sunnuntai 24. lokakuuta 2021

Kuviomaalaus edistyy ja alustavaa ohjetta

Vähän kerrallaan olohuoneessa kuviomaalaus täyttää seiniä. Olen päässyt jo ohi ensimmäisen nurkan ja alkanut siirtyä seuraavalla seinällä kohti ikkunaa. Homma on ihastuttavan hidasta, mutta eri kivaa tekemistä kun kotona on muutenkin pakko möllöttää just nyt. Maalaaminen ei ole rasittavaa muilta osin, kun odotella, että edellinen kerros kuivahtaa sen verran, että uuden voi laittaa. Siinä kun tuppaa usein odotellessaan unohtamaan mitä olikaan juuri tekemässä ja joskus nuo ajat saattavat siis vähän venyä. Mutta haitanneeko tuo jos ei kiire ole ja minullahan ei ole.

Huoneen tunnelma muuttuu tosi lujaa kuvioiden myötä ja kuten mielessäni toivoinkin alkaa kaikki näyttää tosi hyvältä yhdessä kokonaisuutena. Kyllä se vaan niin on, että valkoiset seinät ovat ihan hirveän tylsät kun tämmöiseen vertaa. Olin alussa tosi krittinen tuon maalausjälkeni kanssa, mutta nyt olen antanut sille piut paut ja katson vain kokonaisuutta kauempaa. Kukaan tuolta mitään stipluja huomaa ja jos huomaakin on se vika silloin katsojassa, kun liian tarkkaan jaksaa tihrustaa.

Laitan tähän hätähousuille vähän ylimalkaista ohjetta siitä miten minä täällä tätä hommaa teen.Kokoan näistä homman vähän edistyessä pidemmälle tarkemman ohjeen omaan postaukseen, jossa sitten mm ohjeet kulmien maalaamiseen ynnä muuhun tärkeään, mihin olen tässä työn touhussa törmännyt. Mutta tässä siis ihan vaan nämä perusjutut, eli miten tämä sapluuna käytännössä toimii.

TOIM HUOM, nämä ohjeet ovat siis VAIN savimaalille. En tiedä miten sapluuna tavallisen maalin kanssa toimii.

Sapluunan kohdistaminen valmiiseen kuvioon seinällä on varsin helppoa. Siihen vaan asetellaan valmiin kuvion päälle niin, että aukoista pilkistää pääasiassa vain maalattua pintaa. Itse en ole ollut tuonkaan kanssa niin turhan tarkka, koska välillä voi vähän seinän muodot tai muut aiheuttaa lievää heilumista tuolla, kunhan suurin osa osuu tarkasti, lopputuloksesta tulee aivan hyvä.

Kun sapluuna on kiinnitetty hyvin kulmistaan maalarinteipillä seinään alan rullata siihen maalia pienellä ja halvalla vaahtomuovitelalla. Pieni ja halpa on just hyvä siksi, koska tuo rimpulavarsi ei anna minun painaa telaa liikaa jolloin maalia ei mene myöskään liikoja sapluunan alle. Pienellä telalla saan myöskin maalatua vähän kuvioiden myötäisesti, joka sekin auttaa siihen, ettei maalia juurikaan mene sinne minne ei pitäisi.

Oikeassa ohjeessa tässä käytettäisiin jotain töpötintä, mutta itsellä ei töpöttelytekniikat toimi ja telalla tulee heittämällä nätimpää jälkeä.

Maalaan aina vain puhtaat aukot sapluunasta ja laitan hyvin vähän jo olemassaolevan kuvion päälle. Tällä savimaalilla se ei näy onko maalia seinässä yksi vai kaksi kerrosta, mutta kuten tuossa aiemmin mainitsin en suotta halua sotkea jo valmiita kuvioita jos sapluuna ei osu ihan täydellisesti paikoilleen.

Sitten irrotan sapluunan heti maalatusta pinnasta poistamalla toisesta reunasta teipit ja nostamalla sen yhdestä reunasta kokonaan irti ja hellästi nykäisemällä yläreunan teipit mukaan. 

Sitten ripustan sapluunan kuivumaan ja odottelen, että seinässä oleva kuvio kuivahtaa sen verran, että uuden kuvion voi maalata edellisen jatkoksi. (Kuvassa juuri maalattu näkyy tummempana kun muut kuviot.)

Jos kuvio vähän sotkeentuu tai menee tukkoon en siis yleensä välitä siitä, mutta jos siitä joku kohta menee ihan täysin piloille tai leviää muodottomaksi saatan pyyhkäistä sen kokonaan pois ja laittaa siihen sapluunalla uusiksi. 

Savimaali on paksua tavaraa ja kuivuttuaan muodostaa sapluunaan herkästi paksun kerroksen, että välillä se täytyy käydä liottamassa auki. Vartti kylyammeessa likoamassa yleensä riittää ja kevyt suihkuttelu lämpimällä vedellä irrottaa liiat maalit. Sitten vaan hyvän kuivatuksen kautta sapluuna seinälle ja taas pysyy kuviot nätisti auki, ainakin neljän - kuuden käyttökerran ajan.

P.s. En käytä enää sprayliimaa sapluunan kiinnittämiseen. Käyttämäni liimalaatu teki taakse liian paksun kerroksen johon savimaali tuppasi tarttumaan kuvioiden reunasta ja paksuuntamään koko sapluunan ihan liiaksi ja liian nopeaan. Vietin monta tuntia käsin rapsuttelemalla pahimmat tahmeat liimamaalipaakut taustasta irti ja nyt toimii vallan mukavasti ilman liimoja, kun tekniikka telalla maalaamiseen on hiottu huippuunsa. 

Made some progress with the paint job over the weekend. It is slow when I need to wash the stencil after every sixth use or so. The clay paint makes it way too thick to use when the paint dries on it several times, but luckily it's totally water soluble so the cleaning is really easy with just water. It's also handy if I make a mess, I can just rub the messed up part away with damp cloth and print the pattern on it again.

1 kommentti:

  1. Näyttää tosi hyvälle ja mahdolliset pienet tiplut lisää vain luonnetta. Tuo sprayliiman käyttö on arveluttanut aina ohjeissa, hyvä tietää, että ilmankin onnistuu. Tässä katselen seiniä jo sillä silmällä, että mitäs jos...
    biloba

    VastaaPoista