tiistai 21. helmikuuta 2023

Toinen samanlainen

Niin se sitten valmistui toinenkin samanlainen kuvioneulepaita, kun en malttanut olla neulomatta, ja niinkin typerästä syystä, kun en sitten raaskinut tuota ensimmäsitä käyttää täällä kotona rötväillessä, vaan päätin tehdä "vähemmän hienon", joka sitten meni metsään sekin, kun ihan yhtä hienohan tuosta toisestakin tuli. Mutta, tätä uudempaa nyt aion kuitenkin täällä kotosalla käyttää, koska nyt piirsin itselle ohjeenkin jotenkuten ylös, jotta osaan sitten tehdä varmasti uuden jos tämän rötväilen täällä rikki, enkä tuota hienomman väristä kehtaa käyttää (muualla kun ihmisten ilmoilla). 

Tein näihin molempiin myös taskut, koska olen ehdottomasti taskuihminen ja tällaisten pitkien tunikamekkojen kanssa on oltava paikka, johon saa talviaikaan nenäliinan tai jotain muuta tärkeää mikä mukana pitää kulkea. Uudemman neuleen tasku on paranneltui versio, koska aiempaan se jäi mielestäni himpun liian alas ja himpun liian matalaksi, uudempi toimii omille mitoilleni just eikä melkein täydellisesti, kun taas tuon aiemman taskut teen ehkä jossain kohti uusiksi.

Tein myös tähän uudempaan alhaalta vähän kapeammat hihat ja leventelin reilummin vasta kyynärtaipeen kohdilla, kun taas tuossa aiemmassa on levennetty aika reilulla kädellä heti resorien jälkeen. Molempi ihan yhtä kiva, mutta näppärämpi kotioloissa, kun hihat ovat vähän istuvammat.

Mutta laitan nyt kumminkin tähän jonkinlaisen ohjeentapaisen, jotta jos siellä jollain oikein polttelee, niin tästä voi itselleen koittaa soveltaa. Ja HUOM! HUOM! Nämä silmukkamäärät, on siis jokaisen sovitettava omille mitoilleen käsialansa mukaan, nämä mitat ovat minun omiani ja tuskin toimivat juuri sinulla, koska olemme kaikki eri muotoisia (Minä olen noin 172cm pitkä, isoluinen, karvan päälle 75 kiloinen keski-ikäinen lihakimpale ja minulla on melkoisen löysä neulomiskäsiala. Neule on minulle jotakuinkin polviin asti pitkä). Mutta siis suunnilleen näin sen tein: 

Alotin vähän vähemmillä silmukoilla, että sain helmaresorista napakan eikä se veny heti kättelyssä lörpöksi, loin 80cm pyöröpuikoille kossa 4 omalle käsialalleni sopivat 150 silmukka ja tein sillä helman resorit, joista 1o 1n on 9 kerrosta korkea ja sen perään tehty 2o 2n on 12 kerrosta. 

Sitten neuloin kolme kerrosta nurjaa joista keskimmäisellä kerroksella lisäsin siihen 8 silmukkaa.
Sen jälestä tuli tuplahelmineuletta 12 kerrosta ja taas kolme kerrosta nurjaa, joista keskimmäiseen lisäsin 6 silmukkaa.

Sitten taas 12 kerrosta 2o 2n resoria ja kolme kerrosta nurjaa, joista keskimmäisellä lisäsin vielä 4 silmukkaa, jotta silmukkamäärä oli yhteensä 168 ristikuviota varten, joka on 8:lla jaollinen kuvio.
Sen ohjeen katselin youtubesta ja sovelsin. (En kuollaksenikaan osaa tuota tässä selittää.)

Sen jälestä sitten taas 3 kerrosta nurjaa ja 2o 2n resoria ja seuraavalla kolmella nurjakerroksella vähensin silmukkamäärää neljän silmukan verran 164:n, kun alettin lähestyä vyötärön korkeutta ja halusin neuleen kapenevan siitä. 

Sitten tuplahelmineuletta se 12 kerrosta ja taas seuraavilla kolmella nurjalla neljä silmukkaa pois, jotta silmukkamäärä oli tasan 160.

Sitten taas, 2o 2n 12kerrosta, kolme kerrosta nurjaa, ristikuviot, kolme kerrosta nurjaa ja 2o 2n resoria 12 kerrosta ja yhden kerroksen nurjaa ja sitten jaoin työn etu- ja takakappaleeksi joissa molemmissa 80 silmukkaa.

Etukappale: tein kaksi kerrosta nurjaa joissa kavensin kainaloista molemmilla kierroksella yhdet silmukat kummaltakin puolelta. Sitten tein tuplahelmineuletta 16 kerrosta, jonka jälkeen päättelin työn keskeltä 4 silmukkaa ja jaoin taas kaksille puikoille loput. Sitten molemmilta puolilta kavensin jokaisella kaula-aukkoa kohti menevällä kierroksella sieltä lopusta kaksi silmukkaa yhteen, kunnes puikoilla oli  jäljellä 23 silmukkaa ja  sitten päättelin ne. 

Takakappalessa tein samanlailla ja samat kavennukset kainaloista, mutta neuloin tuplahelmineuletta 44 kerrosta, ja päättelin kaula-aukkoa varten 30 ja kaventelin kummaltakin puolelta samanlailla kun etukappaleessakin, kunnes jäljellä puikoilla oli se 23 silmukkaa ja päättelin. Takakappaleesta tuli pari-kolme kerrosta korkeampi kuin etukappaleesta ihan tarkoituksella.

Hihat aloitin 40:llä silmukalla ja 9 kerrosta 1o 1n resoria. Ensimmäiseen nurjakerrokseen lisäsin 8 silmukkaa, jotta sain seuraavaksi tehtyä ristikkokuviot ja sitten lisäilin silmukoita tasaisesti nurjiin kerroksiin sitä mukaa, kun hiha tarvitsi olla käsivarttani varten leveämpi, niin että lopussa silmukoita oli about 64. (Sen verran vaan katsokaa, että silmukkamäärä on 8:lla jaollinen ristikuvion kohdalle tultaessa.) Viimeisen 2o 2n resorikerroksen tein tuollai vinoksi, jotta hihat istuu kivammin eikä kainaloihin jää liikaa neuletta. 
(Saatoin tehdä myös joistakin resorikerroksista vähän matalammat kun 12 kerrosta, tarkoituksella, että sain mieleiseni kerrokset mahtumaan hihoihin ja pituus tuli minulle sopivaksi, siksipä en tässä erittele noita kerroksia teillekään tässä tämän tarkemmin.)

Kaula-aukkoa varten neuloin erikseen 100 silmukan verran 9 kerrosta 1o 1n resoria, jonka ompelin kiinni samalla kun hihatkin.

Taskut tein 24 silmukalla ja sopivaksi neuleen kuvion siihen kohti, kun missä ne hyvältä minusta tuntui. Tein ne ihan viimeiseksi, niin oli helppo sovittaa neuletta päälle ja sitten päättää missä kohti ne oli parhaimmat.

Toivottavasti tuosta ohjeestani saa tolkkua, eikä siinä ole liikoja virheitä. Olen itse tooodella huono oppimaan lukemalla kirjoitettua tekstiä ja siksipä tuollaisen ohjeen kirjoitteleminenkin on minulle vähän haasteellista (Olen kuva-ihminen). Huomautelkaa siis ihmeessä jo se ihan metsässä tuntuu jostain kohti olevan. 

Ja nyt kietoudun tuohon neuleeseen ja lähden rötväilemään ja teen kaikkeni taistellakseni sitä himoa vastaan, että tekisi mieli neuloa vielä yksi... En todellakaan nyt tarvitse kolmatta tällaista, joten ehkä pitää siis aloittaa joku ihan muu neule, jotta saa tämän irti mielestään.

P.S. Tässä uudemmassa neuleessa on lankana sama Novitan Isoveli, mutta vaan värissä 618 Särkkä ja minulla meni sitä tähän työhön karvan vajaat yhdeksän rullaa.

I couldn't help myself and made another knitted tunic simply because the first one is so pretty I'm afraid to use it at home cause I might destroy it with something. So I made another that I can use and keep the lighter one for special occasions only.

3 kommenttia:

  1. Upeat neuleet olet saanut aikaan ja värit sointuu myös kodin henkeen :-).Varsinkin kotiasussa (jos nyt toista malttaa edes kotona käyttää) on tosi hyvä olla taskut. Siististi olet saanut nekin istumaan tunikaan. Hyvä sinä !

    VastaaPoista
  2. Ei oo todellista Siun kanssa! Aivan ihania nuo molemmat neuleet. Taskut oli hyvä idea! Kiitos ohjeesta; saat neulomisen tuntumaan niin helpolta 😊

    VastaaPoista