torstai 2. helmikuuta 2012

Lämpimyyden sivutuote

Olen huomannut että jostain syystä jotkut ihmiset ajattelevat vanhojen talojen olevan automaattisesti kylmiä ja kosteita. Että olisi jotenkin ihan mahdotonta että puurunkoinen ja "huonosti" puruilla eristetty talo olisi märän syksyn jälkeen mitään muuta kuin märkä ytimiään myöten, puu kun imee itseensä kosteutta ja vanhat talot nyt eivät tietenkään voi olla muuta kuin kylmiä kosteita. Noh, meillähän lämmitellään puilla ja vanha vilukissa kun olen niin lämmitellään kunnolla ja siitä syystä kosteudesta sisätiloissa ole merkkiäkään.  Ilma on niin kuivaa, että maalit rapisevat irti katosta ja ihmiset sisällä kuivuvat hitaasti rusinoiksi. Kyllä en pysty ymmärtämään ihmisiä jotka tieten tahtoen kuivassa ilmassa haluavat elää, itse pidän ehdottomasti kosteammasta ilmasta ja luulen että niin pitää tämä talokin, siksipä näin kuivalla kelillä kuivattelen surutta pyykkiä pitkin taloa, jotta on mukavampaa olla ja hengittää (ja lämmöstähän en luovu, en sitten kirveelläkään).

Kuinkas muilla puutaloasujilla, onkos näillä keleillä nurkat napsahdelleet?

Just wanted to point out that an old wooden house can be very dry during the winter. At this point it's almost too dry to breathe in, so I do lots of laundry and spread it around the house to dry so I can temporarily get the humidity up. I think I need to get myself a humidifier if this drought lasts for long (since I will not even consider turning down the heat).

27 kommenttia:

 1. napsumista ei meillä ainakaan ole (vielä?) kuulunut.. tää on jotain -96 rakennettu... kylmä meillä on siellä täällä. Keittiössä lattialämmitys pelaa, pesutilois ja kodaris nihkeästi. Olkkarissa tuli pohottaa takassa ja siinä eessä istun mä vilttiin ja villasukkiin pyntättynä. Kuivaksi rusinaksi täälläkin kyllä muuttuu ja olkkarissa pääasiassa kuivaan pyykkiä. Osin tuosta viallisesta lämmönjakautumisesta..

  VastaaPoista
 2. Napsuu kyllä ja paukkuu =)

  Puilla meillä lämmitetään, näillä keleillä päivittäin molemmat pönttöuunit ja leivinuunikin sekä usein vielä päivän mittaan hellassa pikku valkeat...milloin mistäkin syystä lähinnä siksi, että keittiö on aika kolea isosta leivinuunista huolimatta.

  Pyykinkuivausta ympäri asuntoa harrastetaan täälläkin ilmankostuttamistarkoituksessa(kin) toki myös siksi, että kuivausrumpu on rikki ja onhan ne saatava kuivaksi mokomat vaatteet.

  Iho, kynsinauhat ja jotenkin hiuksetkin(?) kuivuu kyllä näin talvella hurjasti.

  Muulloin olen todella laiska rasvailemaan ihoa, käsiä jne mutta nyt on kyllä pakko.

  VastaaPoista
 3. Ihmeen vähän on hirret paukkuneet, yleensä se alkaakin vasta kun hivutellaan niitä kolmenkympin asteita. Mutta ilma on kuivaa, kiitos seitsemän tulisijan. Ja koska ilma on kuivaa, on sitä myös nahka. Mutta en valita, ei mia saisi uuteen taloon enää millään keinolla :)

  VastaaPoista
 4. 50-luvun kerrostaloissa asumisen jälkeen tämä vuokra-asunto 20-luvun puutalossa on kyllä aikamoista. Ulko-ovi on niin huonosti eristetty, että lattianrajasta näkee ulos, jossa -30 astetta, eteisessä on -10 astetta (onneksi on väliovi) ja koko ajan saa pelätä, että putket jäätyy jos on useamman päivän poissa. Ensi viikolla alan polttaa takkaa ja otan muutenkin selvää, miten täällä oikein kuuluisi elää ;)

  VastaaPoista
 5. Katja, en minäkään tätä asumista muuksi vaihtaisi :-)

  Lisa, elä huoli putket vissiin jäätyy vasta kun pakkanen laskee nopsaan :-)

  VastaaPoista
 6. Kuivaa on täälläkin. Meillä poltetaan ahkerasti tulia puuhellassa ja kaakeliuuneissa ja se tuntuu kyllä ihossa. Talvisin meillä pyörii ilmankostuttaja, on melkein pakko koska muuten menee lapsilla iho huonoksi. Mutta rakastan tuota kaakeliuunien lämpöä!

  VastaaPoista
 7. Meillä on kyllä jo putket jäässä ollu useemman kerran tänä talvena.. pari vuotta sitten verhoiltiin uudestaan ja villotettiin, mutta mihinkään ei oo kyllä tuntunut vaikuttavan :( kylmää on, onneks on aikaa lämmitellä noita kaikkia kolmee kakluunia joka päivä :)

  VastaaPoista
 8. Hei, tuntuu että aina kommentoin tänne vain kysyäkseni mistä olet hankkinut ihania tavaroitasi, heh.:) Mutta nyt todella tarpeeseen tulisi tieto siitä, mistä löytäisin vastaavan upean käytännöllisen oloisen haitari-pyykinkuivaustelineen?!

  VastaaPoista
 9. Heippa!
  Pakko kommentoida. Meillä tällanen sekasikiötalo; vanha hirsikehikko talo,jonka entiset omistajat remppas ja teki myös laajennuksen. Täällä koneellinen ilmastointi ja on KUIVAA!! Mittari näyttänyt jo jonkin aikaa vähän päälle 20 yleensä 25%. Limakalvot nenässä kovilla :( Ei hääviä, toivoisin itekkin tänne vähän kosteampaa. Nurkat paukkuu ja leivinuunia saa pohhuuttaa ettei tarttis sähköpattereita pittää päällä.

  VastaaPoista
 10. Meillä lämmitetään kahta pönttöuunia sekä keittiössä puuhellaa. Alakerrassa on (valitettavasti) avotakka mutta jossain vaiheessa siihen pitäisi myös saada varaava lämmitys, koska puilla lämmittäessä tulee pehmeää ja öljyä säästävää sähköä.
  Vanhassa talossa kaikki on niin suhteellista. Yläkerran vessassa on tällä hetkellä + 15 astetta mutta seinän toisella puolella makuuhuoneessa voi ajoittain olla + 25 kun sitä lämmitetään pönttöuunilla - mutta lämpö ei tosiaan silti tunnu yhtä kuivalta kuin koneellinen. Ja ensimmäisen vuoden jälkeen täälläkin vasta opetellaan ns. parhaita tapoja ja käytäntöjä. :)

  VastaaPoista
 11. Napsuu ja ja nyt on alakerrassa oikeasti kylmä, koska patterien kierto ei oikein pelitä syystä tai toisesta. Isoimmasta huoneesta on luonnollisesti tulisija joskus purettu ja ilmalämpöpumppu ei nyt vaan jaksa, vaikka parhaansa yrittää. Joten lämmitän hulluna puuhellaa ja kamarin pönttöuunia ja vietän mahdollisimman paljon aikaa ylhäällä lämpimässä. Siellä on sentään lähemäs 20 astetta. ;) En tiedä mikä nyt mättää, koska viime vuonna oli paljon lämpimämpää, vaikka kylmää jatkui pidempään. Mystistä. Mutta kuivaa on juu, minä joka en ikinä rasvaa käsiäni, en juuri muuta ehdi tehdä, että rystyset eivät halkea...

  VastaaPoista
 12. Inka, omani löysin kirpputorilta. Olen kuullut että rautakaupoissa voisi olla jonkinmoisia haitaritelineitä kaupan.

  VastaaPoista
 13. Heissulivei ! Kyllähän ne lattiat pikkuisen tuppaa paukkumaan meilläkin. Talo vuodelta -24 ja 3 kakluunia riittää peruslämmöksi, mutta...meillä onkin peruslämpö siinä +19 C paikkeilla. Niinkuin talotohtori Panu Kaila on joskus osuvasti sanonut, ei täällä ole tarkoitus elää talvisin tropiikissa. Villasukat jalkaan ja pitkähihaista päälle niin ei nuo ulkopakkasetkaan tunnu niin pahalta törmäykseltä. Jaksan ikuisesti vääntää kättä niiden kanssa jotka haluavat kulkea kotonaan talvisin shortseissa ja t-paidassa :)

  Ai niin, älkääpäs unohtako kynttiläiden lämmittävää voimaa vaikka joulu onkin ohi !

  VastaaPoista
 14. Joo meillä vähän päinvastainen ongelma - iv-kone ei jostain syystä poista liiallista kosteutta ja kosteusprosentti huitelee yli 60:n. Siitä huolimatta iho kuivuu liikaa, nämä pakkaset sen tekee vaikka yritän pysytellä visusti sisällä.. ;)

  Vanhassa rintsikassa asuneena voin kyllä yhtyä mielipiteeseen kuivasta puutalosta, ei siellä ainakaan koskaan ollut niin suuri kosteusprosentti kuin täällä uudessa!

