sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Vähän jäässä

Koko eteläinen kotimaa rypee marraskuisessa harmaudessa ja se on alkanut vaikuttaa jo melko moneen tekemiseeni täällä kotona.  Ei sillä, etteikö olisi tarmoa tehdä, vaan sillä kun ei tässä pimeydessä näe tehdä. Olohuoneen vitriini pitäisi maalata ja olen tässä odotellut koemaalausteni kanssa, että tulisi sen verran edes valoisa päivä, että näkisi miltä nuo sävyt tuossa näyttää, mutta ei. Mietin jo ihan tosissani, että kannanko tuon tuosta pihalle jotta voin katsoa noita sävyjä päivänvalossa, mutta vielä en ole siihen hommaan ruvennut. Ajatus on nyt odotella ihan kiltisti, kyllä se valo sieltä vielä joskus tulee.

(Koira kuunteli tarkkaavaisena kameran ääniä korvat pystyssä, mutta ei muuten jaksanut paljon tassuaan edes liikauttaa tuosta paikaltaan. Niihinkin taitaa vähän tämä jatkuva harmaus vaikuttaa, talviunia tuntuvat vaan vetelevän täällä.)

Maaliksi vitriiniin valikoin tuon Ottossonin pellavaöljymaalin ja värisävyksi vehnänharmaan. Haluan kaapistosta nimittäin vaalean, mutta lämpimän ja vanhan oloisen, mutta viehkeän ja siihen tuo sävy tuntuu olevan aivan täydellinen. Hankin myös ihan parhaat siveltimet, jotka minulle hommaan ystävä suositteli. Niillä pitäisi sitten maalauksen sujua kuin tanssi vain. Pienen koemaalauksen kun tein niin heti tuntui, että kyllä oikeassa ystävä on.

Lämmin sävy on tärkeä tässä kohtaa asuntoa, koskapa tuossa nurkassa on niin hämärää (varsinkin nyt), että kaikki vaaleat sävyt muuttuvat siinä hyvin kylmän värisiksi. Tällä selvästi kellertävällä harmaalla ei pitäisi tulla tuota ongelmaa tuossa kohti. Tarkkana saa vaan nyt olla kun sitä sävyttää , että tulee se ihan just eikä melkein oikea sävy, jolla kaapisto on edukseen kaikissa valoissa. 

Maalasin vitriinin kylkeen pienet läntit malliksi, joista sitä voisi katsella (jos täällä vain näkisi kunnolla). Ylempänä on maali ihan raakana ja alempana laimensin sitä puoliksi sinkkivalkoisella pellavaöljymaalilla. Näissä kuvissa se ei kunnolla ehkä näy, mutta tuo alempi on niin kuin selkeästi harmaampi sävy ja ylempi selkeästi keltaisempi. Sivulla olevasta ikkunasta tuleva valo vähän syö sävyjä, tuo vitriinin ovessa tuosa sivulla oleva koemaalaus näyttää ihan samalta kuin tuo ylempi, mutta varjon puolella vaaleat näyttäytyvät eri lailla, se on siis tuo sama sävy kun tuossa alempana, eli se vaalennettu.

Mutta niin kuin sanoin tuossa otsikossa, vähän jäässä on tämä projekti nyt. Jatkan tätä sitten kun olen saanut sitä päivänvaloa sen verran että voin valita tuon tarkan sävyn.

It's so dark here (feels like November) that I cannot start painting my new cabinet until I've seen the exact tone I'm going to use, in daylight. I have the paint and it's lovely as is, but I also want to try out to dilute it a little with white to see what tone is the best to that corner I have the cabinet in. So this project is on hold for now, until I see some good daylight or the spring comes, lets hope it'll be sooner than that.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti