sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Kurpitsat ja kuvaukset

Meillä kävi pari viikkoa sitten pihalla hyörimässä pieni kuvausryhmä Kotivinkistä. Olivat täällä kesällä käydessään niin ihastuneet pieneen kasvihuoneeseeni, että halusivat lainata sitä kuvausrekvisiitaksi syksyisille kurpitsajuhlilleen ja sehän vain minulle sopi. Itse kun en sitä tähän vuodenaikaan niin kovin enää käytä niin oli mukava saada sinne yhdeksi illaksi vähän hyörinää ja pyörinää ja tietysti nättiä ja kivaa.

Ja enhän minä tietenkään malttanut pysytellä poissa paikalta kun stailattiin ja kuvattiin.. Notkuin taustapiruna koko ajan katselemassa ja ihastelemassa ja kuviinkin pääsin, kuten myös mies kun hän töistä paikalle saapui. Niin hauskaa meillä oli että tuli kyllä ihan oikea juhlafiilis kun siellä naurettiin ja herkkuja maisteltiin. 

Ja jos sitä kiinnostaa nähdä miltä siellä kurpitsajuhlissa oikein näytti, niin vilkaiskaapa nyt lokakun 17 päivä ilmestyvästä Kotivinkistä, siellä on iso reportaasi runsaine kuvineen ja resepteineen.

Ja kun ilta pimeni ja kuvaukset päättyivät, tavarat pakattiin ja piha hiljeni sain vielä lahjaksi kuvauksissa käytetyt kurpitsat. Ne jätin ihan niille sijoilleen, koska näyttivät niin kovin näteiltä just noin. On kovin kiva kun piha on nyt valmiiksi stailattu nätiksi syksyä varten, tosin nuo syötävät on jo tässä ehditty korjata sieltä parempiin suihin.

I had people over from the Kotivinkki magazine to do a photoshoot in my yard. They had a theme called "pumpkin party" and they styled my little greenhouse as the venue. I had so much fun just hanging around watching and even getting some treats to eat and pose for the photos. I even got to keep the pumpkins when they left. Looks so good in my yard now. 

lauantai 29. syyskuuta 2018

Kukka-asetelmia Katjan kanssa


Ystäväni Katja, Parolan asemalta ehdotti minulle pientä kukka-asetelma workshoppia ostamansa uuden kirjan innoittamana ja kuvia katseltuani minua ei tarvinnut kahta kertaa siihen houkutella. Viehkeät vanhanaikaisuutta henkivät asetelmat sekä näyttivät että tuntuivat juuri sellaiselta helpolta ja rennolta hommalta, johon minunkin ei-niin-floristiset-sormeni varmasti kykenisivät.

Päätettiin heti, että pidetään se pian, vielä kun ehdimme poimia luonnosta mahdollisimman paljon materiaalia asetelmien tekoon ja näin me sitten tehtiinkin. Poimittiin molemmat ulkoa teiden varsilta ja omista ja kavereiden puutarhoista viimeisiä kukkivia ja vihreitä niin paljon kun löydettiin ja kehdattiin ottaa. Kaikkea löytyikin vielä ihan kivasti näin syyskuun lopussa, jopa lupiinit kukkivat jotkin toista kierrosta. Niiden lisäksi mukaan poimittiin mm jaloangervoa, puna-apilaa, norjanangervoa, isotuomipihlajaa, hortensiaa, siperianhernepensasta, lumimarjaa sekä monia muita ihan perusvihreitä. Kaupasta ei tarvinnut ostaa kun Katjan asetelmaan muutama vaalea ruusu..

Näissä asetelmissa on jujuna tämä tällainen tietynmallinen ruukku, jossa on tuollainen pieni jalka. Tällainen on tärkeä osa sitä lookkia jota halusimme kokeilla. Molemmat olivat onnekkaasti löytäneet juuri oikeanlaisen ja sopivan kokoisen ruukun itselleen, Katjalla hieno patinoitunut messinki ja minulla kirpputoroitu ja ruostemaalattu kevytbetoni. Ihanasti juuri molempien tyyliin omanlaiset.

Ja sitten laitettiin kukkasiilit ruukkujen pohjalle, lisättiin vähän vettä ja annettiin mennä! 

Molemmat hihkuttiin välillä riemusta ja kehuttiin toisiamme kilpaa, että kuinka hienoa tulee. Kummallakaan ei ollut valmista suunnitelmaa siitä mitä just mihinkin laitetaan, vaan mentiin ihan puhtaasti fiilispohjalta sääntöinä, ettei ole mitään sääntöjä - ihan mahtavaa!


Ja muutaman tovin riemullisen asettelun jälkeen oli minun käsistäni syntynyt tällainen. Katjan mielestä aivan ihastuttavan dekadentti ja dramaattinen ja minä olin ihan hämmästynyt siitä, että näin hienon osasin. Tajusin myös heti, että tämä täytyy ehdottomasti kuvata myös mahdollisimman tummaa taustaa vasten, tämä tyyli suorastaan vaatii sitä. Siispä stailasin sen oitis asemahallissa toiseen paikkaan ja kyllä, ihan oikeassa olin.



Ihanan dramaattinen ja rappeutuneen loistelias. Noista kuivista ja nuupahtaneista angervonkukintojen jämistä tulee jännittävä  fiilis asetelmaan, ihan kuin se oikeasti olisi jostain ihan toisesta maasta peräisin. Niin kuin olisin kanavoinut jotain renessanssiajan juhlapöydän kukkakoristetta. Kun ruukkukin on hieman vino - asia jonka huomasin vasta kun asetelma valmistui - tekee se tästä tyylistä kaikessa epätäydellisyydessään ihan täydellisen. Hyvin tyytyväinen olen lopputulokseen kyllä ja ihan innoissani kokeilemaan vielä lisääkin.

Laitan tähän vielä loppuun vielä pari kuvaa Katjan ihanasta asetelmasta. Hänellä siitä tuli minun mielestäni ihan täysin hänen näköisensä ja lähes syötävän pehmeän romanttinen. Katja laittaa lähipäivinä blogiinsa vielä oman postauksen tästä workshopistamme, kytistelkää siis sieltä sitten lisää kuvia ja inspiraatiota aiheesta.

My friend Katja, from the blog Parolan asema got so inspired of the book called Blossom that she wanted to try and make those flower arrangements with me, so we had a little workshop the other day. Besides the white roses all the flowers and greens we still found outside, from our own gardens, friends gardens and some even from the roadsides. 

My arrangement was beautifully decadent and shot in front of a dark background almost dramatic. Katja made a more soft and romantic look with dreamy pink and white flowers and berries.

This was so easy and so much fun that I'll definitely try it again soon!

maanantai 24. syyskuuta 2018

Hyvin mitattu

On se hyvä että olen hyvä mittaamaan, kaappi mahtui tilaan just eikä melkein. Vielä kun se mitta pitää kutinsa, että tuohon mahtuu matto alle niin hyvä on ja kaappi on sitten ihan kiinni katossa. 

Mutta nyt se on paremman näköinen tuo aula mielestäni kun kaappi on korkeampi ja kapeampi. Se edellinen näytti tilassa leveältä ja sai katon tuntumaan vieläkin matalammalta (se on oikeastikin tosi matala). Täällä nousee profiili vähän ylöspäin kohottavasti ja tila tuntuu avarammalta, vaikka uusi kaappi onkin korkeutensa lisäksi myös reilusti edeltäjäänsä syvempi.

Nyt vaan mattokaupoille, lisää Ikean Lohalsia lattiaan ja tila muualta myös nätiksi niin saan tästä ihanan aulan joka on mukava käyttää ja kaunis katsella. Juuri nyt suunnitelmissa on ladata se täyteen kasveja ja valoja portaikon jatkeeksi, niin tässä olisi sitten myös pieni viherkeidas syksyn harmautta piristämään.

And the cabinet fits, really tightly but fits. I think the space looks so much better now and not so low as it really is. I'm also planning to put lots of plants here, to make it a little green oasis to cheer up the upcoming dark season that some people call fall and winter here.

sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Rämästä uutta rakentamassa

Mieli on jo jonkin aikaa tehnyt päästä taas jonkun sisustukseen liittyvän askarteluprojektin pariin. Suunnitelmissa on ollut jo jonkin aikaa uudistaa yläkerran aulan ilmettä ja toimivuutta ja siihen piti ensin löytää materiaalia, josta sitä lähteä muokkaamaan. No, se materiaali löytyi tässä eräänä päivänä kun nettikirppikseltä vastaani tuli puoli-ilmaiseksi tämä messevä, mutta kovin turpaansa ottanut vanha kaapiston yläosa. Siitä saisi kohtuullisen vähällä vaivalla tehtyä yläkerran aulaan uuden liinavaatekaapin ja joskus myöhemmin vielä varmasti jotain muutakin.

