lauantai 26. syyskuuta 2015

Retrobroileria

Olen jo muutaman vuoden ajan välillä miettinyt sitä kuinka erilaiselle grillibroileri maistui kun minä olin lapsi. Silloin 80-luvulla se kun valmistettiin niin eri tavoin kun mitä nykyään ollaan totuttu. Meillä äiti paistoi kokonaisen broilerin pöytägrillissä, pyörivässä vartaassa ja kaikkialla tuntui huumaavan vahva curryn tuoksu. Sitä on välillä ollut tosi iso ikävä.

No männä viikolla sain ruokapiiristä vihdoin luomubroilerin, asian jota olen pitkään myös etsinyt, koskapa olen todennut etten siihen samaan makuelämukseen tavallisella broilerilla pääse. Grilli puuttuu, mutta uunissa savipadassa pääsee kohtuullisen lähelle. Sopiva savipatakin löytyi mukavasti kirpputorilta kolmella eurolla. 

Lisukkeeksi tarjoillaan tietysti salaattia 80-lukulaiseen tapaan, eli pilkottua kurkkua. Ei silloin pröystäilty turhia, kurkku ja tomaatti kuuluivat lähes jokaisen ruokalajin kylkeen.

Kastikekin tuli näpsästi pullosta. Kyllä, meillä lapsena riisi syötiin lähes aina ketsupin kera. Ihan hyvin uppoaa vieläkin, vaikken kovin usein pelkästään riisiä keitäkään. Nytkin tuntui niin hassulta laittaa pelkkä riisi tarjolle että pistin sekaan herneitä ihan vaan ettei näyttäisi niin orvolta. Lautasliinoiksi sentään laitoin sen talouspaperin, niin kun asiaan kuuluu, rullana pöytään vaan.

Ja hyvin upposi. Lapsi oli mielissään tästä että tutustutan hänet lapsuusmakuihini, vaikka sanoikin ettei pidä tuosta mausteesta (currysta) niin paljoa. Broileri kuitenkin maistui ilman nahkaa ja riisi ketsupilla toimi ihan hyvin. Itse tietysti olin niin flunssainen etten maistanut juuri mitään, mutta suutuntuma kertoi että onnistuin. Ja kun mies sai ensimmäisen haarukallisen suuhunsa sanoi hän että juuri sellaista on kun heilläkin lapsena. Täytyy siis tehdä tätä toistekin, nyt kun tietää mistä niitä oikean makuisia broilereita saa.

Now that it's fashion to do food as they did back in the 80's I decided to try out chicken spiced with curry, a dish that we used to have a lot when I was a child. I had tried to do this with a regular chicken, but it didn't taste quite the same so I tried it with an organic chicken and the result was spot on.We served it up with some 80's sallad (cucumber slices) and sauce (ketchup) and it was just sooo good even though I didn't taste that much since I have a terrible flu, but I could tell by the feel that it was right.

11 kommenttia:

  1. Oiii! Lapsena broileria oli vain pakkasessa kokonaisena ja vähän vanhempana oli koipia ja mummo paistoi rintafileitä. Ei ollut ällövalmismarinadeja ja kanaa muutenkin aika vähän. Reko-ringistä ostin kokonaisia luomubroilereita, voi miten liha oli mehevää, ihan suli suussa. Mausteinen broiskun tosin sitruunalla, suolalla, timjamilla ja rosmariinilla. Herkkua oli vaikkei ihan kasari ollutkaan. Hyvältä näyttää tuokin, currya käytettiin mun lapsuudessa paljon. Oli varmaan eksoottisin mauste mitä löytyi.

    VastaaPoista
  2. Minun lapsuudessani mummu keitti kokonaisia pakastekanoja korkeassa alumiinikattilassa. Muistan kun sinne mahtui kolme kanaa. Maustepussukan heitti niiden kanssa kiehumaan. Sitten ne laitettiin kokonaisina pöytään ja riivittiin liihaa suoraan suuhun. Ja hyvää oli!
    80-luvulla, kun broitsu tuli marketteihin, kaiken kansan ulottuville, sehän oli herkkuruokaa. Jota syötiin vain viikonloppuisin. Koipireisiä, ei kellään rintaan varaa ollut!

    VastaaPoista
  3. Heh, meillä ripoteltiin riisin päälle currya, ihan siis ilman mitään kypsennystä. No, hyvin maistui mutta kyllä nykyään curryt menee uunin/paiston kautta lautaselle. :D

    VastaaPoista
  4. Kaupunkireissulta ostettiin yleensä Citymarketin ruokapuolelta isossa uunissa pyörivä grillibroileri. Jestas että se käpristynyt nahka oli hyvää. Uuh, enää en söisi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin muuten oli! Nykyään ei maistu miltään vaan on jopa ällöä se nahka.

      Poista
  5. Nuo kurkku ja tomaatti - niin kotoista ja tosiaan 80-luvun lapsuudesta tuttua! :D

    VastaaPoista
  6. Oi nam! Elävästi muistan omasta lapsuudesta tämän, tipu oranssissa pöytägrillissä :) Meillä sen kanssa tarjoiltiin currylla maustettua (ja keltaiseksi värjättyä) keitettyä riisiä, johon oli sekoitettu rusinoita O_O

    VastaaPoista
  7. Ihana muisto lapsuudesta. Punainen pöytägrilli oli meillä ja siinä paistettu broileri parasta herkkua. Minulle kyllä uppoaa se käristetty nahka vieläkin =)

    VastaaPoista
  8. Minulla on mummon perintönä melkein samanlainen savipata, mutten oikein tiedä miten sitä kuuluisi käyttää. Laitoitko kanaan mausteet pintaan ja pataan pelkän pelkästään, vai laitoitko pohjalle vihanneksia/jotain lientä?

    t. Schlemmertopf

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin mausteet pintaan ja broilerin pataan. Siitä itsestään irtoaa niin paljon rasvaa ja nestettä ettei se muuta tarvinnut (eikä olisi mahtunutkaan).

      Poista