maanantai 5. maaliskuuta 2012

Hyvät neuvot kalliit

Näin kevään korvilla alkaa minussa hirvittävä puutarhakuume ja on aivan pakko saada jotain vihreää ja itsekasvatettua. Yleensä yritykseni uuden elämän luomiseen eivät pääty niin kovin onnellisesti, mutta tänä vuonna ajattelin olla oikein järkevä ja kysyä neuvot suoraan viisaammiltani, eli teiltä armaat lukijat. Joukossanne on varmasti viherpeukalo jos toinenkin.

Aion yrittää kasvattaa kesäköynnöksiä ja marketista ostetuissa siemenpusseissa on suht selkeät ohjeet kuinka ja mihin multaan istutus tehdään, mutta ylimalkainen ohje "lannoita säännöllisesti" on minulle täyttä hepreaa. Kysymykseni kuuluukin, lannoita millä ja kuinka usein (kyseessä Mustasilmäsusanna ja Tuoksuherne)?

Toinen kysymykseni koskee vessan ikkunalla talvehtinutta tuoksupelargioniani. Olen sen tammikuun lopulla leikannut alas ja tökin siinä samalla kokeeksi muutaman pistokkaan mukaan. Nyt en sitten tiedäkään mitä seuraavaksi. Tuotakin pitäisi kai lannottaa, vai kokonaan vaihtaa multa? Olen sitä vain varovasti kastellut ja kauhulla odotan koska saan sen hengiltä. Ja totta puhuakseni en edes tiedä leikkelinkö oikeasta kohtaa... Ah miksi tämä toisilta onnistuu luonnostaan ja minusta tuntuu kuin kyseessä olisi jokin monimutkainen salatiede.

Just asking for advise on how to grow my own plants for the summer. I usually and up killing almost everything I plant myself even tough I don't intend to. This year I'm being smart and asking those who know the answers best.

15 kommenttia:

  1. Tuo lannoittamis-juttu kiinnostaa minuakin! Itse opettelen myös juuri kasvattelemaan jos jonkinmoista juttua ja tuota kohtaa ohjeista en minäkään tajua! :D
    Mun kasvatus yrityksistä voi käydä lukemassa täältä: http://kadetmullassa.blogspot.com/

    Minä jään innolla odottamaan vastauksia viisaimmilta!

    VastaaPoista
  2. Mä noviisi myös odotan mitä ohjeita saat :D
    Meitä on monta samassa veneessä!
    Vai sanoisko kukkamullassa....

    VastaaPoista
  3. Ylimalkainen vastaus: lannoita säännöllisesti = kerran viikossa kasvukauden aikana. Lannoitetta sekoitetaan/liuotetaan kasteluveteen lannoitepakkauksen ohjeen mukainen määrä.

    Pihamaalle istutetuille kukille oon laiskana ihmisenä tehnyt niin, että oon ripotellut mullan pinnalle reilumman määrän lannoitejauhetta. Siitä se on sitten kastelu- ja sadeveden mukana vähitellen liuonnut kasvien käyttöön. Ei tarvi joka viikko muistaa lannoitella :)

    VastaaPoista
  4. Kylvöksiä aletaan lannoittaa siinä vaiheessa, kun juuret näkyvät purkin pohjan reiästä. Siihen asti pelkällä vedellä.

    Sisäkukille on nyt hyvä aika vaihtaa mullat. Jos ruukku on käynyt ahtaaksi (ihan täynnä juurta ja juuret alkaneet kasvaa ympyrää ruukun pohjalla), voit vaihtaa sen halkaisijaltaan muutaman sentin isompaan. Uudella mullalla täytät sitten ruukun niiltä osin kuin sitä sinne mahtuu. Jos ei oo tarvetta vaihtaa isompaan niin lisäät uutta multaa ruukun pintaan. Lannoitusohjeet voit tarkistaa lannoitepaketin kyljestä.

    Aurinkoista viikkoa!

    t. puutarhuri

    VastaaPoista
  5. Itse malttaisin mieleni vielä kylvösten kanssa. Vaikka kuinka pussin kyljessä lukisi esikasvatus helmi/maaliskuusta lähtien, en vielä itse kylväisi. Sisätiloissa on usein liian lämmintä ja liian vähän valoa, jotta taimista tulisi tässä vaiheessa tanakoita. Kyllä ne ehtii myöhemminkin. Taimien lannoituksessa kannattaa olla nuuka, liian vahva lannoitus käräyttää juuret. Jos vaihdat pelargoniin nyt mullan, riittää uuden kasvualustan voima pitkälle kevääseen.

    http://aarintarha.blogspot.com/

    VastaaPoista
  6. Pari viikkoa koulinnan jälkeen olen alkanut lannoittamaan taimia miedolla Kekkilän kesällä, sillä vaaleanpunaisella veteen sekoitettavalla jauheella. Mustasilmäsusannat olen kylvänyt maaliskuulla ja latvonut taimia ahkeraan saaden napakat monihaaraiset taimet. Parhaat taimet kotioloissa tulee tietenkin valoisassa ja viileässä, esim. kuistin ikkunalla. Turve yms. paperipotit ovat kastelun kannalta kaikkein vaativimmat, ne kun kuivahtavat todella herkästi.

    VastaaPoista
  7. Tuoksuherneen kylvän suosiolla suoraan kukkapenkkiin toukokuussa. Ainakaan minulla tuoksuherneen esikasvatus ei ole koskaan tuottanut kunnon taimia vaan ne ovat kärsineet viimeistään siirrettäessä niitä maahan. Sen siemenet kannattaa liottaa vedessä yön yli ennen kylvämistä.

    Kata

    VastaaPoista
  8. Tuoksupelargoniin vaihtaisin mullat ja sassiin! Uudet pistokaat tarvitsevat pussin päällensä,että riittävä kosteus säilyisi ja se alkaisi kasvattamaan juuria. Kasvihuone pussista päälle siis.

    Pelargonit herätellään näin keväisin varovasti, valolla ja vedellä. Kun kukka on tottunut taas lämpimään ja valoon on aika vaihtaa multa. Ja hiukan isompi ruukku samalla. Pari viikkoa mullanvaihdosta voit leikata pelakuutasi ja ottaa siitä pistokkaista lisää. Leikaaminen tekee hyvää :)

    VastaaPoista
  9. Voi, nuo kuvat nostattaa minuunkin tuon kuumeen..
    Mistä olet löytänyt Tuoksupielikinkin? Se on sellainen pelakuu joka hipaistessa nostattaa ilmaan aika voimasta tuoksua.
    Onkohan minun ihan pakko alkaa katsella taimiruukkuja?

    VastaaPoista
  10. Itse huomasin viime kesänä, että olin melko huono lannoittaja, eli vettä kyllä muistin kantaa kuivana aikana kannukaupalla mutta sitten kun talvella lueskelin puutarhakirjoja, jossa muistutettiin jatkuvasta lisälannoituksen tarpeesta, niin jouduin toteamaan, että oli tainnut välillä jäädä hieman vähiin.. Puutarhanhoito taitaa pitkälle olla myös kantapään kautta oppimista. Itselläni on taas todella vaikea hahmottaa mikä olisi hyvä paikka pihalla millekin kasvaa; tyyliin "Onkohan tämä nyt kostea ja puolivarjoisa." jne. :)

    VastaaPoista
  11. Minä se vasta olen huono neuvomaan. Neuvoja kaipaan kaikessa puutrahaan liittyvässä itsekin. Mutta huomasin tuossa kuvassa turveruukkuja. Ne eivät jotenkin ole minulla tuoneet kovin vahvoja taimia. Luinkin juuri lehdestä, että turveruukut pitää kastella kokonaan etteivät ruukut ime mullasta kosteutta.. Ilmankos monena vuonna on pikkuruiset alut jääneet.. aika pikkuruisiksi ja kuivakoiksi.

    VastaaPoista
  12. Hei kovasti kiitoksia kaikille neuvojille. Vaihdan pelakuun mullat ja istuttelen siemeneni jahka kevät vielä hieman etenee :-)

    Anna, Tuoksupelargonin löysin ihan puutarhakaupasta männä kesänä. Oli tyyriimpi kuin tavalliset, mutta tuoksuu hipaistessa voimakkaan sitruunaiselle.

    Norppa, minulla taas ei ole tuon pihan kanssa mitään ongelmaa, kaikki sisällä tapahtuva kasvatus taas on ihan täyttä hepreaa...

    Vaalean vihreää, ne ovat pahviruukkuja. Minulla on niille tuollainen iso laakea astia jossa voin lillittää niitä vedessä etteivät kuiva liikaa (toivot. en hukuta niitä)

    VastaaPoista
  13. Hyvin tunnistan nämä puutarhurin tarvikkeet. Ja aika huono neuvomaan. ;)

    VastaaPoista
  14. Mistä noin hyvännäköisiä pahviruukkuja oikein saa?

    VastaaPoista