sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Operaatio sammakkolampi

Meillä on asunut pihapiirissämme sammakoita siitä asti kun poikani pikkulapsena rakenteli pieniä sammakkolampia takapihallemme ja kantoi lähiojista niihin kutua katseltavaksi. Viime vuosina lampia ei ole enää ollut ja pari vuotta sitten lähialueen ojat poistettiin kun kaupunki rakensi tilalle hulevesiverkoston maan alle. Ja kun kesät ovat tässä muuttuneet yhä kuivemmiksi on minua alkanut huolestuttaa sammakoiden hyvinvointi yhä enenevissä määrin. 

Talven aikana mietin paikkaa pihalle pienelle sammakkolammelle, kun siinä ikkunasta lumikinoksia tuijotellessa älysin, että sellainenhan tuossa jo melkein valmiina on. Keskellä pihaa on ollut piilopaikkana tuollainen valettu sementtialue, jolla emme ole oikeastaan mitään tehneet, eikä siellä koskaan kukaan käy muuta kun vähän siistimässä silloin tällöin. Sen voisi oivallisesti ottaa sammakoiden käyttöön ja rakentaa kivitason tilalle pienen lammen.

Tuumasta toimeen, kahden ronskin nostajan avulla kivialue irtosi paikalta kokonaisena levynä ja sen tilalle kaivettiin sopivan syvyinen kuoppa. Passilla katsottiin, että reunat tulivat joka puolelta suunnilleen tasan.

Olen joskus iät ja ajat sitten askarrellut edellisen kotini pihalle betonista pienen lammen ja koskapa se kesti siellä käytössä niin hyvin ajattelin soveltaa samaa ideaa tähänkin. Se on paljon helpompi maisemoida kun muoviviritykset ja sellaisen tekeminen on mukavan nopeaa jos on kaveri mukana sekoittamassa betonia valmiiksi (ja minullahan on).

Kun kuopan muoto ja syvyys olivat valmiina sinne etsiskeltiin kiviä reunoille ja ne aseteltiin kuopan ympärille valmiiksi, että niitä on siitä sitten helppo valikoida ja asetella paikoilleen ilman että täytyy koko ajan astentoaan vaihdella. 

Sitten sinne viriteltiin taipuisaa kanaverkkoa. Verkko aseteltiin niin, että se on himpun irti kuopan muodoista, jotta se sitten jää betonivalun keskivaiheille eikä vain pohjaan. Näin sen pitäisi ajaa asiansa ja estää valua halkeamasta sitten talvella kun vesi tuohon jäätyy. Kuopan muoto ja syvyys ovat myös sellaiset, että jäätyessään vesi liikkunee eniten ylöspäin eikä paine kohdistu  liiaksi altaan reunoihin. Ja kun verkko oli aseteltu paikoilleen alettiin sekoitella betonia.

Käytimme tähän ihan perus kuivabetonia (S100) joka sekoiteltiin ämpärissä sopivan notkeaksi, mutta ei liian, jotta sen sai pysymään kuopan laidoissa hyvin. Sekaan lätkin reunojen lisäksi pieniä porraskivikkoja, joita pitkin pikku räpyläjalkojen on sitten helpompi kavuta tuolta ylös. Valun paksuus on noin 4-5cm jonka pitäisi olla tällaiselle pikkukuopalle ihan riittävä. Loput kivet asettelen kuopan pohjalle sitten kun se on valmis, jotta sammakoilla on siellä lilluessaan myös sopivasti piilopaikkoja seudun ahnaita harakoita ja muita petoja vastaan.

Kun kaikki tuossa altaan ympärillä vehreytyy tulee tästä mitä mainion piilo- ja vilvoittelupaikka alueen sammakoille. Jos onni on myötä saattaa tuohon joku joskus pienet kudutkin hurauttaa, tosin tähän ei aurinko ihan hirveästi pääse paahtamaan, että sen puoleen ei ole paras paikka kutuhommiin, mutta alueelta sellaisten paikkojen nyt puuttuessa voi se homma tässäkin toimia. Pääasia nyt kuitenkin, että sammakoille on paikka jossa kastella nahkaansa, ne kun eivät ole luotuja kuiviin olohin joita tässä viime aikoina on ihan riittämiin ollut.

Peukut pystyyn ja sormet ristiin nyt, että löytävät tämän sitten ja että vielä oleskelevat näillä seuduilla eivätkä ole jo kerinneet muuttaa kuivuutta pakoon pidemmälle. Parin viikon päästä saataneen vedet jo sisään tähän ja päästään odottelemaan asukkaita. Palataan aiheeseen sitten.

Our neighborhood has been really dry for frogs for a couple of years now, since the removal of all the ditches beside the roads. We used to have a small frog pond in our back yard, but it hasn't been there in years either. I truly love frogs and have been seeing them here so I thought I
'd make them a pond in our garden to help them survive in this dry neighborhood. 

We dug up a small hole in the ground, strenghtened it with chicken wire and poured concrete in to make the pond. I used small rocks to make climbing areas and decorated the edges. 

Now all we need to do is wait for it to dry, fill it up with water and cross all our fingers in hopes that the froggos will find this.

6 kommenttia:

 1. Mikä ihana idea ja toteutus! Tällaisen minäkin haluan sitten joskus, kun minulla vihdoin on kesämökki. Täytyypä laittaa tämä postaus mökkihaavekirjanmerkkeihin talteen!

  VastaaPoista
 2. Onpa kiva idea ja toteutus - ihana hyvän mielen postaus♥

  VastaaPoista
 3. Hei! Miten kävi? Tuliko sammakoita lampeen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne muutamat jotka täällä asuu ottivat tuon kodikseen, eli hyvin on toiminut :)

   Poista