perjantai 21. helmikuuta 2014

Paperipussilattia -ohje

Rupesin tuossa tuumimaan että joskopa laittaisin ihan kunnon ohjeen tänne tuosta paperipussilattiasta, kun kerran sen olen nyt kotimaisilla ainehilla testannut ja toimivaksi todennut (pidemmän ajan käyttöraporttia seuraa sitten ajan kanssa). Ei tarvitse sitten kaikkien kokeilunhaluisten ruveta erikseen testailemaan että mikä toimii ja mikä ei. Tämä nimittäin toimii:

Paperipussilattia / tekonahkapinta / kivijäljitelmäpinta

Tarvikkeet: 

Voimapaperia tai muuta ruskeaa pakkauspaperia

Yleis- / puuliimaa
Valtti kaluste- ja terassiöljyä
Osmon öljyvahaa puulattioille
Pensseli, pari kuppia, vaahtomuovinpala, rättejä, kumihanskat ynnä muuta suojaa mitä kukin nyt katsoo tarpeelliseksi

Ensin revitään paperista itselleen mieluisia paloja. Sitten ne rypistellään, oikein kunnolla jos tahtoo tummempaa pintaa ja vähemmän kunnolla jos tähtää vaaleampaan.
Tässä vaiheessa kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen kummin päin paperit aikoo liimata. Voimapaperissa puolet imevät väriä erilailla, alapuoli imee enemmän ja päälipuoli vähemmän. (Itse pistin omaan portaikkooni päälipuoli ylöspäin.)

Sekoitetaan yhteen kuppiin liimaa ja vettä, puolet ja puolet. Otetaan toiseen kuppiin pelkkää vettä. 
Levitetään liima paperin sille puolelle joka pintaan liimataan, asetetaan se suunnilleen paikoilleen ja sitten toisesta kupista (samalla pensselillä) vähän vettä päälipuolelle (ja ihan paperin reunoja myöten molempia vaikka kuvissa ei se näykään).

Sitten hierotaan kevyesti samalla paperia varovasti venyttäen kaikki ilmat pois ja paperi tiukasti alustaansa. Jos paperia ei venytä kipristyy se kuivuttuaan ja irtoaa pohjasta muodostaen ikäviä ryppyjä (ellei sitten erityisesti halua sellaisia). Ja jos enemmän hankaa alkaa paperi kulumaan pinnastaan (kulumakohdat myös imaisevat väriä enemmän).
Paperit voi laittaa niin paljon reunoista päällekkäin kun itse tykkää. Jos tekee kalusteeseen niin ehkä vähemmän ja jos lattiaan niin sitten reilusti. Efekti tulee juuri tuosta päällekkäisyydestä(kin).

Kun kaikki paperit on liimattu ja hierottu alustaansa annetaan sen kuivua kunnolla aivan rutikuivaksi ennen seuraavaa työvaihetta.

Kalusteöljy pitää levittää suht. nopeasti ja pyyhkiä ylimääräiset melkein yhtä nopeasti pois jotta pintaan ei jää jälkiä levittämisestä (kokeiltu on). Itsellä paras levittämismateriaali oli ihan vaahtomuovi. Siihen sai kerrallaan tarpeeksi terassiöljyä ja levittäminen sujui sutjakkaasti. 
Pinta kannattaa lopuksi pyyhkiä kuivalla rätillä niin ettei siihen jää ylimääräistä öljyä lillimään (sen kuivuminen kestää muutoin päiväkausia). 

Tämän jälkeen annetaan pinnan kuivua vähintään 48 tuntia ennen kun sen voi öljyvahata. Vahaa levitetään kolme kerrosta ohjeen mukaisine kuivumisaikoineen. Se on tämä vaihe kun antaa pinnalle halutun kiillon ja kestävyyden. Ilman öljyvahaa ei paperi kestä käyttöä, mutta pinnan kanssa se kestää kuin mikä tahansa muukin kovavahattu pinta.

(Halutessaan pinnan voi öljyvahan sijaan myös lakata. Lakan pitää kuitenkin olla myöskin öljypohjainen esim. jokin hieno venelakka (Vernis Bateau) asiantuntevassa maalikaupassa osaavat neuvoa kullekin tarpeeseensa sopivan.)

Ja valmis tuotos näyttää tältä. Keskellä ylhäällä kolme paperia hupsahtivat alapuoli ylöspäin, mutta oikeastaan se onkin ihan hyvä niin näette mikä ero noilla puolilla värin levityksen jälkeen on.

Tämä metodi on siitä kiva että tällä voi päälystää paljon muutakin kun vain lattioita. Kiva voisi olla pöydän pinnassa tai seinässäkin tämmöinen. Eikö?

This is  instructions for the paperbag flooring method for my Finnish readers, in finnish only (since the internet is full of directions in english already).

11 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta... mietinkin et mitä paperia kannattaa käyttää! Nyt mietin jo kovasti mitä tällä tekniikalla käsittelisin!! Kunhan ei sit mopo karaka käsistä =)

    VastaaPoista
  2. No aika kreisiä! Eipä olisi itselle tullut mieleen. :) Tosi hieno lopputulos!

    VastaaPoista
  3. Kiitos ohjeesta! Täytyy laittaa harkintaan - meillä on myös portaiden pinnan uusiminen edessä ja tämä vaikuttaa tähän mennessä parhaalta vaihtoehdolta :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos selkeästä ohjeesta! Tätä on testattava työpöytään.. Ihana blogi muutenkin sinulla!

    VastaaPoista
  5. kiitti ohjeesta....mie sitä meinaan kesällä kokeilla siihen asuntovaunun lattiaan...venelakalla päälle...luulis kestävän:)

    VastaaPoista
  6. Meilläkin portaat odottavat uudistusta...mahtaiskohan tuota yrittää..:)

    VastaaPoista
  7. Upean näkönen. Toimiskohan toi ulko käytössä ?

    VastaaPoista
  8. Upean näkönen ! Toimiikohan toi ulko olosuhteissa ?

    VastaaPoista
  9. Upean näkönen ! Toimiskohan toi ulko käytössä ?

    VastaaPoista