torstai 3. kesäkuuta 2021

DIY ruostekukkia

Tällaiset tuli niistä itse tekemistäni ruostekukkasista, joihin sain idean, kun en tarpeeksi nopeasti valmiita mistään löytänyt. Näistä tuli mielestäni todella viehkeitä ja sopivat niin kivasti kukkapenkin koristeeksi, eikä ihan heti näytä siltä, että nämä olisivat limutölkeistä itse askarreltu, mutta niinpä vain ovat. 

Ja tässä tulee niille myös ohje:

Tarvikkeet ruostekukkasen tekoon ovat seuraavanlaiset:

-Tyhjiä limutölkkejä (yhteen kukkaan menee noin 2 ja puoli pientä)
-Huonot sakset ja huonompi rei'itin (ei kehtaa alumiinia leikellä hyvillä)
-Pihdit (jos sormet ei kestä alumiinin taivuttelua)
-Kynä ja paperia
-Sukkapuikko
-Noin metrinen ohut kierretanko ja siihen sopivia prikkoja ja muttereita kaksi kutakin
-Kiintolenkki muttereiden kiristämiseen
-Ruoste-efekti spraymaalia

EDIT: Hiekkapaperia (Karkeus 100-120) , kuvan ruostemaali raapeutuu kovin sileiltä tölkin pinnoilta, tai pohjamaalia joka edesauttaa ruostemaalin pysymistä paikoillaan. (Tai kokeile jonkun muun merkkistä ruoste-efektimaalia.)

Ensin piirretään paperille sopivan mallinen terälehti (kuvan malli on noin 9,5cm pitkä ja 3cm leveimmästä kohdasta ja 1,8cm tyvestä leveä) ja sitten leikataan tölkit auki suoriksi levyiksi ja leikellään terälehdet. Yhteen kukkaan tarvitset 14 lehteä. Älä tee lehtiin kovin teräviä kärkiä, sillä alumiini jää hyvin teräväksi.

Jätin myös tarkoituksella terälehden malliohjeen vähän ylimalkaiseksi, jotta voit itse soveltaa mieluisimman mallin ja koon omiin kukka-askarteluihisi, tällä tekniikalla kun melkein lehti kun lehti toimii ihan yhtä hyvin.

EDIT: Hio palaset hiekkapaperilla vähän karkeiksi, tai pohjamaalaa, jotta (tämän merkkinen) ruostemaali pysyy paremmin kiinni niissä.

Seuraavaksi painellaan sukkapuikolla hellästi lehtiin vähän juovia aidomman efektin luomiseksi, ihan vaan sen verran, että näkyviin tulevat toiseltakin puolen. Tämä myös osaltaan vähän jäykistää lehtiä, etteivät ne ole niin herkkiä taittumaan valmiissa kukassa.

Sitten napsautetaan rei'ittimellä lehden tyveen reikä kiinnitystä vasten ja  taitellaan lehdet tyvestään vieläkin jäykemmäksi näin, että molemmista reunoista taitetaan milli tai vähän yli parin sentin matkalta. tyvestä ihan lyttyyn ja ylempää vähän auki.  Tämä jäykistää ja taivuttaa lehteä luonnollisemman näköiseen asentoon.

Sen jälkeen askarrellaan keskiosan heteet. Leikkaa alumiinista sen levyinen palanen (ylin pala), kun suunnilleen prikkasi ympärysmitta on (kuvassa 6cm leveä) ja jätä se niin korkeaksi, kun miten korkeat heteet sitten haluat (kuvassa noin 4,5cm). Leikkaa alaosan kulmat pois ja tee se täyteen parin-kolmen millin mittaisia viiltoja, taita ne sisäänpäin ja kokeile taittuuko se lieriöksi niin että keskelle jää kierretangon mentävä reikä (keskellä oleva pala), jos näin ei heti satu niin lyhennä sen verran niitä taitettuja paloja.
Ja sitten hapsuta yläosa, muttei liian alas asti, ettei se katkia (alin pala).

Kun kaikki palaset on leikattu, kuvioitu, taiteltu, rei'itetty ja silputtu maalaa kaikki molemmin puolin ruoste-efektimaalilla. Maalaa myös kierretanko sekä prikat ja mutterit.

Ja sitten alkaa kiinnittely. Tämä vaihe on helpoin tehdä pihalla, jossa kierretangon saa tökättyä kukkapenkkiin pystyyn. 
Aloita kiertämällä yksi mutteri noin parin sentin kohdalle tankoon ja aseta yksi prikka sen päälle. Sitten vaan lado ensimmäiset 7 lehteä paikoilleen.

Toiset seitsemän kannattaa laittaa omaan kerrokseensa ensimmäisten päälle, niin menevät luontevasti lomittain niin kuin oikeissakin kukkasissa. Kun kaikki lehdet on suunnilleen paikoillaan lisää yksi prikka ja sen päälle mutteri, mutta älä vielä kiristä juuri lainkaan.

(Tässä vaiheessa ei tarvitse stressata jos maali vähän raapeutuu irti terälehtien asentoon laittamisen seurauksena, lopuksi maalataan vielä kaikki kolhut piiloon.)

Taivuta hede-osa lieriöksi ja pujella se taitettu alaosa jotenkuten prikan alle ja sitten vasta kiristä mutteri suht tiukalle, sen verran, että terälehdet pysyvät hyvin paikoillaan, muttei niin tiukalle, että koko kukka ritisee hajalle. 

Sitten maalataan koko hökötys vielä kerran hyvin spraymaalilla ja kierretään heteet kiharalle sekä taivutellaan sopivan nättiin asentoon ja annetaan kuivua ja sitten kukka on valmis!

Nämä molemmat kukat olen tehnyt tällä samalla ohjeella, toiseen asettelin terälehdet ylöspäin taipuneina ja toiseen alas. Mielestäni ne näyttävät nyt vähän eriasteisesti auenneilta punahatuilta ja heti sen hoksattuani alkoi tehdä mieli tehdä joukkoon vielä yksi tai kaksi nuppumallista kukkasta myös, että saisi oikein kunnon asetelman näistä tehtyä sitten. Ei tarvitse siellä varmaan teidän arvailla, että aloitinko niidenkin tekemisen jo, eli jatkoa siis vielä piisaa näihin askarteluhommiin!

I made these rusted looking flowers from tin soda cans and finished with rust-effect paint. The petals are attached to the stem with just bolts and washers holding them in place. Easy diy and lovely result.

2 kommenttia:

  1. Ihan kivoja, mutta taidan kuitenkin ostaa ne tuolta paikallisesta Plantagenista. Siellä näyttää niitä olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ah miten mahtavaa, että löytyy, onkohan siellä niitä pienempiä myös? Itse löysin vain nuo kaksi isoa, vaikka olisin alunperin halunnut yhden ison ja yhden pienemmän. :)

      Poista