Kaapistossa on hyvä henki ja se on joskus ollut varmasti tosi näyttävä. Vähän ehkä kirpaisi lähteä tätä muokkaamaan muuksi, mutta muistuttelin itselle, etten voi nyt ihan jokaista kalustetta lähteä säälien säästelemään, jos mielin saada sitä mitä haluan. Ja sitä paitsi, tämähän oli jo niin rikki ja osin lahonnut, että hyvin voin siitä tehdä nyt jotain muuta. Sitten otettiin sahat käteen ja alettiin hommiin.

Ja parin tunnin kuluttua oli pätkitty kaapista tällainen. Simppelimpi, mutta silti rustiikki ja selvästi vanha kaappi. Tämä on mitoiltaan nyt just sopiva aulassa aiemmin olleen liiinavaatekaapin tilalle vinon katon alle ja vielä minipieni sokkeli tai jalat tuohon mahtuvat. Ensin se pitää  kuitenkin sovittaa, että tietää tarkalleen kuinka minipienet, mutta sitä ennen se vielä hiotaan.

Ja sen hionnan jälkeen se näyttikin jo varsin erilaiselta. Tyyli saattaa tuosta vielä vähän hienosäätyä sitten kun sen paikoilleen saamme, mutta oma viehätyksensähän siinä olisi jo noinkin. Nyt se pitää vaan pestä ja puleerata ja paikoilleen passailla, että saan sen sokkelin tai tassut siihen vielä tehtyä ja yläkerran aula alkaa hahmottua uusiksi. Palataanpa tähän aiheeseen pian lisää siis.

P.s. Olipa muuten kiva tehdä tuolla autotallissa hommia kun oli paikat siistinä ja kaikki työkalut näpsästi käsillä. 


Been wanting to build something new to the interior, especially to the upstairs hall. I wanted a new linen cabinet there that would better suit my vision of the space than the old one does. So when I found this old, broken big cabinet that I could use to build one smaller one I was thrilled.

It took us only a couple of hours to shrink the big thing in to this little cuteness. A little sanding and I can go fit it in it's place now. It still needs some sort of legs though, but I'll figure out those later, now I need to get this to it's place. To be continued...

lauantai 22. syyskuuta 2018

Ahtaasti, mutta tehokkaasti

Tuossa taannoin kun etsiskelin niitä tietynlaisia nuppeja tähän kesällä hankittuun vanhaan laatikostoon niin unohdin kertoa teille, että nehän löytyivät sitten melko saman tien. Ihana lukijani Annukka (iso kiitos vielä tätäkin kautta!) antoi minulle koko kasan juuri etsimääni mallia ja sain lipastosta just sellaisen kun olin visioinutkin. Mielestäni näyttää ihan sellaiselta kun olisi voinut olla alun perinkin ja tyyli sekä käytettävyys ovat nyt minulle täydelliset. Olen myös tykästynyt tuohon väriin, enkä enää mieti sen maalaamista. Vanha ja kulahtanut puu toimii tässä sisustuksessa mukavana parina noille maalatuille kalusteille ja tuo tilaan lämpöä ja viihtyisyyttä.

Tila on käytetty tässä niin paljon hyödyksi kun olen vain pystynyt tuohon survomaan. Nurkka loppuisi jo tuohon työpöydän reunaan, mutta olen asettanut olohuoneen parioven eteen väliaikaisesti vielä yhden kaapin, jossa kuivattelen keramiikkaa, silloin kun sitä teen. Tosin se on ollut tuossa nyt keväästä asti, mutta se on johtunut ihan puhtaasta laiskuudesta, etten ole sitä välillä siitä muualle siirtänyt.

 Jokainen laatikko, lipasto ja matkalaukku sisältää jotain tärkeää tai tarpeellista ja järjestys on mietitty silloin kun ne on paikoilleen aseteltu. Olen välillä koittanut niitä muutella, mutta aivoni eivät enää suostu muistamaan asioita uudessa järjestyksessä, joten ovat sitten juuri niin kuin ovat. Nyt ainakin tiedän tarkalleen mistä mitäkin löytyy. Huone on lähes aina jonkin projektin kourissa sekaisin, pölyinen tai muuten vaan huiskin haiskin, mutta laatikostoissa kaikki on aina järkässä ja siististi.

