hapsut ensin valmiiksi ja ompelin etu- ja takakappaleet yhteen vasta sitten, mutta vallan hyvinhän tällaisen voi ommella ensin valmiiksi ja hapsuttaa vasta lopuksi. Itse jätin myös nuo hapsut nyt näin pitkiksi, vaikka ne olisi voinut pätkäistä lyhyemmiksikin tai laittaa enemmän somuja, jos semmoisesta tykkää. Minusta tästä tuli vallan kiva just näin, parilla solmulla ja oikein pitkillä hapsuilla.

Myös perheen karvakorvat olivat sitä mieltä, että hyvä tuli!.

I made a fringed pillow from the leftover fabric I had after the chair uphostering project. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti