perjantai 14. elokuuta 2020

DIY-vaja takapihalle osa 1

Tarvitaan takapihalle pieni varastokoppero suojaksi puutarhatyökaluille ja -kalusteille talveksi ja mielessä oli tietenkin rakennella sellainen itse. Naapureilta saatiin lupa laittaa se aidan vierelle, ehdolla, ettei se kovin lujasti nouse sen korkeudesta yli ja sen pohjalta läksin suunnittelemaan siihen sopivaa mallia.

Mielessä oli heti tehdä samanlainen, kun etupihallakin on, mutta hivenen verran syvempi, matalampi ja jyrkemmällä katolla. Niinpä aloitettiin homma taas perinteisesti tutkimalla omat varastot jämäpuutavaran osalta ajatuksella, että käytetään ensin pois ne mitä kotoa löytyy ja lähdetään vasta sitten ostamaan uutta. Sopivasti omista nurkista löytyikin tarpeeksi materiaalia vajan runkoon ja sivuseiniin, joten homma lähti heti hyvin käyntiin. Piirustukset tein taas sinnepäin paperille ja sivuseinien elementit mittailtiin ja koottiin ensiksi sen mukaan millaisia puupalikoita löydettiin. 

Sitten kun sivuelementit oli ruuvailtu läjään laitettiin ne yhteen rungon alaosasta jykevillä kakkos-nelosilla, joista samalla tulee vajan lattian tukipuut. 

(Ja nuo on ihan samanlaiset sivuelementit, vaikka kuvassa näyttääkin siltä, etteivät ole. Kännykän kamera vääristää ne näyttämään aivan eripituisilta ja -levyisiltä.)

Sitten alettiin päällystää runkoa varsinaisilla seinälaudoilla. Miekkonen sahaili ja minä piirtelin mittaviivat ja ruuvailin sahatut laudat paikoilleen. Ihan paria lautaa lukuun ottamatta saatiin tehtyä koko homma pitkästä tavarasta jota varastoistamme löytyi. Oli kaikenmoista aitalaudan jämää, pakkauslautaa sekä muutama vanha lankku, jotka täällä on ollut varmaan talon rakennusvaiheesta asti. Kaikki kuitenkin säilytetty tallin vintillä joten kuivaa ja hyvää puuta askarteluun.

Ja lopputukoksesta tuli ihan siistin näköinen lautapinta. Ei täysin tiivis, mutta ei tällaisessa pihavajassa saa koskaan ollakaan, että ilma pääsee kiertämään ja tavarat sisällä pysyvät kuivana. 

Lopuista laudanpaloista syntyi vielä näppärästi lattia ja sipaistuani kerroksen maalia ulkoverhouksen pintaan  alkoi koppi näyttää huomattavasti siistimmältä. Sisäpuoli saa jäädä ihan paljaalle puulle, koska ei tätä komeroa siellä kovinkaan usein varmaan auki pidetä. 
Nyt enää ovet ja katto niin vajan voi kantaa takapihalle paikoilleen, mutta sitä ennen pitää siis piipahtaa lautakaupoilla... Palataan lopputuloksen kanssa seuraavassa postauksessa, jos ilmat nyt vaan pysyvät rakenteluun hyvinä.

Started to build a small storage shed to the backyard using first all the scrap wood we had lying in  the attic. Got this far until we ran out of wood, missing only the roof and the doors. Now a quick visit to the lumber yard and I can get this done and put it in it's place.

6 kommenttia:

 1. Taidat olla oikeasti 'neighbour from hell', joka on kaiken aikaa nikkaroimassa jotain eikä sille edes kehtaa sanoa mitään vastaankaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D Sitä sun pitäis käydä kysymässä noilta meidän naapureilta, itse olen ehkä vähän jäävi tuohon kommentoimaan :D

   Poista
 2. Hei, ihana vaja teille on tulossa. Mukavaa kesää =)

  VastaaPoista
 3. Lattia on melkein kun räsymatto <3

  VastaaPoista