perjantai 3. syyskuuta 2021

Syyssipulihurmos

Kevättalvesta asti olen haaveillut siitä hetkestä kun pääsen syksyn kukkasipulikaupoille ja eilen vihdoin koitti se päivä. Lievästi ilmaistuna olin kuin lapsi ensi kertaa karkkikaupassa ja pistin kunnolla niin sanotusti haisemaan. Mätin sipuleita pusseihin hirveä hullunkiilto silmissäni enkä pidätellyt yhdenkään lajin kohdalla, joka silmiini viehättävästi sattui. Sen tuloksena kotimatkalle kanssani lähti 14 pussia erilaisia tulppaanin ja laukan sipuleita. Näiden lisäksi kotoani löytyi vielä ruukuissaan kesän yli  kymmeniksi jakaantuneet helmililjan sipulit, joista riivin isoimmat tähän kokoelmaan mukaan ja laskin lopputulokseksi tasan 195 erilaista kukkasipulia. Melkoinen määrä!

Kotiin päästyäni tajusin, etten ollut tietenkään kirjoitellut pusseihin muuta kun kukkien lajinimet enkä muistanut yhtään mikä oli minkäkin värinen, kokoinen tai edes koska se kukkii, joten googletin kaikki ja tein niille omat laput joista nämä asiat helposti selviävät. Väritin ne vielä (todella huonoilla vahaliiduilla) suunnilleen sen värisiksi kun kukkivat ja lisäsin tietoihin vielä istutussyvyydet. Näillä ohjeilla luulisin saavani ne tässä tämän kuun jossain vaiheessa melko kivuttomasti istuteltua ympäri pihan kukkapenkkejä.

Onneksi olin ostellut keväällä tämän kivan laakean puulaatikon, sillä se tuli nyt mitä parhaimpaan käyttöön kun siihen sopivasti sipulipussit nätisti asettuivat. Tässä niitä on hyvä säilöä ilmavasti autotallin viileässä hämärässä siihen asti, kun istuttelun aika koittaa. Vähän harmoniasta pitävää silmääni kyllä ärsyttää, että tähän mahtuisi vielä kolme pussia lisää ja voikin olla, että ihan vaan sen tähden täytyy käydä se kolme lajia ostamassa. Hyväksi syyksi voisi lukea myös sen, että ihan valkoisia kukkia ei tässä kokelmassa juuri ole, että jos vaikka semmoisia sitten vielä.

En ole tällä pihalla juuri sipulikasveja kasvatellut ja nyt vähän jännittääkin, että miten näiden kanssa sitten ensi keväänä käy. Täällä on vähän rajut olosuhteet säiden puolesta ja kovin nopeasti köyhtyvä kallion päällä lepäävä maaperä, mutta toivon suuresti, että tuo sipuleiden huima määrä takaa sen, että jotain kukkii ensi kesänä varmasti. Myyriä meillä ei onneksi täällä ole koskaan näkynyt eikä kukaan muukaan sipuleita maasta ole kaivellut, että jos säät pysyvät nyt maltillisina ja mullat ja lannotteet penkeissään niin hyvässä lykyssä ensi kesänä onkin luvassa sitten ihan huikea kukkameri.

Ja vinkiksi kerron vielä, että nämä ostelin tietty Pirilän Kukkatalosta Tuusulasta, siellä on ihan mahtavat valikoimat irtosipuleita aina tähän aikaan vuodesta. 

Got a bit crazy buying flower bulbs for my garden to plant this fall. I've been dreaming of a sea of different tulips and alliums and so I now have almost two hundred bulbs of them. Can't wait to get to plant these, but still need to wait a few weeks. meanwhile I can store them in this pretty crate and look at them every once in a while.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti