lauantai 18. joulukuuta 2021

Sammaljuttuja

Taannoin ostamastani laatikollisesta sammalta syntyi idea päällystää sillä jo valmiina oleva juuttinarulla koristelemani rautalankatähti ja sehän onnistui vallan yli odotusten. Tekeminen oli myös helpompaa kun mikään ikinä, mutta annan siitä kiitokset tuolle valmiille pohjalle, johon sammal oli lähes lapsellisen helppoa kiinnittää.

Juuttinaru on just tarpeeksi kitkainen alusta johon sammal tarttuu hyvin kiinni ihan vaan kun painoi sen siihen muotoonsa ja ompelulangalla kieputtaa sen ympäri. Leikkasin noista isommista sammallevyistä vain sopivan kokoisia suikaleita, jotka kieputtelin tähteen perätysten niin, että multainen puoli jäi jokseenkin huolellisesti tuota juuttinarua vasten. 

Työskentelyäni piristämässä oli pöydällä yksi kynttilä lyhdyssä sekä nuo jo viime keväänä poimimani joulupajunkissat. No ei vaiskaan mitään joulupajunkissoja ole, nämä nyt vaan sattuivat olemaan tässä valmiina odottamassa ensi kevään pääsiäisaskartelujen somisteina, niitä kun pitää alkaa jo helmikuun alussa kuvailemaan lehteen ja viime keväänä kaukaa viisaana jätin nipun kuivumaan talteen, että on sitten varmasti tuolloin talvella pajunkissoja minulla. Näitä on vaikea tässä huushollissa mihinkään piilottaa, niin olen sitten esillä pitänyt ihan ronskisti vaan. 

Tuo sammal oli kyllä niin hauska materiaali askarrella, vähän vain kävi sääliksi kyllä kun seassa kasvoi pikkuruisia kuusentaimia ja muita, että nyt ne kuoloo, kun kuivaksi käy nämä koristeet, mutta sitten keksin, että jospa vain pihalla näitä pitäisin niin eivät ainakaan ihan heti huonoiksi mene. Mietin myös, että olisipa joku konsti millä nämä saisi hengissä pidettyä myös kesän yli seuraavaankin jouluun, mutta se taitaa riippua ihan siitä, että millainen kesä sieltä on tällä kertaa tulossa. Näiden puolesta toivon oikein sateista sellaista kyllä.

Valmista tuli alta vartissa ja juuttinarutähti muuttui viehättävän vihreäksi. Muistin samalla, että jossain jemmoissani minulla on vielä sydän ja rauhanmerkkikin tähän tyyliin tehtyinä, että pitää seuraavaksi käydä kaivamassa ne vielä esille sammaleella päällystystä varten. Jäljelle jäävät sammalet levittelen sitten tuonne pihalleni, josko siellä jatkaisivat vielä eloaan, vaikkei se ihan metsämaata olekaan. Tuo laatikollinen oli nimittäin ihan hirveän riittoisa sisällöltään.

I had this wire jute star that I had made a couple years ago and now I had the idea to cover it up with live moss. I absolutely love the outcome, but feel so sorry for the moss and all the little things growing on it that I need to keep this outdoors only so it won't die. :D 

2 kommenttia:

  1. Tosi hieno! Itse olen sumutellut tekemiäni sammaltöitä. Se pitää ne virkeenä. Vähän kyllä riippuu tapauksesta ja missä niitä säilyttää. Mutta sillä voi ainakin vähän yrittää pelastaa tilannetta :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä on kaunista metsätunnelmaa. Tykkään niin. Tuo jättitähti kruunaa vielä kaiken. Ihania jouluvalmisteluja sinne sinulle💚💚

    VastaaPoista