sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Muisteloita olohuoneesta

Matka muistojen maahan jatkuu olohuoneesta, josta löytyi pari hauskaa remontin keskellä otettua fotosta vuodelta 2006. Sielläkin on ihan muutama asia tapahtunut joista pinnat nyt tietty se ilmeisin. Koitin tänään ottaa kuvat niin tarkasti samasta kohtaa, kun nuo vanhemmat olen silloin muinoin nappassut, mutta en osannut enää kuvata ihan noin huolettoman vinosti (saattoi myös johtua siitä, että jalustaa tänään jouduin käyttämään).

Tässä siis tuo näkymä vuonna 2006, taidettiin elellä maaliskuuta jos oikein olen muistellut. Tuolloin ei oltu vielä revitty lattioita rakenteineen auki vaan muovimattokerrokset olivat vielä tiiviisti paikoillaan joka huoneessa alakerrassa. Tästä eteisen ja olohuoneen väliseltä seinältä oli juuri purettu suuri paikalleen rakennettu tiikkiviilukirjahylly. Semmoinen lastulevyviritelmä ei ollenkaan sopinut makuuni ja se olikin ensimmäisiä asioita, jotka huoneesta lähtöpassit tuolloin sai.

Tapetteja löytyi alta useampia kerroksia, niin kuin vanhoissa taloissa aina ja omaa uutta on pieni mallipala tuossa oven vasemmalla puolen. Tuolla kuosilla mentiikin sitten vain muutama vuosi, kun kyllästyin siihen ällövaaleaan romanttiseen kauteeni ja täräytin maalata valkoisen kautta siniseksi nuo päätyseinät. Nyt ne on taas ihan vaan valkoiset, mutta se johtuu vain tuosta, että tuo halltexien alta kaivettu alkuperäinen paneelikatto on nyt niin näyttävän värinen.

Toiseen suuntaan kun huonetta katsoo silloin ennen, huomaa tarkkasilmäisimmät (kaiken tuon rojun keskeltäkin) heti varmaan melko ison asian, joka tuossa kulmassa on muuttunut. Edelliset asukkaat olivat jostain meille tuntemattomasta syystä levyttäneet umpeen olohuoneen toisen ikkunan ja mehän tietysti kaivoimme esille sen tuolta puulevyjen takaa. Siellä se oli sälekaihtimet kiinni ja villaa edessään ihan muutoin iskemättömänä, mitä nyt listat olivat ympäriltä häipyneet jonnekin.

Täällä oli myös alakerran kolmessa huoneessa tuollaiset järisyttävän kokoiset ja painoiset vanhat massavaraajat pitämässä lämpöä yllä ja nekin me otatimme melko pian irti ja pois, sillä vaikka vintagesta tykkäänkin, on tuonkaltaiset sähkölaitteet enemmän pelottavia, kun hyödyllisiä. Me vaihdoimme talon aika pian takaisin pääosin puulämmitteiseksi ja keskusmuurin ja piipun kautta toimivaksi, niin kuin nämä tällaiset rintsikat alkujaankin olivat. 

Että paljon on muuttunut tämäkin huone noista ajoista. On lisätty vähän eristystä seiniin, laitettu uusi lankkulattia ja takka, maalailtu, tapetoitu ja taas maalailtu kaikista kalustevaihdoksista nyt puhumattakaan, mutta pääpiirteittäin täällä näyttää melko alkuperäiseltä; ikkunat on esim. ihan samat kun oli silloin kun talo on rakennettukin. Nyt niistä myös piisaa sitä valoa melkein tuplasti enemmän kun silloin 15 vuotta sitten.

The livingroom fifteenyears ago and today. Big changes, there's a fireplace now instead of the huge radiator in fron of the window. Also the second window was covered up by the wall. We opened it back up as it should be. Otherwise this room has undergone some wallpaper and paint changes by me over the years not to mention all the furniture that has changed as well. But today I love this room, especially the light that can be very bright from the windows this time of year.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti