sunnuntai 15. maaliskuuta 2015

Visiitti Pelargonipäivässä

Mielestäni Pelargonit kuuluvat ehdottomasti kesään ja vanhaan taloon. Olenkin muutama vuonna niitä kohtuullisella menestyksellä kasvattanutkin. Talvettaminen vain on vielä hieman hakusessa ja siksipä tänäkin vuonna oli edessä taas uusien kasvien hankkiminen.

Ystäväni vinkkasi Saaren kartanon Pelargonipäivästä jonne suuntasinkin viime lauantaina, hieman pelonsekaisin tuntein aluksi tosin. Kuvittelin nimittäin että tuo yli 200 lajia esittelevä ja myyvä tapahtuma olisi täynnä vain tosiharrastajia ja tällainen tavallinen kasvimurhaaja saisi siellä hävetä silmänsä päästään. Toisin kuitenkin oli. Paikalla oli satamäärin ihmisiä, ihan kaikenlaisia tosiharrastajista satunnaisiin ostelijoihin ja sulauduin joukkoon loistavasti. Pääsinpä vielä kyselemään tapahtuman kiireiseltä "emolta" Yanna von Schantzilta tarkemmin itseäni kiinnostelevista lajeista ja huippua oli kuulkaa se.

Viihdyin hirveän hyvin tuolla emokasvien osastolla. Siellä oli niin paljon katseltavaa, näpelöitävää ja tuoksuteltavaa. Lajien kirjo oli uskomaton ja kasvien koot myöskin. Kuvaaminen taasen hieman hankalaa runsaan ihmispaljouden vuoksi, mutta annoin räpsyä vaan ja löytyihän sieltä muutama ihan kelvollinen otos tännekin laitettavaksi.

Olen itse kiinnostunut enemmän niistä tuoksuvista lajikkeista ja niitä tuolla oli myös mukavasti. Ainoa haittapuoli oli että niin monia eri kasveja hipelöityäni tuoksui sormissani sellainen iloinen sekamelska että niiden tarkempien nyanssien havainnointi eri kasveista olikin sitten hieman haasteellisempaa. Onneksi kuitenkin aika helposti löytyi pari suosikkia joista ostin omat taimet kotiinviemisiksi. 

Ja kotona ruukuissaan ovat jo mukavan karkkimaiselle tuoksuva"Clorinda" (keskellä) sekä pirteän appelsiininen "Orange Fizz". Vasemmalla odottaa noutajaansa siskolle ostettu tuliainen "Dresden Light Pink", puhtaasti ulkonäkönsä vuoksi valittu. 
Nyt vaan sitä kesää odotellessa, vaikka mukavathan nuo tuossa keittiössäkin ovat, pienet tuoksuvat ilostuttajat.

Vaikka nyt yritänkin kaikkeni että nämä pysyisivät minulla elossa vuosia aion silti mennä ensi vuonnakin katsastamaan tuon Pelargonipäivän. Ihan vaan jo tuon lajien kirjon ja tunnelman vuoksi ja voihan se olla että innostun vielä lisääkin hankkimaan (tai pahimmassa skenaariossa uudet. Koputtaa puuta hän).

A friend of mine gave me a tip of a Pelargonium day at the Saaren kartano in Mäntsälä last saturday. I went there and got overwhelmed by the over 200 variations of plants they had there. I sniffed, touched and admired them, especially the mother plants in their own section. 
Of couse I didn't come home with empty hands. I got myself two new delicious smelling plants "Clorinda" and "Orange Fizz". Now I only hope I finally get the hang of how to make these survive the dark and dry Finnish winter indoors.

6 kommenttia:

 1. Tuoksupielikit ovat ihania! Pelargoniat muutenkin! Itse onnistuin nyt talvettamaan viime kesän rakkauteni vaaleanpunaiset pelargoniat. Valkoisten kanssa en oikin meinaa onnistua koskaan. Aurinkoista viikkoa! Tuija

  VastaaPoista
 2. Oman kokemuksen mukaan riippuu ihan lajikkeesta, miten ne talvehtii. Mulla on varmaan jo yli kymmenen vuotta vanhoja Mrs.Parkereita, jotka talvehtivat aina vaan, mutta yhtään jalostetumpaa kesäpelargonia en ole saanut koskaan selviämään talven yli.
  Mutta pelargonit on ihania ja kuuluvat kyllä ehdottomasti vanhan talon ikkunalle.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen tänä keväänä "hurahtanut" noihin tuoksuviin,tosin yhtään en ole vielä hankkinut kun ostopaikka on vielä hakusessa.Meillä ei ole sopivaa talvetuspaikkaa, joten uudet on aina ostettava...

  VastaaPoista
 4. Täällä toinen kasvimurhaaja, jos ei haittaa niin otan tuon lisänimen käyttööni. ^_^
  Asumme 40-luvulla rakennetussa pientaloyhtiössä, ja tapana on jo vuosia ollut istuttaa kirkkaanpunaiset pelargonit kadun puolen ikkunalaatikoihin. Yhteensä ikkunoita kadun puolella on siis 28, joten pelargoni-rivi on kesällä melkoinen katseenvangitsija! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih, pelargonirivi kuulostaa upealta. Ja ota vaan lisänimi käyttöön jos siltä tuntuu. Itse aion yrittää kaikkeni siitä eroon pääsemiseksi ;-)

   Poista
 5. Olisin halunnut Pelargoniapäivään, mutta olin lapsen harrastustalkoissa... ensi vuonna uusi yritys.

  VastaaPoista