  VastaaPoista
 15. 1915 rakennettu hirsitalo elää aina kelien mukaan, kovilla pakkasilla paukahtelee ja naksahtelee. 2 kaakeliuunin ja keittiön puuhellan avulla yritetään pitää sähkölaskua kohtuullisena (mitä se ei sähkön nykyhinnoilla enää ole).
  Kovalla pakkasella tarkenee paremmin kuin pakkasella ja tuulella. Ja pukeutumisestahan se on paljolti kiinni: villasukat, villapusero... Joskus aamukahvilla pipo päässä, kun keittiössä +15.... Hyvin uunit lämmittää, mutta kun eivät ole varaavia talon ikäiset uunit.

  VastaaPoista
 16. Kädet tuntuu kuivilta ja silmät meinaa kuivaa kuoppiinsa jos ei räpsyttele välillä kovemmin :) Jonkinlaista kuivuutta siis meilläkin näin lämmityssesongin ollessa kovimmillaan.

  -27 rakennettu hirsitalovanhus lämpiää joka päivä neljällä pönttöuunilla (8 yhteensä) ja leivinuunilla, tarvittaessa hellassakin tulet jos keittiöässä se +10-15 astetta. Hyrrr..mutta kummasti siihen vaan tottuu.

  Niin ja villasukista en luovu ennen kesää!

  VastaaPoista
 17. Meillä ei napsu, meillä paukkuu! Välillä niin, että herään unesta kauhuissani valmiina kohtaamaan kummituslauman = ) Mut meijän talo onkin jostain 1600-1700 luvulta =) Viime kesänä tapetoidut pinkopahvit ritisee ja rätisee ja muutenkin talo yhäti elelee näin pakkasilla. Pyykkiä kuivataan myös näillä ilmoilla pitkin taloa...

  VastaaPoista
 18. Meillä on pakkanen, sisätilojen lämmin ilma ja vaatteiden kuivaus sisällä on tuonut lisätuotteena jäiset ikkunat. Ja tosiaan ikkunoissa on sisäpuolella alareunassa jääkerros. Ja kaiken ihanuuden lisäksi emme asu ihanssa vanhassa puutalossa, jota voisi lämmittää oman mielen mukaan puita takassa polttelemalla, vaan 80-luvulla rakennetussa rivitalossa jossa on sähkölämmitys. Joten meillä on sisällä 17 astetta lämminta ja villasukat jalassa jotta jotenkin tarkenee. Mutta näillä mennää, on ainakin syy polttaa paljon kynttilöitä.

  VastaaPoista
 19. Villasukat jalkaan niin tarkenee tässä nurkassakin missä tietokone on.

  Kyllä on ollut taplaamista noiden rakennesuunnittelijoiden kanssa. Kunnostamme -43 vuoden rintamamiestaloa ja ei kukaan enää kuulemma VOI korjata taloa ilman muovieristeitä ja polyuretaania. Onneksi meillä järkevä arkkitehti joka sanoi että teette just niinkuin tuntuu ja oikeaksi koette. Hyvin pelittää purun ja ekovillan yhdistelmä näillä pakkasilla..

  VastaaPoista
 20. Näyttääkö tuo kuvan mittari peräti 31% Sehän on hyvin. Meidän makkarin sääasema näyttää tällä hetkellä sisäilmankosteudeksi 16%. Hetkittäin sähköpatterin lämpö, yleensä pönttöuunin, joka on viime aikoina hieman savuttanut joten pyykkien kuivaaminen siellä ei tule kysymykseen. Amppelikasvi ikkunalla kaipaa suihkuttelua. Ja talohan on vuosimallia 1900-1920 :)

  VastaaPoista
 21. Haaveilen pönttöuunista itsekin, mutta olen miettinyt, että onkohan se oikea valinta lapsiperheeseen. Osaatko kertoa kokemuksen kautta, miten kuumaksi pinta kuumenee? Lähinnä tuossa siis mietityttää se, että saavatko lapset poltettua näppinsä siinä rakoille? Kuumeneminen riippuu varmaan tietysti myös siitä, miten kauan siinä puita kerralla polttelee. Kerro ihmeessä kaikki hyvät ja huonot puolet!

  VastaaPoista
 22. Sanna, Kailan kirja on täälläkin hyllyssä ja oppeja kunnioitetaan, mutta ko itselläni tuo verenpaine on todella alhainen niin palelen talvisin aivan järkyttävästi jos en koko ajan liiku.

  AnnaRiikka, tänä talvena olen tehnyt villasukkaennätykseni pukemalla päällekkäin neljät villasukat :-)

  Kotivalo, meilläkin paukkuu ja kolahtelee ulkoseinät. Joskus paukahtaa ikkuna niin kuin joku heittäisi siihen lumipallon, se se vasta säikäyttävää onkin jos juuri nukkumaan mennessä sattuu.

