tiistai 17. toukokuuta 2022

Tynnyriniksi

Minun mielestä kaikista kauneimpia sadevesitynnyreitä ovat tietenkin hienot puutynnyrit. Ne vaan tuppaavat maksamaan uutena ja käytettyinäkin ihan hirmuisen paljon, enkä ole semmoisia hienoja ikinä raaskinut ostaa. Minulla on kuitenkin hyvä niksi siihen, miten tällaisen halvemman, vanhan räyskätynnyrinkin saa vielä toimimaan oikein loistavasti sadeveden keräilyyn ilman, että kukkaro siitä niin kovasti kärsii. Edellyttää tietysti, että ensin löytää tällaisen vanhan jostain, nämäkin kun rupeavat olemaan katoavaa luonnonvaraa. 

Tämän muhkeamuotoisen vanhuksen löysin jokin aika sitten torista ja vaikka siitä puuttuu pari vannetta, se klenkkuu ja sen laudat menevät jo vähän miten sattuu tuli siitä vielä erittäin hyvä sadevesitynnyri pikkuiseen puutarhaamme tällä jo aiemmin toimivaksi testaamallani pikku niksillä:

Ensin tynnyristä poistetaan sisäpinnoista kaikki mahdollisesti terävät asiat, kuten läpilyödyt naulat, isot tikut tai muut vastaavat. Sitten sen sisälle laitetaan kaksi tai kolme tynnyrin halkaisijaa isompaa vahvaa jätesäkkiä sisäkkäin ja niiden suut taitellaan ja nidotaan niittipyssyllä kiinni tynnyrin suuaukkoon noin sentin / parin välein tai vaihtoehtoisesti pujotetaan tynnyrin ylimmän vanteen avulla suuaukkoon tiukasti. 

Säkit jätetään todella löyhästi tynnyrin sisälle, jotta niillä riittää tilaa vanua siellä muotoonsa sitten kun se vedellä täyttyy, eikä ole pelkoa, että pussi rapsahtaa rikki liian tiukalla venyessään. Tämä tynnyri on halkaisijaltaan noin 76cm ja käytin siihen säkkejä kooltaan 1200x1500cm.

Viimeistelin tynnyrin nätiksi vielä puuöljyllä, jotta se paremmin kestää tuolla pihalla. Tämmöiseen voi hyvin käyttää myös oikeaa puutervaa tai hienompaa lämpökäsiteltyä pellavaöljyä, mutta minä ostin ensimmäistä puuöljyä mitä löysin, sillä öljysin tuosta vain nuo ulkopinnat.

Nyt kelpaisi laittaa se jo paikoilleen talon nurkalle rännin viereen, mutta odottelen vielä ystävältä hänen siihen lupaamiaan rautaisia vannenauhoja, jotka saavat toimittaa noiden oikeiden puuttuvien vanteiden virkaa siihen asti, kunnes keksin mistä saisin siihen oikeammat tilalle.

Old, almost broken wood barrels still work great collecting rainwater if you line them with big and strong plastic wastebags first.  I've tried this hack before and made myself another barrel that is still in use today (with the same now 7 years old plastic bags inside).

1 kommentti: