perjantai 17. lokakuuta 2014

DIY Räsymattokynttilä

Innostuin taas tänä syksynä sipsipurkkikynttilöistä ja kokeiltuani tehdä yhdenlaisen raitakynttilän iski mieleeni idea oikein super-raidallisesta kynttilästä, niinkuin räsymaton raidoilla.
Minulta myös kyseltiin niin paljon ohjeita kynttilöiden tekemiseen joten päätin tehdä teille ihan kuvalliset ohjeet kuinka näitä valetaan. Joten tässä tulee:

Tarvikkeet: Sipsituubi, jokin joutava kattila tai pannu, paksua sydänlankaa (saa hyvin varustelluista askartelutarvikeliikkeistä), tikku, teippiä, naula ja vasara sekä tietysti paljon erilaista kynttilämurskaa (kaikki käy, uudet tai vanhat).

Aloitetaan lyömällä reikä sipsituubin pohjasta läpi ja pujotetaan siitä sydänlanka. Ei kannata kovin isoa reikää läjäyttää, jottei sula kynttilämassa valu siitä ulos kovin helposti. Sitten solmu langan päähän ja tiukka teippi päälle (kannattaa myös valaa ensimmäinen raita jonkin astian päällä jos tuo liitos falskaa. Ensimmäisen raidan kuivuttua ei vuotovaaraa enää ole.)

Tuubin päällä lanka sidotaan tikkuun näin. Ei liian tiukkaan eikä liian löysään. Sillai kuitenkin napakasti ettei kovasti luiruile. Pelkkä yksinkertainen vetosolmu riittää, lanka kastuu kuitenkin steariiniin eikä solmu aukene.

Ja sitten päästäänkin valamaan. Kuumennetaan kattilassa (tahi pannussa, allekirjoittaneella kun oli käytössään eri väreille useampi astia) steariinin paloja niin kauan että liemestä tulee tasaista. Liikaa ei kannata kuumentaa tai kaikesta tulee vihreää (tai steariini voi syttyä palamaan) ja liian vähän kun kuumentaa eivät raidat tartu toisiinsa. Liemi on juuri silloin sopivaa kun kaikki palat ovat sulaneet kokonaan.

Kaadetaan massa purkkiin ja annetaan jäähtyä melko kiinteäksi tai ihan kiinteäksi. Liian nopeaan ei kannata seuraavaa raitaa perään laittaa koska jos edellinen kerros ei ole vielä sopivan kuiva sulaa se seuraavan kanssa yhdeksi ja värit sekoittuvat. Ja jos taas massa ei ole tarpeeksi kuumaa ei raita tartu edelliseen kunnolla kiinni. Suoraan kattilasta selvästi jäähtyneen päälle on aika hyvä. Itse kokeilin aina sukkapuikolla edellisen raidan kiinteyttä ennen seuraavaa. Kun puikko ei uppoa enää on seuraava raita turvallista laittaa. 

Ja tämä on työvaiheista kaikista hauskin mutta samalla kaikista työläin. Se odottelu ja värien sekoittelu ja sen muisteleminen että mitä väriä sen edellisen raidan alla nyt olikaan vie aikaa ihan tuhottomasti. Mutta lopputulos on kaiken sen vaivan arvoinen, jopa silloinkin kun kuvittelet kaiken menneen jo pieleen.

Nimittäin kun tuubin kuorii varovasti valmiin kynttilän ympäriltä, on se riemullinen hetki. Se on yllätys ja ihastus ja kertakaikkinen kaunistus ja parasta on, että se on ihan itse tehty; Räsymattokynttilä!

I made a step by step tutorial for my readers how to make a pringles tube candle that is striped like a rag rug. It's just as simple as it looks. Just pour the stearine in layer by layer. Let one layer dry properly and  be sure the hot wax is hot enough when you make a new stripe over the previous one and they'll stick together. And by hot enough I mean just completely melted. Too hot and it will melt the previous stripe too and not hot enough it will not stick. Well worth making, even if there is mistakes in it.
Pretty awesome idea, huh?

37 kommenttia:

  1. Tykästyin näihin kyllä hirveästi!

    VastaaPoista
  2. Voi, mikä ihanuus...kynttilöitä olen kyllä tuolla systeemillä valanut, mut en raitana...tuota pitääkin kokeilla.♡

    VastaaPoista
  3. Tuon värin muistamiseksi olen itse tehnyt samaan aikaan lasipurkkiin samanlaista raitakynttilää niin näkee värin missä mennään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä kirjottelin paperille ylös niitä, mutta sitten unohdin senkin :-)

      Poista
  4. Kiitos! Todella kauniita ja niin sinun näköisiä ��
    Oletko jo raaskinut polttaa näitä, palaako tasaisesti?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä en ole vielä poltellut kun lahjoiksi menevät mutta viime vuotiset paloivat oikein kauniisti. Se on siitä sydänlangasta kiinni kuinka palavat :-)

      Poista
  5. Kiitos selkeästä ohjeesta, juuri tätä olenkin kaivannut! Kynttilän jämiä ja valunutta steariinia olen keräillyt talteen jo yli vuoden verran, nyt olisi selkeästi hyvä hetki aktivoitua myös sydänlangan ostossa!

    VastaaPoista
  6. Tosi upea kynttilä! Valasin ensimmäiset kynttilät viime vuonna, ja kaikki olivat valkoisia - tämä on paljon upeampi!

    VastaaPoista
  7. Aivan ihana! Muuten vois kokeillakin mutta mistä ihmeestä saan niin monta kattilaa ja pannua? Vai voiko samaa kattilaa käyttää useampaan kertaan. Nim. stupido

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No yksikin riittää. Valat aina vain sen verran kun raitaa varten tarvitsee. Itsellä on käytössä kattila ja pannu jotta saan tehtyä tummat ja vaaleat värit eri astioissa eikä tarvitse olla koko ajan pyyhkimässä niitä puhtaaksi.

      Poista
  8. Fantastic! They look so very elegant! Thank you for inspiring me!
    Happy time
    Elisabeth

    VastaaPoista
  9. On ne niin komeat! Raaskiiko edes polttaa..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minä en ehkä raaskisi, mutta lahjaksi menevät nämä että ehkä ne sitten saajat raaskii :-)

      Poista
  10. Hienot kynttilät! Meillä äiti sulattaa kynttilät vesihauteessa. Eli kattilaan vettä, metallipurkkiin kynttilät ja purkki kellumaan kattilaan. Pitäiskin pitkästä aikaa tehdä kynttilöitä, kiitos inspiraatiosta! :)

    VastaaPoista
  11. Yksivärisiä olen tehnyt sipsituubeihin, mutta raidallisia voiskin kokeilla seuraavaksi. Oletko käyttänyt sitä paksuinta sydänlankaa? Mulla tuppaa se keskivahvuus vähän savuttamaan kun sammuttaa kynttilän. Tai johtuuko sitten että olen tehnyt vain jämäpaloista uusia kynttilöitä.

    VastaaPoista
  12. Tosi kiva idea! Itse ajattelinkin tehdä kynttilöitä joku päivä. Pitää testata tätä raidoitusta :)

    Tia / By TiaHenriikka

    VastaaPoista
  13. Niin hienoja ja varmasti työläitä tehdä. Näköjään lopputulos kuitenkin palkitsee vaivan.

    VastaaPoista
  14. Joo mä muistan sun edellisen kynttilän. Näää on onnistunut kyllä aivan mestarillisesti. Oi mikä makee lahjaideakin eikö vain! Ostoset tollaset on kalliita. Ja se tekemisen ilo!!! Mun pitää ny enstes alkaa säästään kynttilänjämät..
    Ja toi sun makkari on tosi cool;)
    -Hellu ja Blackie Kahden Naisen Loukussa-

    VastaaPoista
  15. Wau! Näistä tuli hienot! Ollaan siskoni kanssa joskus vuosia sitten tehty kynttilöitä. On kyllä hauskaa puuhaa, kaikesta vaivasta huolimatta.

    VastaaPoista
  16. Vautsi, miten kauniit! Tätä täytyy kokeilla! :)

    VastaaPoista
  17. Ihanaa, kiitos perusteellisesta ohjeesta! Tässä olisikin ystävien diy-ilta tulossa, laitetaanpa korvan taakse... :)

    VastaaPoista
  18. Hitsi tuo kuoriminen näyttää aivan mahtavalta puuhalta.

    VastaaPoista
  19. Onpa mielettömän upeat kynttilät! Osaisinkohan jouluksi tällaisia tehdä... Inspiraatiota ainakin nyt riittäisi!

    VastaaPoista
  20. Ihanaa, kiitos! Melkeinpä luulen että taidan hurahtaa näiden tekemiseen. Harmi vain että pääsen aloittamaan vasta ensi jouluksi kun pitää tehdä jämiä tämä joulu. =P

    VastaaPoista
  21. Kiitos tästä ihanasta ideasta, meinaan justiinsa alkaa sulatuspuuhiin :)

    VastaaPoista
  22. Hei, osaatko sanoa kauanko yhden raidan kuivuminen kesti? Minuutteja, kymmeniä vaiko tunteja.. Riippuu tietenkin olosuhteista ja raidan paksuudesta. Olisi vain hyödyllinen tieto ensikertalaiselle. Aion innoittamanasi kokeilla pientä kynttilää ensi alkuun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile jollain tikulla välillä niin selviää sillä helpoiten. :-)

      Poista
  23. Voiko tämän tehdä mistä tahansa kynttilöiden jämistä esim käykö parafiinikynttilöiden jämät?

    VastaaPoista