  Wanna, se on tulos pyykinkuivauksen aikana. Se on noin 25% silloin kun en pyykkää.

  Anonyymi, Uusissa pöntöissä ei pinta kuumene liiaksi, mutta valurautaluukut ovat tuliset (polton aikana ja tovin sen jälkeenkin). Uudempia pönttöjä saa varaavalla sydämellä jolloinka niitä ei tarvitse poltella tuntikausia vaan yksikin pesällinen voi riittää (riippuu uunin massasta). Hyviä ovat pönttöuunit, huonoja puolia en ole vielä löytänyt ja suosittelen lämpimästi, lapsiperheeseenkin :-)

  VastaaPoista
 23. Uudehko hirsitalokin paukkuu ja minusta se on kodikasta. Vuolukivitakka tuo lämpöä, jonka ilmalämpöpumppu levittää myös muihin huoneisiin ja yläkertaan. Vain kodinhoitohuoneessa, peusuoneessa ja saunassa on lattialämmitys. Ja pyykki kuivuu kh-huoneessa.

  VastaaPoista
 24. Hih, ei meitä puutaloasukkeja voi tropiikista syyttää, ainakaan näiden kirjoitusten perusteella :) sen kiven tulin paiskanneeksi ylilämmitettyihin rivitaloihin ja kerrostaloihin joissa on valitettavasti pakko välillä kyläillä talvisin, ne shortsit mukana :) taidan jatkaa aiheen sorkkimista omassa blogissa, on sen verran herkullinen! Tuo 4 villasukan ennätys on vaikuttava!!!

  VastaaPoista
 25. Täällä meillä jonkin verran on pakkasen pauketta seinissä kuulunut, mutta ei kuitenkaan mitenkään häiritsevästi. Viime vuoden loppupuolella muutettiin -58 rakennettuun rintamamiestaloon ihan uudesta talosta. Hieman tässä opettelua on ja totuttautumista tähän välillä 15 asteen sisälämpötilaan! Mietin juuri että johtuisiko tuo sähköisyys kuivasta ilmasta, meinaa sähköä täällä on kyllä ilmassa. Mutta kunnon tulisijaa ei talostamme löydy, valitettavasti! Takka/pönttöuuni on kyllä tarkoitus hankkia. Kellarissa on vanha Porinmatti mutta ei tunnu kovin hyvin kyllä taloa lämmittävän. Meillä yläkerran vessan hanan putket on ilmeisesti jäätyneet, kaksi päivää oli hana käyttämättä ja vettä ei enää tule. Emmekä ole onnistuneet putkiakaan sulattamaan! Minun pitääkin hankkia lisää villasukkia jos ne neljät vaikka helpottaisi kylmyyteen. Parhaimmillaan itselläni on ollut tavalliset sukat, villasukat ja vuorelliset fleece olosukat! ;) Haluan lopuksi vielä kiittää sinua ihanasta blogistasi! :)

  VastaaPoista
 26. Neljät pitkävartiset villasukat päällekkäin on vähän kun olisi villasaappaat jalassa. Huippumukavat!

  VastaaPoista
 27. Meillä on satavuotias tiilirunkoinen talo jota lämmitämme uudella kaukolämmöllä. Patterit ovat vanhanmalliset, julmetun kokoiset, eikä paljon tarvitse niihin lämmintä vettä päästää kun huoneessa on jo yli +20. Lisäksi keittiössä varaa kaakeliuuni, ikäväkyllä ainokainen. Ilmankosteus tippuu alle kymmenenkin välillä, joten yöksi laitetaan makuuhuoneeseen märkä pyyhe tai kaksi, jollei juuri ole pyykkilastia ilmaa kostuttamassa.
  Syksyn sateiden jälkeinen kosteus poistuu kyllä rivakasti puurakenteisista taloista jos rakenteet vain luovuttavat kosteutta. Ts mineraalivillainen runko jää märäksi jos kerran kostuu kun taas luonnonkuituinen, puruinen runko taas luovuttaa kosteuden eteenpäin itsestään ja rakenne pysyy kuivana. Meillä on toki kivirunko, kalkkilaastit ja paperitapetit (eikä muovia tietenkään edes liisterissä, hehhee) ja sisäilma on aina raikas vaikka oliskin lämmintä ja kuivaa talvisin. Kesällä kämppä pysyy mukavan viileenä yllättävän pitkään eikä varsinaisesta tropiikista voi puhua minään vuoden aikana.
  Että vanhojen hyvin hoidettujen ja korjattujen talojen nimeen! Villasukat jalkaan ja kakluunin ääreen kaakaolle!

  VastaaPoista