sunnuntai 28. marraskuuta 2021

Paperipussitähti ilman paperipusseja

Halusin tehdä joulukoristeeksi vielä yhden paperipussitähden, mutta varastoissani ei ollut enää yhtään paperipusseja. Sitten löysin ohjeen miten niitä voi tehdä ilmankin ja päätin heti kokeilla. Laitan tähän samalla ohjeen myös teille, jos siellä joku tällaista haluaa testata itsekin tehdä. Varsin on helppoa tämäkin, vaikka unohdinkin ihan loppuvaiheista pari kuvaa ottaa, mutta eiköhän tästä selvän saa ilmankin, että kokeilla uskaltaa.

Tarvikkeiksi tarvitaan: Paperia, esim vaikka lahjapaperi, tapetti tai sitten ihan tavallinen ruskea pakkauspaperi, kuten minulla. Siihen lisäksi sitten sakset, viivotin, kynä, liimapuikko ja narua sekä klemmareita kiinnitykseen ja ripustukseen.

Ensiksi leikataan paperista pitkiä suikaleita näin. Minun mitta suikaleella on esim. 13 x 44cm (mutta jos haluaa pulleamman tähden, johon tulee vähemmän sakaroita voi kokeilla esim 15 x 40cm) Kuvan tähteen laitettiin 24 suikaletta.
Taita ne jo tässä vaiheessa kaksin kerroin pituussuunnassa, jotta keskikohtaan jää taitos.

Sitten liimataan suikaleista ikään kuin paperipusseja liimaamalla niiden pitkät sivut yhteen niin että yläosa jää auki. Tässä kannattaa olla huolellinen ja katsoa, että liimaa menee tarpeeksi ja että se pitää hyvin, etteivät saumat aukeile suotta sitten kun tähteä avataan.

Sen jälkeen liimaillaan valmiita pusseja kolme-neljä aina  yhteen samalla tekniikalla kun noissa aidoista paperipusseista tehtäessäkin, eli umpinaisesta alareunasta ja keskeltä yhteen. Tässä vinkkinä, että alareuna kannattaa liimata suhteellisen ohuella vain max noin 1cm leveällä liimanvedolla, jotta  valmis tähti pääsee aukeamaan mahdollisimman syvältä. Keskellä liimaa voi olla reilusti puikon levyinen viiva.

Sitten leikataan pussiniput muotoonsa, johon voi käyttää valmista sapluunaa tai sitten heittää lonkalta jos muoto on näin yksinkertainen. Katsoo vaan, että suunnilleen samoin leikkelee kaikki niput.

Valmiit leikatut niput kiinnitetään toisiinsa liimaamalla ne samoin kun tuossa edellä ja koko läjä laitetaan painon alle kuivumaan hyvin ennen kun tähti avataan käyttöön.

Tässä kohtaa minulta unohtui ottaa kuvat nipusta kuivumassa ja se avausvaihe, mutta tuota paperipussitähtien ohjetta kun vilkaisee niin tulee selväksi mitä siinä pitää tehdä.

Tähän tähteen tuli ehkä määrällisesti muutama sakara liikaa, mutta halusin pelata varman päälle sillä tämä on huomattavasti jäykempi avata, kun valmiista paperipusseista tehty versio eikä kestä ihan yhtä kovaa venytystä. 

Tällaisen voi aivan hyvin tehdä myös niin, että laittaa ensin jonkun määrän pusseja päällekkäin ja lisää sitten tarvittaessa, jos muoto ei tule ihan pyöreäksi ensimmäisellä avaamiskerralla. Valmiista tähdestä ei pysty pusseja enää poistamaan, mutta lisää siihen voi aina laittaa (niin kauan kun sitä ei avattuaan liimaa avonaisista päistä yhteen, vaan käyttää siinä klemmareita).

Vallan oli helppoa eikö? Nyt tekisi niin mieli löytää jostain jotain oikein kaunista lahjapaperia ja tehdä näitä vielä pari lisää.

I wanted to make more paperbag stars but didn't have any paperbags, so I found a way to make them so that I kind of make the bags myself. The result is just as pretty.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti