torstai 23. toukokuuta 2019

Puutarhasohva jämälaudoista

Pitkin kevättä on ollut sellainen olo, että haluaisin kokeilla rakentaa itse sohvanrungon puutarhaan. Sellaisen joka sopisi yhteen pihan olemassaolevan kaluston kanssa. Googlettelin ja tutkin löytyisikö valmista ohjetta sohvaan, mutta tietysti visioni oli sen verran erilainen, ettei ihan sopivaa löytynyt, mutta soveltaahan minä osaan ja niin siis päätin nytkin tehdä.

Kaivelin eilen aamupäivällä varastoistani siskoni raksalta saamani sekä omasta aidankorjausprojektista jääneet laudat ja aloin tuumailla. Armas aviomieheni oli minulle jo muutamaa päivää aiemmin sirkkelöinyt isoja kakkos-kuutosia keskeltä halki, tehden niistä vähän keveämpiä kakkos-kolmosia. Mittailin ja mallailin minkä kokoista niistä saisi ja aloin sahata sopivia tehdäkseni sohvan rungon.

Ruuvailin rungon osat toisiinsa jämäköillä 60x140mm ruuveilla, jotta varmasti tulisi kestävä eikä pelkoa ruuvien pettämisestä olisi. Kun olin saanut valmiiksi tuon itse istuinosan, eli laverin, piti miettiä tarkkaan miten soveltaisin siihen selkänojan mukaan. Tässä vaiheessa ei siis ollut mitään ohjetta mistä ammentaa, kun sellaista ei ollut löytynyt. Päätin sitten kokeilla kiinnittää selkänojan tukipuun käsinojiin ja ruuvata päälilaudat siihen. 

Mutta sitten piti vielä keksiä miten ne ottavat tuen tuosta alhaalta, ettei kävisi niin, että kun siihen nojaa romahtaa koko viritys. Sahasin siis päälilaudat tuosta yhtymäkohdastaan jiiriin ja pistin ne kiinni toisiinsa takaapäin. Näin kun selkänojaan nojaa, painaa se selkänojaa tiukemmin vasten istuinosaa eikä pelkoa lautojen irtoamisesta (ainakaan teoriassa) pitäisi olla. 

Sohva valmistui juuri ennen ensimmäistä ukkoskuuroa ja kerkesin sitä vähän jo testailla, eikä tukevuudessa tuntunut olevan minkäänlaista vikaa. Oikein jämäkkä siitä tuli. Hioa se vielä vaan huolella pitää, koska tuosta pinnan raakalaudasta saa tuolleen vain tikkuja ahteriin, mutta nyt kun se on aivan läpimärkä saa sitä vielä tovin kuivatella ennen kun niihin hommiin pääsee.

Mietin myös, että maalaisiko sen vai käsittelisikö jollain vai antaisiko olla vain tuolleen ja harmaantua ajan saatossa. Sitä ehdin tässä vielä pohtia, sillä hommahan on vasta puolivälissä, pehmusteetkin pitää vielä tuohon saada tehtyä. 

Tähän mennessä rahaa kulunut projektiin noin kymmenen euron verran kun piti käydä tuohon ruuvit ostelemassa.  Katsotaan kuinka paljon pehmukkeiden valmistus tuota tuosta vielä nostaa, kangaskaupoille kun pitää ensin lähteä.

Ja ohjetta odottaville tiedoksi, testailen ensin tuon selkänojaviritykseni toimivuuden kunnolla käytännössä ensin, ennen kun alan tämän tarkemmin teitä vielä neuvomaan, ettei tule sitten sanomista jos olenkin tehnyt jonkin karmean virhearvioinnin tätä rakennellessani, eli palataan tähän sitten myöhemmin. :D

Wanted to make a garden sofa out of scrap wood. Didn't find any instructions on how to build one I had in mind so I figured it out myself. The result looks and feels just as I imagined. Now I just need to make the padding's and pillows to it to make it complete.

8 kommenttia:

 1. Hatunnosto jälleen kerran 🎩
  Sulla on kyllä peukalo just oikeessa kohdassa kämmentä 👍

  VastaaPoista
 2. Hyvältä näyttää!
  Tuotako nikkaroit, kun toin sen pyykkietikkapullon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuota ja paljon muutakin, siksi olin niin edustuskelvottomassa tilassa :D :D
   Pyykkietikka on ihanaa! Olen käyttänyt sitä jo moneen koneelliseen ja olen aivan hurmioitunut tuoksusta. Kiitos siitä sinulle vielä tätäkin kautta <3

   Poista
 3. Hei! oletko koittanut harmaannuttaa puuta etikka-rautaseoksella? Me tehtiin lavanpaloista pöytälevy harjateräsjalkoihin ja harmaannutettiin. Tuli hetkessä vanhan näköinen. Voisi sopia tuohon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti vinkistä, mutta en minä siitä harmaata nyt heti tahdo. Ennemmin nyt koittaisin saada pysymään puunvärisenä pari kesää.

   Poista