keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Jouluksi

Tänä vuonna jäi itsetehty mustaherukkamehu tekemättä ja siitä suivaantuneena päätin, että pihan luumusato ei jää käyttämättä. Silmät punaisina surffasin internetsissä ja tutkin tapoja hyötykäyttää luumuja kunnes eteeni tuli rommiluumujen resepti. Rakastan rommiherkkuja yli kaiken ja päätin siltä istumalta laittaa pari purkillista maustumaan. Tämän on aivan pakko onnistua.

Resepti: Luumuja, (halpaa) rommia, ja sokeria. Puolitetaan (ja kuoritaan jos halutaan) luumut ja poistetaan kivet. Ladotaan kerroksittain purkkiin sokerin kanssa. Lopuksi lirutetaan päälle rommia niin että luumut peittyvät. Annetaan tekeytyä kylmässä ja käännellään purkkia välillä. Luumuja voi lisätä myöhemmin jos pinta painuu.

Seuraavaksi haluaisin löytää oikein kunnon vanhanajan luumuhillon reseptin...

I love rum and I love prunes so I decided to try and make my own prunes in rum for Christmas. You just need sugar, prunes and rum to make this. Cut the prunes in half and remove the pits. Lay them in to a jar and  put sugar on top of every layer. When the jar is full fill it with rum. Store in cold and turn the jar over every once in a while.

13 kommenttia:

  1. Tein viime vuonna luumuhilloa. Löysin neljä reseptiä, joista valitsin tämän (koska se oli yksinkertaisin):
    http://keskustelu.plaza.fi/ellit/ruoka-fi/keittiossa/1535901/luumuhillon-ohje-kiire/
    Tässä myös muut linkit:
    http://www.keittotaito.com/luumuhillo.html
    http://mariannenmakumaailma.blogspot.fi/2010/08/kriikunahillo-luumuhillo.html
    http://www.noranruokablogi.com/post/1284497883/luumuhilloa-hieman-haikeutta-onnea-uudesta
    terveisin Vappu

    VastaaPoista
  2. Kokeilepa tämmöstä :D, ihana maku!
    http://koemaistaja.fi/?p=2539#comments :D
    Marja kommentoi.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa kyllä aivan huippuherkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Jos etsiessänne törmäätte johonkin vanhanajan omenahillon reseptiin, niin siitä saa taas vinkata tännepäin ;)

    VastaaPoista
  5. Aivan ihana blogi sinulla. Ihana on myös kotisi ja etenkin asuntovaunuprojektisi. Lueskelin vanhoja postauksiasi vasta nyt.
    itsekin rintamiestalolainen ja kaikesta romusta kiinnostunut...

    VastaaPoista
  6. Meidän jouluperinteisiin kuuluu Amaretto-liköörissä marinoidut aprikoosit(niitä pehmeitä ja kuivattuja) herkkua esim jätskin kanssa ja leivonnaisten koristeena, näin vinkiksi sulle :)

    VastaaPoista
  7. Kiitos vinkistä. Kuulostaa erittäin hyvältä. Seuraavaksi lähden tutkimaan luumupuumme satoa :)

    VastaaPoista
  8. Kiitoksia vinkeistänne. Luulenpa että kokeilen paria eri vaihtoehtoa hilloksi. Ja oikein vanhanajan omppuhillon resepti kelpaisi kyllä minullekin :-)

    VastaaPoista
  9. Vanhan ajan ohjeisiin tulee sokeria ja makuainetta= omenaa, luumua tms. Keitetään ja purkitetaan. Jos haluttiin hyytelotyyppistä, laitettiin raakoja marjoja,,omenia tai luumuja joukkoo. Sokeripussista ainesuhteet. Tovi sen jälkeen 70 ja 80 luvuilla käytettiin säilöntäpusseja sokerin ohessa. Nyt Saman ajaa hillosokeri, jossa pektiini hyydyttää hillon.

    VastaaPoista
  10. Vanhaan aikaan omenahillo tehtiin uunissa ja se sai siellä hautua niin kauan, että väristä tuli semmoinen toffeenkultainen :D ja maku oli aivan omaa luokkaansa.
    Marja kommentoi :)

    VastaaPoista
  11. Marja kommentoi edelleen:
    Hillon valmistamiseen soveltuu mikä omenalaatu tahansa, mutta parasta saadaan Antonovka-nimisestä syys/talvilaadusta. Ennen omenien käsittelyä ne pestään, seuraavaksi madonsyömät ja siemenkodat poistetaan samalla kun omenat paloitellaan vähintään neljään palaan. Omenoita ei missään nimessä saa kuoria.

    Esimerkissäni hillon valmistamiseen käytetään 10-litran kattilaa, joka täytetään kukkupäälle omenanpaloilla. Jos talosta löytyy vain esim. 5-litran kattila, sekin käy kun puolittaa annetut vesi-, sokeri ja paistoajat pienemmälle määrälle vastaavaksi.

    Kyseiseen 10-litran kattilaan lisätään omenanpalojen lisäksi 0,5 litraa ( ½-litraa ) vettä jota sitten keitetään 15 minuuttia. Keitoksen valmistuttua siihen lisätään 1,5-2.0 kiloa sokeria, joka seos sitten hienonnetaan tehosekoittimella niin, että kaikki kuorenpalasetkin ovat hienontuneet. Seuraavaksi lämmitetään uuni, jonka annetaan kuumentua 225 asteiseksi. Tähän kuumaan uuniin vaaleaa omenasosehilloa sisältävä kattila sitten seuraavaksi työnnetään kahdeksi ja puoleksi tunniksi, välillä kunnolla sekoittaen.

    Paistoajan lähetessä loppuaan, alkaa omenahillon väri muuttua kullan keltaiseksi ja sen makuun ilmestyy ohut toffeen maku. Koko prosessin takana on tärkein tämä viimeinen vaihe, jossa omenassa itsessään olevat hiilihydraatit muuttavat muotoaan. Jos sinulla on käytössäsi pienempi kattila, voit paistoaikaa lyhentää, kunhan välillä maistelet sekoittamisen yhteydessä hillon makua sekä pidät huolta, että väri hillon valmistuttua on kullan keltainen.

    VastaaPoista
  12. Marja, Oi kiitos! Upea resepti, jota kokeilen ehdottomasti jos vain löydän sopivia omenoita.

    VastaaPoista
  13. Vau, ihanalta kuulostaa, pitää testata, kiitos!

    VastaaPoista