sunnuntai 16. kesäkuuta 2024

Kaksi erilaista verhoa

Löysin joku aika sitten kirppikseltä vitosella hauskan pienen pellavaisen rullaussverhon ja ostelin sen, vaikken ihan varma just sillä hetkellä ollutkaan, että mihin sen kotona laittaisin. Onnekkaasti ei tarvinnut sitä kauaa mietiskellä, kun kotiin pääsin niin hoksasin, että tähän portaikon ja porstuan väliseen ikkunaanhan se on aivan täydellinen.

Se oli juuri sopivan levyinen mahtuakseen tuonne ikkunasyvennyksen sisälle ja se onkin ihan huippua tässä, kun tuo porraskaide menee aivan ikkunan edestä. Nyt saa verhon pidettyä auki tai kiinni ilman, että tuo kaide haittaa sen käyttöä tuossa yhtään.

Portaikossa on myös toinen ikkuna ja siinä on kanssa vitosella joskus kirppistelty laskosverho, mutta aivan erilainen kun tuo vasta löytämäni. Pohdin hetken voinko laittaa kaksi noin erilaista verhoa tähän vähän niin kun samaan tilaan, mutta totesin, että aivan hyvin voin, ne kun ei juurikaan samaan aikaan silmiin tuolta käy.

Tämän ikkunan verho on puuvillaa ja puhtaan valkoinen ja sen leveys menee sopivasti koko ikkunanpielien yli. Tässä on ikkuna aivan seinän pinnassa niin tällainen verho on tähän muutoin parempi paitsi ehkä vähän hankala nostaa ja laskea tuon kaiteen vuoksi, mutta koskapa tätä tosi harvoin täytyy tässä liikutella, niin aivan hyvin on pärjätty näin. Pääasia, että nätiltä on näyttänyt.

Tässä ikkunassa oli ennen sellainen Ikean halpisrullaverho, joka oli kyllä kaikin puolin aivan kamala; ruma kun mikä muovivetimineen ja rullasi ihan miten sattuu vinksin vonksin ja kaiken huipuksi saattoi aueta joskus ihan itsekseen ja säikäyttää kaikki äänellään. Onneksi löytyi tilalle tämä kaunokainen, joka pysyy just siinä asennossa kun sen laittaa.

Mutta kauhean onnellinen olen tästä uudesta eriparisesta verhosta tässä alhaalla kyllä. Siitä tulee niin ihanan kotoisa fiilis, kun on vähän kangasta tuossakin ikkunassa nyt.

Got these two different curtains in the windows in this staircase. Both of them are fleamarket finds at different times and both of  them cost me five euros. At first I thought I couldn't put two different curtains in this sort of same space, but I think these both work totally well hanging in front of the two slightly different windows.

lauantai 15. kesäkuuta 2024

Pikapöytä kahdesta eri osasta

Olin jo männä kesänä ostellut tuollaisen rautaisen taittojalan pikkupöydälle ja ajatellut löytäväni siihen jonkun kivan vanhan tiinun kannen kanneksi, mutta eipä ole vastaan tullut, joten jotain muuta piti keksiä sitten, että jalan saa käyttöön täksi kesäksi.. 

Onneksi varastossa lojui vielä tuo pöydän kansi viime kesän projektista ja tovin sitä tuijoteltuani, totesin, että se puoliksi sahattuna voisi olla ihan pätevä kansi tähän jalkaan. Eli ei kun työkalut käteen taas ja tällä kertaa tehtiin tämä yhteisprojektina tuon avioukkelin kanssa, niin saatiin nopeammin valmista.

Ensin mittasin ja merkkasin kohdan mistä sahata ja sitten pyöristettiin siitä kulmat vielä melkein yhtä nätiksi, kun muissakin kulmissa oli. Hommaan käytettiin ihan tavan kuviosahaa vähän järeämmällä puuterällä varustettuna. 

Sitten hiottiin sahausjäljet ja ihailtiin vähän aikaa, että tulipas tasapainoisen näköinen, eikä uskoisi, että on isommasta puolitettu.

Taustasta piti pienellä väkivallalla nykäistä pois yksi tukipuu, sillä sen ruuvit eivät suostuneet enää aukeamaan syvyyksistänsä, mutta onneksi kannen alkuperäiset liimaukset olivat jo antaneet periksi ja se lähti siitä suhteellisen nätisti isompia jälkiä jättämättä.

Sitten laitoin jalan kiinni kanteen ihan vaan pienillä ruuveilla altapäin, sillä uskon edelleen, että löydän sen tiinun kannen jostain vielä ja tämä on liian väliaikainen viritys, että lähtisin tätä kantta suotta läpipulteilla rikkomaan. Näillä kestänee hyvin tämän kesän, kun varovasti käyttää eikä liikoja reuhdo.

Ja näin saatiin näppärä apupöytä grillaajalle eikä tarvitse enää kantaa siihen hommaan pöytää muualta. Kivaa tässä on nyt tuo koko ja tila, mutta ehdottomasti parasta tuo taittojalka, jonka avulla pöydän saa siististi nippuun seinän vierelle silloin kun sitä ei tarvita.

Erikoistykkäys tuolle kivalle eleettömyydelle, millä se tuohon vähän maastoutuu myös. Kannatti siis männä kesänä säästellä se iso kansi, kun sille näin hyvä käyttö nyt löytyi. Ja sitten jos tähän jalkaan joskus vaihtuu se unelmien kansi niin tämän pikkukansi on aivan passeli tällä tontilla johonkin muuhunkin, vaikka jos terassille joskus haluan vähän erimuotoisen tästä askarrella.

I had this table leg lying around waiting for a perfect top, but since I hadn't found that yet I thought of using the bigger top in our garage and so we did. Cut it in half and it made a suitable top for this little table for the time until I find something more prettier.

keskiviikko 12. kesäkuuta 2024

Pikkukatos pikkuterassille osa I

Alettiin pieneen tarassiremppaan, kun kyllästyttiin kuskaamaan tyynyjä koko ajan suojaan sateelta ja nyt tänä vuonna myös suojaamaan muovihupulla sitä uutta hienoa antiikkisohvaa. Olin suunnitellut tähän pientä kiinteää katosta jo vaikka kuinka kauan, mutta aina se töppäsi johonkin se suunnitelma, milloin haittasi se, että olisi ikkunan tiellä ja milloin se, että se ei kestä meidän talven lumi- ja jääkuormia tuosta isolta katolta (tai sitten jos kestää niin toimii liukumäkenä niille ja heittää ne kulkuväylälle).

Sitten yhtenä päivänä pälkähti päähän ajatus, että jos tekisi sellaisen, josta saa ne valokatteet sitten syksyllä otettua helposti pois, niin ei tarvitse huolehtia talvella lumikuormista, mutta saisi kesällä olla kunnon sateensuojassa. Turha kai sanoakaan, että kun briiffasin idean puolisolle lähdettiin melkein niiltä sijoilta puutavarakaupoille.

Ja niin kun aina minä suunnittelen asiat loppuun tehdessäni, joten yksi päivä ei vielä riittänyt saamaan katoksen runkoa aivan valmiiksi. Välissä piti päättää monta tärkeää asiaa, joista ehkä vähäisin oli, että miten nuo yli tulevat laudanpäät sahataan. Päädyin lopulta tähän kaarevaan muotoon, kun se mielestäni on sopivan sympaattinen tähän vanhaan tönöön. 

Ja sitten alkoi satamaan vettä, niin hommat vähän tyssähti taas ja puutavaraakin pitää käydä vielä pari pätkää lisää ostamassa eikä niitä katemateriaalejakaan ole vielä valittu. Mutta, siellä on nyt jonkinlainen runko jotakuinkin paikoillaan (ei vielä kiinni kaikkialta, siksi vähän vinkura) ja jahka tässä ilmat vähän kuivahtaa niin päästään jatkamaan maaliin tämä projekti.

Started to build a canopy over our deck the other day. Not yet finished cause it started raining, but looking quite nice already. Still need a little more wood on the top and I need to select the clear roofing material and it needs to stop raining before we can continue this build, but so far so good.

sunnuntai 9. kesäkuuta 2024

Rikkaruohoja ja vieraslajeja

Meillä on tässä lähellä iso puisto, jossa välistä käyn koirien kanssa lenkkeilemässä (siis koirat lenkkeilee ja minä kävelen, niille tiedoksi jotka minut tuntevat). Olen siellä katsellut sitä halkovan syvähkön ojan reunoilla olevia lupiineja ja joka kerta miettinyt, että pitäisi poimia pois niitä siitä, (koska vieraslaji) mutta sitten aina kuitenkin vain kävellyt ohi. Tänään en enää kävellyt, vaan kävin nyppäsemässä muutaman mihin yletin.

Ja kun kerran oli jo pari kukkasta kimppua varten käsissä niin poikettiin kotimatkalla vielä lähimetsän reunaan, jossa tiesin paljon vuohenputkea olevan ja siinähän oli jo sitten aivan ihastuttava kesäinen kukkakimppu valmis. Oman pihan parkkikselta siihen vielä yksi illakko keskelle (joka hienosti hävisi sinne sekaan) ja eikun kimppu maljakkoon ja esille paraatipaikalle keittiön pöydälle.

Ja siinä kun sitä ihailin ilta-auringon paistaessa avoinaisesta ulko-ovesta sisälle mietin, että pitää kyllä vähän useamminkin käydä poimimassa kukkia, kun tuolla koirien kanssa kuleksii. Siis ainakin näitä mitkä rikkaruohoiksi ja vieraslajeiksi tunnistaa. (Paitsi se illakko sieltä parkkipaikalta, sitä kasvaa omissa kukkapenkeissä ja on aivan ihana maatiaisperenna.)

Went to a near by park with my dogs and picked some flowers. The lupines are introduced species here in Finland and need to be removed and the goutweed is.. well a weed. So I made a nice bouquet out of those unwanted plants and it looks so pretty in the evening sun on my kitchen table. (There's also one tiny hesperis in the bouquet, I got that from my own parking lot as it had wondered there from my flower benches.)

perjantai 7. kesäkuuta 2024

Tupsuvarjon alla

On pitänyt viime aikoina taas vähän pantata tätä yhtä hauskaa diy-juttua, sillä odottelin, että sen ohjeen sisältävä lehti ensin ilmestyisi ja nyt se on vihdoin tullut, eikä tarvitse tuota enää täälläkään piilotella.



Nimittäin tämä uusin Unelmien Talo&Koti! Sieltä löytyy tämä hauska vanhan aurinkovarjon tuunaus ohjeineen, jonka tuossa huhtikuulla tein. Olin miettinyt tällaisen tekemistä jo pitkään ja ostellut tuon söpön ja kulahtaneen vanhan varjonkin ihan vasta vasten, joten into oli kyllä piukassa, kun tätä pääsin vihdoin askartelemaan. 

Ja tuolla se nyt on oleskellut piristämässä pihanurkkaa pöydän päällä ja varjostamassa pahimmilta paahteilta. Sopii niin oivallisesti noiden lyhtyjen kanssa tuonne ja tuo kivaa kesäjuhlafiilistä ihan jokaiseen päivään. (Hauskasti muuten tuo yksi lyhty taustalla näyttää olevan päällä, mutta se on vain ilta-aurinko joka sen valaisee noin.)

P.S. Kävin kuvaamassa nuo lehtikuvat ystävän luona Parolan asemalla, siellä kun oli niin sopivat puitteet mihin tuollainen kasvihuonefiilis luoda. <3

Spruced up an old parasol in the latest issue of Unelmien Talo&Koti -magazine. 

tiistai 4. kesäkuuta 2024

Sunnuntaikaupoilla

Ajelin viime sunnuntaina piipahtamaan Joken oston- ja myynnin kesäkaupassa vanhassa navetassa Tuusulan Nahkelassa. Sen lisäksi, että Joken varsinainen putiikki näillä omilla kotikulmilla sijaitsee seuraan Jokkea myös somessa ja olin nähnyt hänellä olevan etsimäni rottinkituolin istuintyyny myynnissä täällä navetalla ja sitä piti lähteä sitten katselemaan tietty, että josko löytyisi vielä. 

Olen täällä silloin tällöin käynyt piipahtelemassa muutenkin ja nyt otin oikein muutaman kuvankin, että voin vinkata täällä blogissa lukijoita, jos noilla suunnilla satutte liikkumaan sunnuntaisin, että kannattaa käydä piipahtamassa teidänkin.

Jokella on täällä myynnissä vaikka ja mitä ja valikoima vaihtuu tiuhaan, kun uutta tavaraa tulee myyntiin. Kaikenlaista kivaa vanhaa tavaraa ja välistä vähän uudempaakin, hyviä löytöjä eikä ole hinnoilla pilattu, niin kun Joken tyyli on aina ollutkin. Itse olen tuolta monta kivaa löytöä tehnyt ja useimmat ihan just tarpeeseen, kun jotain olen vasiten etsinyt.

Mutta kiva on käydä myös silloinkin, vaikka mitään ei olisikaan etsimässä, aina löytyy kaikkea kivaa katseltavaa kuitenkin ja välistä hauskoja yllätyksiäkin niin kuin tämä kaiken keskellä rauhassa päiväuniaan vetelevä laiskanpulskea kissa. (En häntä käynyt herättelemään kun kuvan nappasin.)


Ja olihan se piipahdus taas kerran reissun väärti sillä kotimatkalle tuolta läksin tyytyväisenä se bongaamani istuintyyny kainalossa. Kunhan saan sen päällysteltyä samalla kuosilla kun muutkin istuintyynyni tulee terassisetistäni vihdoinkin täydellinen.

Joken navetta löytyy siis Tuusulasta osoitteesta Nahkelantie 388. Avoinna kesän ajan sunnuntaisin klo 11-15.

If you love vintage finds a good place to visit in Tuusula is this Joken osto- ja myynti's summer store at Nahkelantie 388. Open only on sundays at 11-15.