The space in my tiny work room is utilized really well. All the free wall space and a little of the not so free is used for storage. I still really like it here, it doesn't feel too cramped when the whole floor space is free and everything is around the walls. 
Oh, and I got the knobs I was looking for tho my new chest of drawers. Lovely reader of mine gave me a set, thank you again Annukka!

keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Sateiselta pihalta

Toissapäivänä satoi vettä juuri kun oltiin saatu piha siivotuksi ja laitetuksi syksyä varten. Olin kamera kädessä valmiina odottelemassa sateen taukoamista sen verran, että saan siististä pihasta muutaman räpsyn muistoksi, ennen uutta vesiryöppyä ja tulihan se tauko sieltä kun oikein odotteli.

Laitettiin rottinkiset pihakalut varastoon ja sieltä tilalle nämä paremmin veden ja sotkun kestävät, jotka saavat olla tuossa niin kauan kunnes sitä lunta alkaa tulla ja ehkä vielä sen jälkeenkin. Näillä kun ei varsinaisesti pääse istuksimaan, koskapa ovat lähes aina märkiä niin toimivat enemmän vain kauniina koristeina tuossa.

Pihalla sinnivät vielä varsin monet ruukkukasvit ja kesäkukat. Ilmat ovat olleet suotuisan lämpimät ja jännitän tässä ehtiikö nuo keväällä ostetut krysanteemit kukkia vielä kerran. Paikalla pörrää vielä porstuan lattian alla pesivän kimalaisyhdyskunnan viimeiset ja on kiva että juuri nyt kukkivat maksaruohot ovat heidän mieleen. Nuo pitäisi tuosta korista istuttaa jo muualle maahan, mutten raaski vielä, etteivät kimalaiset hämmenny, että missäs ne nyt on. Olkoot tuossa nyt vaan niin kauan kun tarvis on.

Kasvihuoneen ympäristö taas näyttää vielä varsin kesäiseltä. Kukat kukkii ja yrtit sen kun kasvaa. Sisällä on vielä kesäkalusteetkin. Tämä on onneksi niitä viimeisiä asioita , jotka pitää syksyn ja talven tieltä siivota. Tässä ollaankin aika huoletta pidetty kesää niin pitkään kun vain suinkin pystyy. Jos kelejä piisaisi voisi vielä yhdet grillihetket tuossa kattaa myös.

Se pari vuotta sitten alettu puutarhakaluston maalausprojekti on edelleen kesken. Yksi tuoli on ollut koko ajan varastossa ilman maaleja ja loput kolme maalattu suurimmaksi osaksi vasta etupuolistaan. Vannoin silloin joskus keväällä, että tänä kesänä varmasti maalaan ja kuinka sitten taas kävikään. Kyllä se pari kertaa kävi mielessä, mutta silloin oli milloin mitäkin tekosyytä, hellettä ja muuta, etten sitten saanutkaan aikaiseksi. 

Käväisin nopsaan myös kukkakaupoilla hankkimassa jotain syksyistä kasvia pihaan ja bongasin sieltä alelaarista isot hienot just minun silmään ja värimaailmaan sopivat viimeisillään olevat krysanteemit. Tälläsin ne kahteen vanhaan maatalousastiaan sellaisenaan ja niistä tuli oikeinkin oivallisen näköiset pihankaunistajat.

Sadevesi- ja salaojarempan näkyvin tulos, niiden rännien lisäksi on tämä pieni sievä pätkä laatoitettua polkua portilta parkkipaikalle päin. Siinä on myös lumien sulamista varten strategisesti sijoitettu sievä pieni sadevesikaivo, jonka pitäisi ainakin teoriassa kadottaa se joka keväinen iso sulamisvesilammikko juuri tuosta kohtaa. 

Ensi kesänä ajateltiin laittaa parkkipaikan hiekkapinnat uusiksi ja jatkaa laatoitettu polku roskakatokselle asti. Siinä on sitten mukavampi tallustella kun pelkällä soralla ja näyttäisihän se varmasti nätiltä myös tielle päin. 


The yard after a fall clean up and rain. I swapped the rattan chairs to a more weather proof set and got some fall flowers to go with the ones left from the summer. 

The greenhouse is still in it's summer mood, but there's no hurry with cleaning up that yet. The roof protects the summer inside. 

Enjoying the new small brick path behind the garden gate. Next summer we'll make it to go all the way through the parking space. 

It's still quite green here, but the weather is changing and soon it'll be winter again. 

maanantai 17. syyskuuta 2018

Puutarha portaikkoon

Puutarhassa on monta kivaa ruukkukaveria, jotka haluaisin talveksi sisälle turvaan pakkaselta nostaa, mutta tässä talossa on ihan superhankala talvettaa mitään kasveja, jotka viileää lepokautta haluaisivat, sillä sitä tarpeeksi viileää ei juuri ole tarjolla vaan suurimmaksi osaksi täällä on lämmintä ja hämärää. 

Portaikko on talon osista oikeastaan ainoa jossa lämpötila vähän viileämmällä pysyy, sitä kun ei erikseen meillä lämmitetä. Lämmin se tosin on vielä näillä keleillä, mutta sitten pakkasilla se on viitisen astetta muuta taloa vilakampi. Sinne päätin kerätä tänä syksynä kaikki kasvit pihalta talvehtimaan, mutta koska se viileys ei ole välttämättä yksinään tarpeeksi niin laitan lisävaloa tarjolle runsaasti myös ja koitan, että josko sillä saisin ne vielä kevään näkemään.

Ensimmäisenä nostin pihalta sisälle Laakeripuun, joka sai paraatipaikan keskiportaalta. Ripustin sen ylle kasvilampun, joka toistaiseksi on liian korkealla, mutta auttanee sekin paremmin kun se ettei olisi lamppua ollenkaan. Vierelle parkkeeraa vielä myöhemmin oliivipuu sekä viikuna ja ehkä myös rosmariinipuska ja yksi hervoton muratti. Laitan tilaan vielä lisää lamppuja ja sitten toivon, että osaan huolehtia kasveista niin, että selviäisivät tämän alkavan kaamosajan täällä sisällä. Siinä sivussa toivon myös, että tuo portaikko näyttäisi aivan villin ihanalta ja vihreältä koko talven.

Valaisimina minulla olisi kolme tällaista vanhaa mustaa emalivkupuista ja polttimoina ihan vaan se Ikean isompi kasvilamppu kussakin. Tässä nyt vaan yksi malliksi, kun ne muut vielä odottelevat ripustamistaan, johtojen venkslaamista ja ajastimen asentamista väliin, ettei niitä tarvitse olla sitten koko ajan sytyttelemässä (jota en muista tehdä kumminkaan) ja sammuttelemassa.

Että hyvä alku tässä ainakin ja kasvienhuoltaja vielä varsin innokas. Toivotaan, etten sitten kevättalvella palaa tähän postaukseen kuivahtaneiden ja venyneiden kalvakoiden kasvinraatojen kanssa ja kerro kuinka päin seiniä kaikki on mennyt. Kop, kop, koputetaan puuta varmuuden varuiksi.

Started planning the place for the garden plants that I want to try to keep alive trough the winter, like this bay tree, and olive, rosemary, ivy and fig that I still have outside. The stairway is the only place here that stays relatively cool during the winter, but it's really dark. I thought if I put there a lot of lights for the plants it might work out for them. First plant inside and first lamp on.

keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Habitaren antiikkipuoli ja pikainen lippuarvonta

Tein taas visiitin Habitareen kamerani kanssa ja kiertelin ja kuvasin antiikkipuolen osastoilla mieluisimmat ja silmiäni viehättävimät asiat. Messut olivat tänä vuonna tarjonnaltaan jokseenkin samanoloiset kuin viimekin vuonna. Tavaraa oli laidasta laitaan, tyyliantiikkia, lasia, koruja ja tietty sitä rompetta josta itse eniten tykkään. Hintataso oli myös todella vaihteleva fiinien antiikkiliikkeiden ja enemmän kirppistyyppisten myyjien välillä mutta kivoja juttuja oli kaikilla kaupan.

Tässä muutama räpsy tavarapaljouden antimista jotta pääsette itse tirkistelemään mitä sieltä tänä vuonna löytyykään. Kuvakavalkadin jälkeen on sitten se lippuarvonta itse tapahtumaan.

Jaossa olisi siis pika-arvonnan muodossa kaksi sähköistä pääsylippua Habitareen. Molemmat liput arvotaan erikseen. Osallistu arvontaan kommentoimalla tämän postauksen alle nimesi tai nimimerkkisi ja sähköpostiosoitteesi, (jos sinulla ei google tiliä jossa sellanen näkyy ole) jotta saan liput sitten lähetettyä nopeasti voittajille.

Arvonta-aika on päättynyt. Arpaonni oli suosiollinen nimille -Tiitu sekä krista.e.viljakainen. Onnea voittajille, liput löytyvät sähköpostilaatikoistanne.

The Habitare fair and it's antique section in photos. Also a fast giveaway of two tickets to the fair. If you live in Finland and want to participate in the giveaway, leave a comment below with your e-mail or other contact, the tickets will be delivered to the winners by e-mail. The giveaway ens tomorrow (thursday) at 18.00.