maanantai 9. marraskuuta 2015

Huopatossumania

Täällä sitä ollaan, onnellisesti taas neuloosissa. Vaiva on iskenyt nyt kolmatta vuotta peräkkäin löydettyäni tuon pesukoneessa huovuttamisen ihanuuden. Harmi vain että välillä piti keksiä uusi lempilanka alkuperäisen poistuttua melko pian markkinoilta. Pieni pelko on ettei tämä uusi lempparikaan enää kauaa myynnissä ole, niin nopsaan sekin on alkanut kadota kauppojen hyllyistä. Siksipä päätin että tänä vuonna kudon huopatossusia vain ja ainoastaan itselleni, että on sitten varalla eikä lopu kesken kun puhki kulutan (ja minähän kulutan. Kaksi paria talvessa menee.)

Uusi lempilankani on tämä Drops Eskimo 100% villalanka. Huopuu hyvin ja on valmiiksi aika paksua. Tulee kuulkaa niin hyviä töppösiä ettei tosikaan. Tätä ei vain ihan joka marketissa hyllyssä ole ja olenkin hamstrannut sitä nyt kerralla vähän enemmän tämän neuloosin hoitoon. Jos kiinnostuit ja tahtoisit tätä nimenomaista lankaa löytää niin  listan varmoista ostopaikoista löydät tästä linkistä.

Ajattelin nyt myös yrittää jakaa tämän neuleohjeeni tälle töppöselle tästä langasta. Saattaa tulla pitkä ja sekava selostus koskapa ihan noviisi näissä neuleasioissa olen, mutta josko tuosta sitten saisi edes jonkun tolkun ne jotka tällaisia haluavat kokeilla kilkuttaa.

Yhteen sukkapariin tarvitset noin 4,5 - 5,5 rullaa Eskimo-lankaa ja koon 7 sukkapuikot.

Laitan ohjeeseen kolme noin kokoa jotka vastaavat suunnilleen kokoja 41-43, 38-40 ja 35-37. Huomioi että lopputulokseen vaikuttaa pesulämpötila sekä se kuinka paljon tuotosta venyttää märkänä. Nämä mitat ovat suunnilleen se mitä koneesta ulos tullessa valmiiksi on. Kuvissani oleva töppönen on suurinta kokoa.

Aloitus: Luo 10 (9) 8 silmukkaa per puikko. Neulo ensimmäinen kierros nurjaa ja seuraavat 35 (32) 29 kierrosta oikeaa.

Kantapää: Neulo kahden puikon silmukat yhdelle puikolle niin että puikolla on 20 (18) 16 silmukkaa. Neulo vain näillä kahdella puikolla kantalappu joka toinen kierros oikeaa ja joka toinen nurjaa. Nosta jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka puikolle neulomatta. Neulo näin 18 (16) 14 kerrosta.
Kavennukset:  Jaa silmukat tasan kolmelle puikolle niin että puikoilla on 7, 6, 7 (6, 6, 6) 5, 6, 5 silmukkaa. Nosta edelleen jokaisen kerroksen ensimmäinen silmukka neulomatta puikolle. Neulo oikealla puolella ensimmäisen puikon lopusta ylivetokavennus ja samoin viimeisen puikon alusta. Nurjalla neulo ensimmäisen puikon lopusta kaksi yhteen ja samoin viimeisen puikon alusta. Toista kunnes jäljellä on vain keskimmäinen puikollinen kuudella silmukallaan. Jaa nämä silmukat kahdelle puikolle ja jatka neulomalla oikeaa ja poimi kantapään vasemmalta puolelta 10 (9) 8 silmukkaa. Neulo oikeaa ja poimi kantapään oikeasta reunasta myös 10 (9) 8 silmukkaa uudelle puikolle ja yhdistä siihen myös se jäljelle jäänyt kolmen silmukan puikko. 

Kiilakavennukset: Neulo yksi kerros oikeaa. Seuraavalla kerroksella neulo ensimmäisen puikon kaksi viimeistä ja viimeisen puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa yhteen. Neulo kerros oikeaa ja toista edellinen seuraavalla kerroksella kunnes kaikilla puikoilla on taas sama määrä silmukoita. Jatka neulomalla oikeaa kunnes kerroksia on kantalapun kärjestä lukien yhteensä 42 (38) 34. 

Kärkikavennus: neulo jokaisen puikon alusta kaksi silmukkaa yhteen kunnes puikoilla on enää kaksi silmukkaa per puikko. Päättele työ.

Leikkaa esim. Pakastepusseista sukkien sisälle sopivat palat (ilman pussin sulkijaosaa) ja pese sukat pikapesulla 60 asteessa parin käsipyyhkeen kanssa. Voit laittaa ihan normisti pesuainetta mukaan (ei huuhteluainetta). Koneesta tullessa venytä sukat käsin tai jalkoihin sovittamalla sopiviksi JOS tarvis vaatii. Huomioi että eri pesukoneissa on hieman erilainen pesutulos, joten töppönen voi huopua liikaa, jolloin sitä pitää venyttää enemmän tai huopua liian vähän, jolloin pistä se uudelleen koneeseen (ja voit kokeilla esim. vaihtaa ohjelman pikapesusta tavalliseen).

Ja tässä mallissa ei haittaa jos ohjeen kanssa ei mene niinko römssössä ja stipluja tulee. Lopputuloksessa ei pienet heitot, väärät silmukat tai pienet reijät enää näy. 

The knitting-mania has hit me again. I just love making these knitted socks that I felt using the washing machine. So simple and easy. I'm sorry I cannot make the instruction in English here, it's simply cause different yarns felt differently. Basically it is a big sock made with 100% wool yarn with big knitting needles and then shrunk and felted in the washing machine. SO addictive.

5 kommenttia:

 1. Kiitos tästä ohjeesta, täytyypäs katsastaa löytyisikö tuota lankaa meidän kaupasta :D

  VastaaPoista
 2. Tosi kivat raidat tulee valmiiseen tossuun tuolla langalla :)

  VastaaPoista
 3. Ihanat sukat! Keskisormi ei enää kestä kutomisen aiheuttamaa rasitusta, mutta onneksi voi ihailla muiden tekeleitä :)

  VastaaPoista
 4. Jopas sattui! Huopatossumaniaa podetaan täälläkin. Tosin mulla on tavoitteena käyttää kaikki (hah haa!) varastossa olevat huopuvat langat tähän hommaan ja siinä sitä ongelmaa onkin kun kaikki ovat vähän erilaisia eli tossuista on tullut pieniä, sopivia ja suuria...Onneksi kaikille taitaa löytyä käyttäjiä.

  VastaaPoista
 5. huopatossun pohjaan (ulkopuolelle) voi ommella nahanpalasta pohjat:) Toinen vaihtoehto on huovuttaa puhkikuluneeseen uusi pala ja huopaneulalla tökkiä se siihen kiinni. Käyttäen perinteistä huovutustapaa :) Itsellä kummatkin tavat ovat toimineen mainiosti!

  VastaaPoista