lauantai 25. syyskuuta 2021

Muisteloita keittiöstä

Tuijottelin tässä yksi päivä keittiötä ja mietin miltä se näyttikään silloin joskus kun tämä talomme ostettiin. Piti ihan kaivaa arkistojen syövereistä kuvia esille, jotta muistin, että mistä sitä oikein silloin liikkeelle lähdettiin. Täytyy ihan sanoa, etten täysin itsekään muistanut ilman noiden kuvien avustusta, että mitä kaikkea tässäkin huoneessa on tullut tehtyä. Hyvin paljon on kyllä muuttunut siitä miltä täällä näytti vuonna 2006, paria vuotta ennen kun tätä blogia aloin kirjoitella.

Tämä kuva on keittiöstämme suunnilleen syyskuulta 2006. Talo oli ollut omistuksessamme helmikuusta lähtien ja oltiin juuri saatu suuri ulkoseinä- ja lattiaremontti jotakuinkin valmiiksi ja oli aika keskittyä sisätilojen laittamiseen. Ensimmäisiksi huoneiksi alakerrasta laitettiin keittiöön lattia paikoilleen. Siihen käytettiin muistaakseni suurimmaksi osaksi olohuoneen vanhoja lattialautoja, sillä keittiön alkuperäisten alta oli löytynyt sieni ja ne piti hävittää sen myötä. Halusin kuitenkin jo tuolloin käyttää vanhaa niin paljon kun mahdollista ja onnekkaasti olohuoneesta puretusta lautaläjästä riitti just ja just sen verran ehjää tavaraa, että saatiin keittiöön aidosti vanhaa lautaa oleva lattia ja talon alkuperäistä vieläpä.

Sähkötyöt olivat vielä kesken eikä hellaakaan ollut vielä asennettu. Ruoka laitettiin pienellä yksiosaisella liedellä, mutta vesi taisi jo tässä vaiheessa olla kytketty ja keittiössä oli talon ainoa toimiva hana. (Kylpyhuonetta pönttöä lukuunottamatta saatiin vielä muutama kuukausi tuosta odotella.)

Sisustus oli pääosin edellisen (kaksion) sekalaisia kalusteita ryyditettynä noilla hetken mielijohteesta ostetuilla erivärisillä kiltatuoleilla. Tästä kuvasta tallessa ei noista kalusteista enää ole kuin tuo vanha porrasjakkara, jonka olen isovanhemmiltani saanut (ja siksi en siitä ikinä luovu) ja vanha matkaradio sekä lääkekaappi, joka nykyään taitaa majailla asuntovaunussani kahvikaappina, kiltatuolit lähtivät ensimmäisinä kiertoon ja niiden perään pikkuhiljaa sitten muutkin. Pöydän taisin hukata viimeisimpänä vasta tässä muutama vuosi sitten.

Kuka muuten bongaa tästä kuvasta kissan? Meillähän tosiaan oli tuolloin kissakin täällä. Hänen nimensä oli Venla Verinen (kymmenen pistettä sille, joka keksii mistä lasten oman kirjakerhon kirjasta tuo nimi oli keksitty) ja hän oli ollut minulla tuossa vaiheessa jo neljätoista vuotta. Harmittavasti hän kuitenkin heitti vanhuuttaan henkensä paria vuotta myöhemmin, juuri ennen kun tätä blogia aloin kirjottaa.

Kuvassa on muuten myös koira, jos oikein tarkkaan katsoo hänen hännän ja osan takakoipea voi nähdä tuossa oikeassa alareunassa kaapin kulman päällä. Se on meidän vanha chihupoika siinä nuorena poikana. Tuossa ikää vasta pari vuotta, nyt viitisentoista vuotta enemmän, mutta yhä heiluu tuo häntä täällä, vähän harmaampana tosin jo.

Paria kuukautta myöhemmin joulukuussa 2006 oli keittiö jo paljon siistimmän näköinen. Hella oli saatu paikalleen, lattia kiilteli uudessa maalissaan ja roikkuvat sähköjohdotkin olivat jo paljon nätimmin. Sisustus oli alkanut elää ensimmäisen kerran pöydän ja tuolien vaihdolla. Nurkassa komeili vanhasta telkkarista tehty akvaario, oli verhot ikkunoissa ja pesukone asennettu paikoilleen (talossa oli siis jo kaksi hanaa, jei!) Kristallikruunu oli vaihtunut entistä pöyhkeämpään malliin ja keittiön kaapeista suurin osa hellaa myöten oli myös paikoillaan. (Lattian ruudut maalasin tuohon vasta bloggailun aloitettuani ja niistä löytyy ensimmäinen maininta tästä linkistä klikkaamalla.) 

Harmi, ettei noista ajoista tästä keittiöstä minulla ole kovin montaa kuvaa, siis sellaista jossa näkyisi enemmän sisustusta ja muuta. Se oli aikaa ilman hienoja digikameroita ja muutenkin sisustuksen kuvaaminen ei ollut tuolloin ihan yhtä tärkeää kun se on nyt. Mutta onneksi on nuo pari otosta, niitä on hauska verrata tähän nykyhetkeen jonka kuvasin tänään. Huimasti on huone muuttunut lähtötilanteesta. Ikinä ei uskoisi että tuo vanha ja ruma sähkötaulukin on ihan tuolla paikoillaan vielä, mutta sen suojana on nykyään vähän nätimpi kaappi eikä sitä siis tarvitse enää joka päivä tuossa tuijotella. 

Voin laittaa lähipäivinä vilaisuja myös muihin huoneisiin, että miltä siellä näytti silloin joskus, ennen kun tätä blogia oli edes olemassa. Ihan jokaisesta huoneesta ei kuvia löydy, mutta niistä mistä löytyy näkee kyllä yhtä huimia muodonmuutoksia kun tässäkin.

Here's what this kitchen looked back in the day when we had owned this house for just a couple of months. The first old pic is from september 2006 and the second is from december that same year. A big difference to today.

6 kommenttia:

 1. Paljon on muuttunut ja kuva kuvalta ihanammaksi. Viimeisessä kuvassa kaikki ihan täydellistä. Paitsi tuo imuri nurkassa :)

  VastaaPoista
 2. Siis juku vanhoja kuvia on niin mukava katsella ja huokaista,että ollaan saatu paljon aikaiseksi.
  Sama täällä kesällä läräsin vanhoja kuvia ja muistelin vuotta,kun tänne muutettiin.
  Ihanan paljon olette saaneet tehtyä,huikea kaunista jälkeä ja se ,että on jätetty muistoja meenneestä ajasta kauniisti❤
  Mukavaa syyskuun loppua🍁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanan paljon täällä on kyllä viidessätoista vuodessa ehtinyt tapahtua. :)

   Poista
 3. Upea muutos! Täytyisi itsekin plarailla menneitä niin löytyisi voimaa jatkaa! Vanhassa on aina jotakin työn alla ja toisaalta tauon paikatkin tekee terää ja tuo näkökulmaa uudistuksien suunnitteluun. Missä teillä on pyykkihuolto? Tuo nurkkakomero on unelma! Terveisin Tuija

  VastaaPoista
 4. Mikä muutos! Tykkään sinun sisustusideoista!
  t.Malin

  VastaaPoista