sunnuntai 30. kesäkuuta 2024

DIY pölyhuiska höyhenistä

On jo pitkään ollut mielessä kokeilla tehdä itse pieni pölyhuiska höyhenistä. Ajatus lähti ihan siitä, että hukkasin jo vuosia sitten minulla joskus olleen pienen pölyhuiskan ja kaipailin sellaista asuntovaunulle. Kun omien nurkkien koluaminen ei ollut tuottanut tulosta ja myynnissä en mistään sopivan pientä löytänyt ei auttanut kun alkaa ajatella miten sellaisen voisi tehdä itse ja eihän se sitten edes kovin vaikeaa ollut, kuten kuvasta näkyy. 

Tarvittiin vaan sopiva puukeppi (kukkakeppi), yleisliimaa, ohutta rautalankaa, kolme pussia (helmikanan) höyheniä, ja pari pätkää reilu sentin leveää nahkanauhaa. Lisäksi käytin projektissa vähän kontaktiliimaa, joka ei näy kuvassa, kun en sitä heti hoksannut kun tekemisen aloin.

Ensiksi tein pienen loven kukkakepin päähän ja pujotin rautalangan siihen ja sidoin sen tiukaksi, jotta sitä oli hyvä alkaa tuosta kieputella ilman, että se olisi tyhjää pyörinyt.

Sitten pistin keppiin vähän liimaa ja kieputin siihen rautalangalla muutaman höyhenen latvaosa sisäänpäin kaartuen, että peittyy tuo kepin kärki niillä.

Sitten aloin liimata siihen suhteellisen tasapitkiä höyheniä tyvestään kiinni latvaosa ulospäin kaartuen samalla aina kieputtaen rautalankaa niiden tyvien ympärille, jotta pysyvät siinä varmasti. Pistin niitä niin että menevät limittäin ja lomittain ja tarkkailin koko ajan, että kerroksista tulee tasaisia. Käytin pääasiassa pehmeimpiä höyheniä missä oli eniten untuvaa mukana ja sivuutin liian sulkamaiset tyystin. 

Toistin näitä höyhenkerroksia niin pitkälle kunnes huiska alkoi näyttää silmiini sopivan pituiselta niin, että kädensijaakin jää vielä hyvin ja päättelin rautalangan kiepauttamalla sen vaan edellisen kierroksen lävitse tuohon.

Sitten leikkelin nahkanauhasta sopivat palaset höyhenten tyvelle ja kädensijan päähän. Leikkasin pidemmän pätkän ohuemmaksi ja tein siitä lenkin kepin päähän, jotta sen saa sitten ripusteltua nätisti. Kaikki nämä osaset liimasin paikoilleen kontaktiliimalla, koska se on nopea ja näppärä ja helpompi tämmöiseen kun hitaammin kuivuva yleisliima.

Ja voilà siitä tuli ihan oikea pölyhuiska! Liimojen kuivuttua sitä heti testailin ja toimii ihan just niin kun pitääkin, että ei ihan vaan pelkkä koriste vaikka niin nätiltä nyt näyttääkin.

Vähänkö oli kiva sovitella sitä vielä tuohon pohjamaalatun laattalevyn päälle (ensimmäinen kuva) vaikka pohjamaali näyttääkin vielä kovin rakeiselta (varsinkin kuvassa) sai siitä silti sen fiiliksen, kuinka ihanalta se tulee näyttämään sitten vaunullakin. Jei!

Couldn't find a small enough feather duster so I ended up making one myself. The result is prettier than I could ever imagine and it actually works as a duster very well too. So fun and easy to do as well.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti