perjantai 12. elokuuta 2011

"Rikkaruoho"

Pihallani rönsyilee valtoimenaan karhunköynnös tai elämänlanka (en ole saanut täyttä varmuutta kumpi tämä on). Köynnös on itselleni kovin mieluisa, mutta aina silloin tällöin joku vieraisilla poikkeava muistaa minua muistuttaa siitä kuinka h-i-r-v-e-ä rikkaruoho tuo on ja kuinka se kuristaa hengiltä kaikki muut kasvit. Itse tälle aina naureskelen koska jo viidettä vuotta köynnös on pihallani "riehunut" ja yhä ovat muut kasvit hengissä.
Yleensä hieman rajoitan köynnöksen kasvua nyppimällä alkukesästä ylimääräiset pois, mutta tänä vuonna olen antanut tämän rehottaa villinä ympäriinsä ja näin kuivana kesänä se onkin ollut hyvästä. Rehevät lehvästöt ovat suojanneet muuta kasvillisuutta paahteelta. Ja jos haluan että ensi kesän köynnössato jää hillitymmäksi poistan syksyn tullen kuivuneet köynnökset ja kaikki siemenkodat.
Joku joskus sanoi, että rikkaruohoja ovat ne joita rikkaruohoina haluaa pitää. Minulle tämä köynnös ei ole rikkaruoho vaikka en sitä puutarhaani ole vasiten istuttanutkaan, se vain ilmestyi jostain ja kuuluu nyt olennaisena osana istutuksiini.

I have a vine in my garden that many consider to be a terrible weed. I personally don't think so. I think it looks like christmas garland when it climbes my cedar trees. It's relatively easy to keep this vine in place and it's really easy to grow when needed. This summer it has been a blessing to have this in my garden since it has provided shade for my other plants.

19 kommenttia:

 1. Onnea vaan sen vähentämisen kanssa. Ei tule onnistumaan. Vanhempani ovat taistelleet kyseisen köynnöksen kanssa kaksitoita vuotta, vaikka sitä kuinka yrittää nyppiä ja napsia, se kasvaa aina uudelleen. Se on myös aika immuuni myrkyille, äitini myrkytti kesän alussa alueen pihan perältä, kaikki muut kasvit kuolivat, mutta elämänlanka pukkasi jopa entistä voimakkaammin.
  Siemenien poistaminen ei auta, kasvi levittyy juuristostaan ja pienen pienikin juuren pala alkaa tehdä uutta kasvia.
  Tuosta kasvista ei pääse koskaan kokonaan eroon.

  VastaaPoista
 2. Minäkin pidän elämänlangasta, mikä onkin ihan hyvä, koska meidänkin pihalla se riehuu valtoimenaan. Onneksi se on valkokukkainen, muuten saisi lähdöt tuosta.

  Sinulle täytyy vain vielä kertoa, että elämänlanka leviää myös maajuurien avulla ja sitä on sen takia käyt
  nnössä mahdotonta saada hävitettyä. Maahan ei tarvitse jäädä kuin sentin pätkä juurta, niin voila, sieltä sitä taas ängetään elämään.

  Jatkuvalla raivaamisella ja nyppimisellä sen saa pidettyä aisoissa, mutta koska esmes minä en sellaiseen juuri nyt pysty, niin se tosiaan kuristaa ja lyö maahan kaikki muut kasvit. Jossakin elämänlankaa kasvatetaan tienvieruksilla juuri sen takia, että se pitää muun kasvuston matalana.

  VastaaPoista
 3. Elämänlangasta tuli mieleen, että lapsuudenkotini pellolla sitä riitti. Pentuna aina oli kiva seurata, että koska se loppuu. Muistaakseni väsyin ennenkuin pääsin loppuun eli se ei kai lopu koskaan :D

  VastaaPoista
 4. Elämänlanka/Karhunköynös on upean näköinen, eikä haittaa vaikkei siitä eroon pääsisikään, jos siitä pitää puutarhassaan :)

  VastaaPoista
 5. Mullakin on tuota elämänlankaa puutarhan laidalla, ja tykkään siitä. Tosin tänä vuonna totesin, että viinimarjat pitää pelastaa ja olen repinyt sitä "ihan hulluna". Eli vaikka siitä tykkään, luulen, että pidän sen vähän kurissa tulevina vuosina! Ei siis kasvimaahan...

  VastaaPoista
 6. Kasvi on valkokarhunköynnös, vaikka puhekielessä elämänlankaa käytetään, kun muistuttaa sitä. Calystegia sepium. Harmi ettei uskalla sitä istuttaa pihalle, ehkä joskus kaduttaisi. Olen joskus kerännyt pitkiä versoja maljakkoon ja tukenut versot ikkunan ympärille. Kesti yllättävän hyvin maljakossa.

