lauantai 20. marraskuuta 2021

Sammalpallosta pikkupuu

Halusin makuuhuoneeseen yöpöydälle jotain kivaa vihreää joulukasvia, mutta mikään elävä siellä ei tähän aikaan vuodesta sen hämäryydessä pärjää. Sammalpalloja oli kertynyt nurkkiin jo niin monta, että löydettyäni tuon kauniin kukkaruukun päätin uhrata yhden niistä ja askarrella pallosta hauskan ja vihreän pikkupuun huoneen koristukseksi. Kävin etsimässä pihalta sopivan oksan ja varastoistani muut emmeet ja ryhdyin toimeen. Homma kävi näin helposti:

Tarvikkeet: kukkaruukku, puutikku, sammalpallo, betonia (myös kipsijauhe tai vaikka askartelusavi ajaa saman asian), sekoitusväline, valuastia, joka kooltaan mahtuu kivasti ruukun sisälle sekä pätkä narua ja tietysti vettä betonin valmistamiseen.

Valmista betoni (tai kipsi) ohjeen mukaan ja laita tikku siihen pystyyn. Sitomalla sen narun avulla ylös se on helppo saada pysymään valun ajan löysässä massassa suorassa. Anna seoksen kuivua seuraavaan päivään tai kunnes se on ihan kivikova.

Sitten vaan sammalpalloon hitusen tikun paksuutta pienempi reikä ja tikku työnnetään pallon sisään aivan pohjaan asti (sammalpallot ovat yleensä onttoja). Se pysyy siinä kyllä aivan tiukasti eikä tarvitse liimoja tai muita avukseen. Näin pallo jää käyttökelpoiseksi vielä muuhunkin, jos tähän koristeeseen kyllästyy.

Omaan astiaansa valettu betonijalka taas pysyy painonsa puolesta hyvin pystyssä ja sitä on näppärä vaihtaa ruukusta toiseen eikä suotta tarvinnut näin nättiä ruukkua betonivalulle uhrata.

Tyhjäksi jäävän ruukun yläosan voi täyttää mieleisellään materiaalilla, kuten vaikka sammalella, kävyillä, mullalla tai mitä nyt mieleen juolahtaakaan ja käsillä on, lopputulos on varmasti hurmaavan ihana kaikilla vaihtoehdoilla.

Laitan tähän lopuksi linkkivinkkejä mistä itse olen tarvikkeita tähän askarteluun löytänyt. Sammalpalloja myy mm Memories Marin putiikki Tuusulan rantatiellä ja Bambi ja Kuu  sekä K-Rauta Riihimäellä. Kukkaruukun löysin Tiirinkosken tehtaalta Hämeenlinnasta ja askarteluun sopivaa betonia saa esim. lähes kaikista K-Raudoista ympäri maan.

Made this cute little ball shaped tree from a stick, moss ball, concrete and nice pot. With little pine cones as soil it looks so pretty on my night stand. 

2 kommenttia:

  1. Kiva vinkki.Tänään tuli Talo&Koti,sieltä löytyi jotain kivaa,enpäs kerro,saat itse kertoa.Mukavaa viikkoa.🙂t RIITTA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aaa, se on ilmestynyt! Itse en ole vielä kerennyt sitä näkemään :D

      Poista