tiistai 24. toukokuuta 2016

Toiset viihtyy toiset ei

Puutarhanhoito. Se on vuodesta riippuen tässä pihassa hyvinkin erilaista. Joinain vuosina haasteellista ja joinain helppoa. Kalliopohjaisella soramaalla varustetulla tontilla tuuhean puutarhan kasvattaminen on välistä kovin työlästä, mutta useimmiten ihan palkitsevaa.

Kymmenen vuotta sitten taloa ostaessamme tässä ei ollut enää puutarhaa. Soraa, rikkaruohoja ja pari koivua löytyi ja siitä lähdettiin liikkeelle. Muutamia isoja virheitä tehtiin heti alkuun, kun ei paremmasta tiedetty, ja istuteltiin aivan liian vähäiseen multaan  nuo tuijat ja suurin osa kaikista puista ja kukista. Kukkapenkkejä on sittemmin uusittu ja kaiveltu syvemmiksi ja vuorattu suodatinkankaalla, laatoitusta lisäilty ja kovasti kasteltu ja jotenkuten tuo on toiminut kaikki nämä vuodet vaikka osa kasvaa edelleen pitkälti hiekassa.

Muutaman kuivan kesän jälkeen meinasi kyllä usko loppua. Vaikka kasteltiin ja kasteltiin kärsi puutarha suuria menetyksiä ja tuntui että kaikki vaan kituvat, mutta ei sentään. Sitkeimmät siellä ovat edelleen ja suurin osa ihan hyvää tietäen.

Viime kesä taas oli ihan superhelppo, kaikki kukoisti kun satoi koko ajan. Ihmiset kärsivät mutta puutarha viihtyi. Osa kasveista jopa ihan villiintyi leviämäänkin, kunnes talvi sitten taas tasoitti tilanteen.

Kukkapenkeissä on taas ammottavia aukkoja siellä täällä. Mennyttä ovat kaikki talviot, punahatut, suurin osa liljoista ja malvoistakin. Lampaankorva vielä sinnittelee, mutta kärsämöt ovat tyystin kadonneet samoin kun männä keväänä istuttamani tulppaanit. 

Mutta sitähän se on tämä puutarhanhoito, onnistumisia ja epäonnea. Luonto tekee niinkun parhaakseen näkee ja siinä sivussa on koitettava luovia. En jaksa enää pettyä säätilojen aiheuttamiin tuhoihin vaan ajattelen sen niin että pääsenpäs taas laittamaan jotain uutta, koska aika täynnäänhän tuo piha jo on. Ja uutta on yleensä jotain erilaista, koska jos yksi ei viihdy on kokeiltava jotain muuta.

Ja ensimmäiset erät uutta on jo hankittukin. Tykkään tosi paljon ostella taimia kirpputoreilta. Ne ovat siellä yleensä valmiiksi niin paljon isommilla juurakoilla kun taimikaupoissa, halvemmista hinnoista puhumattakaan. 25 eurolla sai reilusti taponlehteä, kuunliljan, konnantatarta, maksaruohoja, särkyneen sydämen, mintun sekä pikkiriikkisen humalan. Osa uusia lajeja puutarhaani ja osa vanhoja hyviksi todettuja. Kyllä näillä jo paikkaa aika kivasti, mutta voi olla että ahneuksissani käyn ostelemassa vielä vähän lisää, kun nyt kerran vauhtiin taas pääsin. 

Last winter was very hard on my garden, there's holes in the flower benches that need to be filled. Taking care of a garden that's mostly gravel on a rock bed can sometimes be a hard job. Hot dry summers are a nightmare as well as wet fall with dramatic freezing before the snow. But somehow it still lives and thrives and where needed lost plants are replaced with new ones luckily found from a fleamarket cheaply.

13 kommenttia:

 1. Teillä on kyllä kaunis piha. Mä kaivelin viime sunnuntaina päivän yhtä kukkapenkkiä; ruohot sai kyytiä. No vielä kaksi penkkiä odottaa tekijäänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä pitäisi vielä monta penkkiä raakata rikkaruohoista myös. Ja koko takapiha on täynnä vuohenputkea :D

   Poista
 2. Ihailin teidän pihaa jo telkkarissa taannoin, ihana viidakko! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime kesä oli kyllä hyvä puutarhakesä sateineen, oli niin tuuheana tämä piha. :-)

   Poista
 3. Teillä on kyllä todella ihana piha, aina kun kuvia vilahtaa niin huokailen teidän salaista puutarhaa :)
  Puutarhanhoito on kyllä raskasta, kääntelin itsellin tänään pari tuntia uutta, tulevaa kukkapenkkiä ja kellonvitjat miten kipeäksi meni selkä!

  VastaaPoista
 4. Voi maailma että teillä on ihana piha!!

  VastaaPoista
 5. Onko sinulla mitään vanhaa kuvaa teidän pihasta, ennen kuin te aloititte tuon puutarhan teon?
  Olen pitkään jo ihaillut tuota sinun puutarhaa joka näyttää siltä kuin se olisi aina ollut tuossa. Työtä on ollut varmasti todella paljon mutta lopputulos on aivan ihana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan noita mutten ole täällä viitsinyt julkaista kun niissä näkyy turhan selkeästi naapurien talot ja pihat. Mutta tällaisen postauksen joskus olen laittanut yhdestä kohtaa pihaamme http://diagnoosisisustusmania.blogspot.fi/2011/02/eraan-puutarhan-synty.html Siinä näkyvän huvimajan tilalla on nyt kasvihuoneemme ja leikkimökki on muuttanut pois myöskin.

   Poista
 6. Heipat, täällä taas. Selailin viime aikojen puutarhajuttujasi - voi, että tykkään teidän puutarhasta. Juuri tuollaisessa viihtyisin! Ihania ideoita ja asioita.

  VastaaPoista
 7. Juuri tuollainen ihana villin näköinen piha on niin ihana - tyhjästä on mekin lähdetty ja vuosia takana vasta 5 tällä tontilla, joten vielä pitää olla kärsivällinen :)

  VastaaPoista