  VastaaPoista
 7. Meillä oikein vaalitaan tuota Karhunköynnöstä jo monia vuosia. Mitään pahaa se ei tee kenellekkään kasville. Juuresta on vallaton leviämään mutta ruohonleikkuri hoitaa sitä. Elämänlanka on tummempipuna tai sini kukkainen. Karhunköynnös on hento vaalenanpunainen melkein valkoinen ja sen lehdet ovat isompia ja vahvempia.Minun blogissa on tämän kesän kuva kun on kiivennyt räystäille.

  VastaaPoista
 8. Ihana kasvi, mutta ymmärrän että jos sen istuttaa holtittomasti, se ryöstäytyy.
  Meillä on paikassa jossa ei pääse levittäytymään muun kasvillisuuden joukkoon.

  VastaaPoista
 9. Minusta valkokarhunköynnös on elegantti ja upean värinen.

  VastaaPoista
 10. Tykkään myös karhunköynnöksestä, mutta voin sanoa myös, että tosiaan jos villiintyy, sitä ei pidättele mikään. Meillä mumulassa on ison iso alue sitä ja hautaa kaikki muut alleen....kaunis ja kavala :)

  VastaaPoista
 11. Minä kuulun kanssa niihin rikkaruohotykkääjiin. Meillä kasvaa pihassa vaaleanpunaista versiota karhynköynnöksestä, ja se on kyllä ihana. Valkoistakin tahtoisin!! Ja meillä se ei ainakaan ole "kuristanut" yhden yhtä kasvia, vaikka hyvin menestyykin ja kasvaa metrejä kesässä. Serkku olisi tahtonut tuota itselleenkin ja sai minulta juurakonpätkiä, joista olisi saanut kasvin kasvamaan, mutta eipä onnistunut vaikka on puutarhuri ammatiltaan. Joten samaa mieltä kanssasi: ei se ihan niin villi tappaja ole kuin urbaanilegendat kertovat! ;)

  VastaaPoista
 12. Meilläkin kasvaa tuota "horsmaa" lapsuuden kodin pihassa. Äitini kiroaa kasvin aina alimpaan maan rakoon, mutta itse tykkäilen. Mukava tuollainen kukkiva kasvi joka kasvaa ja kukoistaa ilman hoitamista :)

  VastaaPoista
 13. Elämänlangaksi (äiti kertoi sen olevan sitä) kutsun samaa, jota meille kasvoi ihan itsekseen etupihalle ja olen sitä jokapäivä ihaillut, kuinka se siihen tupsahtikaan ja miten hienosti kiipeilee nyt ylöspäin, kohti räystäänputkea =D !
  Nyt sitten luen, et se on rikkaruoho vai ? Hyvä, etten postannut aiheesta: " Ei siihen puutarhurinlahjoja tarvita" =D

  VastaaPoista
 14. Voiko kauniinpaa rikkaruohoa löytyä :) Itse en raaski sitä poistaa kokonaan.

  VastaaPoista
 15. Kyseisen kasvin kyllä pystyy poistamaan kokonaankin. Olen nähnyt anopin luona, siihen tosin menee useampi vuosi :/

  Mutta minäkin siitä tykkään :)

  VastaaPoista
 16. Meilläkin kasvaa pihassa tuota viheliäistä kasvia. Se tukehduttaa marjapensaat ja kaiken kasvillisuuden.

  Vaikka kuinka jo alkukesästä perkaan mullan, niin parin viikon päästä uudet versot nousevat maasta.

  Antaisin mitä vaan, jos pääsisin siitä eroon vaikka kaunis valkoinen kukkija onkin.

  VastaaPoista
 17. Minunkin mielestäni on elämänlanka kaunis vaikka tosiaan ottaa hyvin haltuunsa kaiken, jos sille antaa periksi. Entisessä pihassani sitä oli ja yhden kukkapenkin kautta kävimme melkoisen reviiritaistelun sen kanssa:D

  VastaaPoista
 18. Meillä kasvaa tuota rivarin etuoven edessä ojassa, ja ollaan vasta "hetken" tässä asuttu niin viime kesästä on levinnyt jo aika paljon. Jostain kuin että on myrkyllinen, siksi en uskalla viedä alkua mummolaan. Olisi ollutu mielenkiintoista nähdä miten kasvais siellä kun niiden pihassa kun ei meinaa kasvaa mikään (mielettömän kivinen vanha peltomaa).

  VastaaPoista
 19. Minullakin kasvaa tuota talon seinustalla palmujen takana. Käly kanssa varoitteli, että se tappaa muut kasvit. Minä olen aina antanut sen kasvaa ja tykkään siitä kovasti. Syksyllä revin kuivettuneet köynnökset pois palmujen ympäriltä. Ihana kasvi, kun tuo vihreyttä talon vierustalle! Minulla se kasvaa suuressa betonikukkapenkissä. Se alkoi kasvaa siinä itsestään, eikä ole levinnyt muualle näiden muutaman vuoden aikana.

  VastaaPoista