perjantai 15. kesäkuuta 2012

Maat ja mannut

Kas näin. Aamupäiväni iloksi piirtelin kartan pihasta ja puutarhasta. Pienet on maat ja ahtaat on mannut, mutta aivan riittävät minulle ja perheelleni.
Karttaan on merkitty vain murto-osa pihan kasvillisuudesta. Laitoin nimin vain ne jotka siinä nyt silmiin ensinnä pistävät. Penkit ovat myös täynnäänsä jos jonkinlaista perennaa ja pienempää pensasta (sekä tietysti niitä viheliäisiä rikkaruohoja). Varsinaista nurmikkoa ei pihallani ole. Rikkaruohikko ajellaan siimaleikkurilla muutaman kerran kesässä lyhyemmäksi ja se hetken näyttää ihan oikealta nurmikolta, mutta jossain vaiheessa aion täyttää nämäkin alueet jollain muulla kasvillisuudella sekä kivilaatoilla. Ehkä jätän jonnekin pienen läntin muistuttamaan nurmikkoa.
Tontin sisääntulossa näkyvät isot koivut ovat yhtä ruusua lukuunottamatta ainoat alkuperäiset istutukset. Kaiken muun olemme itse istuttaneet näiden kuuden vuoden aikan jona tässä olemma majailleet.

I drew a map of my property where you can see the garden and some of the biggest plants (sorry it's in Finnish). As you can see the yard isn't that big, but it's just the right size for me. The big trees named "KOIVU" were the only original plants on this property when we bought this, the rest we have planted ourselves in the six years we have lived here. There's still a lot to do for the yard, since I'm not a big fan of grass or weeds.

7 kommenttia:

 1. Näyttää oikein sopusuhtaiselta ja tasapainoiselta tuo jaottelu noin pääpiirteittäin! Siis että on kivasti tilaa ja avaruutta jhossain kohden, ja toisessa kohdasa taas kasveja ryhmittäin.

  Joskus haaveilen että meilläkin olisi pieni piha, jonka saisi kontrolloiduksi joka nurkkaansa myöten, mutta tällainen reilu 4000 neliötä on sellainen työmaa, että siihen on pakko laittaa se jalkapallon kokoinen nurmikenttä aluksi, ja tehdä siitä sitten pikkuhiljaa istutusalueita, vähän jokaisena kesänä..

  VastaaPoista
 2. Mitä nuo siniharmaat mylperöt ovat?

  Tiinalle vihjeeksi, että kannattaa tehdä kuten minä. Minulla on erillinen aidattu "sisäpiha" istutuksineen ja loput hehtaarit sitten sitä villiä luontoa - on metsää kanttarelleineen ja hevosten tallipihaa, tarhoja ja laitumia. Sisäpihan maisemointiin (lue: kuutamointiin) osallistuu valitettavan innokkaasti yksi koiristani. Juuri äsken totesin tämän istuttaneen uusiksi kesäkurpitsan taimeni ja mansikkani, jotka olin hyväuskoisesti hiukkasen aikaisemmin istuttanut suuriin ulkoruukkuihin. Innokas puutarhuri siis. Sateella sitten saa nauttia tämän neidin omatekoisista kastelujärjestemistä...

  Minulla muuten on samanlainen pihakeinu. Tosin odottaa hiekkapuhaltimen käsittelyä - runko on kirkkaan punainen ja laudat auringon keltaiset, niin että kirkkaalla ilmalla silmiä särkee :)

  VastaaPoista
 3. Maria, ne pallerot talon nurkilla ovat sadevesitynnyreitä. Koin ne niin tärkeiksi karttaa piirrellessä että tuhersin ne siihenkin :-) Ja ai kamala mikä väriyhdistelmä keinussasi!

  VastaaPoista
 4. Maria: meillä on se "villi luonto" tuossa 400 neliön ympärillä vielä lisäksi, jä tämä on pikku pakko laittaa johonkin kuosiin, kun on talon ja tien välissä niin komeasti näköalapaikalla rinteessä. ;)

  VastaaPoista
 5. Nyt aivan sivu tämän kyseisen keskustelun....

  Ensinnäkin pitää vielä avautua tuosta puutarhurin pikkuapulaisesta (onhan Maria sinulla ilmeisesti grillaajan pikkuapulaiset itselläsi), että olen alkanut pohtia pikkuhiljaa mahdollisuutta siististi aidata tuota sisäpihaani sillä tavalla, että istutukset, marjat, vihannekset ja hedelmät, olisivat aidan takana. Tämä innokas pikkupuutarhurini nimittäin kitkemisen ohella on myös herkkusuu. Syö omenat, kirsika ja luumut puista ja marjat pensaista. Rakastaa tomaatteja ja kesäkurpitsoja. Jotenkin vain karsastan ajatusta aidoista, mutta tämä lienee kuitenkin edessä. Eli ideoita otetaan vastaan, kiitos.

  Ja sitten asiasta seinään. Muistanko oikein, eikö sinulla ollutkin sellainen ilmastointipömpeli? Onko se aivan oikeasti taloudellisesti kannattava - sinullakin kuitenkin on aika sokkeloinen tuo talo? Ja oletko keksinyt tyylikkään naamiointivirityksen sille?

  Itse juuri naamioin modernin tylyn sähkötaulun 40-luvun seinäkaapin sisälle piiloon.

  VastaaPoista
 6. Ai niin Tiina, piti sinulta kysyä, että onko sinulla tämä villiluonto jossain yleisesti netissä ihailtavana?

  VastaaPoista
 7. Maria, sinulla lienee jokin isompi koira... Omat piskini ovat niin piskuisia etteivät onneksi yllä puskiin ja suurin osa syötävistä kasvaa takapihalla, aidan takana (koirilla vain etupiha käytössään).

  Ilmastointipömpeli meillä on, mutta käytämme sitä vain kesällä viilentämiseen. Nyt se nököttää seinällä rumana itsenään kun olemma aikeissa vaihtaa sen laadukkaampaan ja en ole siksi viitsinyt sitä mitenkään peittää (ruma se on kyllä!) Käyttökustannuksista en osaa sanoa, kun meillä tosiaan niin vähäisellä käytöllä, ettei se sähkölaskuissa edes näy. Ja teholtaan se riittää juuri ja juuri olohuoneemme viilennykseen.

  VastaaPoista