perjantai 3. helmikuuta 2017

Kierrätyskeskuksen kuulumisia

Tässä kun on pian vuoden verran kierrätelty kotitalousjätteitä ajattelin kertoa muutamia huomioita ja positiivisia fiiliksiäni siitä.

Porstuassa siis sijaitsee tämä kierrätyslaitos johon keräämme kolmihenkisen taloutemme metalli-, muovi-, kartonki-, sekä lasijätteen ennen sen viemistä keräyspisteeseen. Systeemi on toiminut tosi, tosi hyvin ja jätettä on helppo laittaa siihen talteen odottelemaan isomman pussin täyttymistä ja viedä sitten keräyspisteeseen isommassa erässä kerralla.

Kippilaatikosto vetää noin reilun kuukauden kierrätyskamat kerralla ja osa laatikoista ottaa pidemmänkin ajan täyttyäkseen. Kokonaisuus näyttää ja tuntuu siistiltä kun pakkaukset on pesty ja kuivattu huolellisesti ensin.

Niin kuin kuvista näkee muovijätettä tässä taloudessa kiertää ylivoimaisesti eniten. Oikein odotin sitä että kaupunkiimme saapui muovinkeräysastiat ja saatoin aloittaa muovin kierrättämisen. Yllättynyt olin kuitenkin siitä millaisia määriä sitä meidän taloudestamme syntyy. Kuvittelin ihan tosissani aika paljonkin vähäisemmäksi tuon. 

Elintarvikemuovi lähtee meillä kiertoon noin 95% tarkkuudella. Ihan kaikkia pakkauksia, kuten raakojen lihatuotteiden en vielä kierrättele hygieniasyistä. Meillä pakkaukset tiskataan käsin muun tiskin seassa ja samoilla vesillä (säästyy sitä energiaa joka erikseen pestessä menisi) ja raaka liha ei sovellu astioiden joukkoon likoamaan. En tunne huonoa omatuntoa siitä että ihan kaikki ei mene kierrätykseen, niin iso osa kuitenkin jo menee.

Toiseksi isoin kierrätyserä syntyy kartonkituotteista. Ne on onneksi helppo ottaa talteen ja vievät vähemmän tilaa litistettyinä kun nuo suurimmaksi osaksi muotoon prässätyt muovituotteet. Näitäkin syntyy aiempiin olettamuksiini nähden paljon enemmän. Sitä kun ei oikein miellä jätemääräänsä jos sitä kantaa sitä mukaan roskikseen. Meillä huomaa nyt piharoskiksen olevan paljon tyhjempi kun ennen ja sehän kertoo jo osaltaan paljon sekin.

Metalli ja lasi meillä on kiertänyt jo ennenkin. Niitä ei kerry niin valtavia määriä ja pussit ottavat puolikin vuotta täyttyäkseen. Rakastan kierrättä metallia ja otan talteen kaikenmoiset kierrätettävät. Nytkin makuuhuoneemme lattiaremontin purkunaulat kerättiin tarkasti talteen ja pistettiin tuonne. Tuntuu hassun pieneltä, mutta minulle sillä oli iso merkitys että menivät nyt varmasti oikeaan osoitteeseen.

Ja nyt kun kierrättää näin olen huomannut että se on alkanut vaikuttaa myös ostokäyttäytymiseenikin. Mietin joidenkin tuotteiden kohdalla tarkkaan sitä miten ne on pakattu. Suosin helposti kierrätettäviä ja ylipäätään kierrätettäviä pakkausmateriaaleja selkeästi enemmän ja valitsen usein tuotteita joiden pakkauksen on käytetty vähemmän muovia. 

Nyt kun vaan tuottajat alkaisivat keskittyä myös enemmän siihen pakkausmateriaalin säästämiseen. Markettien hyllyillä kaikenkirjavat pakkaukset kilpailevat huomiosta keskenään asenteella että erottuisivat massasta mitä kirjavampia ovat. Painoväriä pinnat pullollaan kun se olisi minun nähdäkseni just päinvastoin millä erottuisi, sillä ettei olisi niin kirjava. Oletteko koskaan ajatelleet miksi entivanhaiset elintarvikepakkaukset ovat niin viehättäviä? No siksi kun niissä ei ole sitä miljoonaa painoväriä. Aikanaan väri oli kallista ja se piti sillä designilla erottua. Minä ainakin ostaisin paljon mielummin sellaista jossa pakkaukseen ei olisi tuhlattu puolta koko tuotteen valmistusbudjetista.

Kuinkas te? Herättääkö teissä ajatuksia tämmöiset? Lajitteletteko jätteitänne ja/tai vaikuttaako pakkaukset ostokäyttäytymiseenne?  Olisi kiva jakaa mielipiteitä ja kokemuksia kanssanne jos niitä on.

The recycling center in our porch is working very well indeed. After starting we soon noticed that plastic is the one that we recycle the most. It's quite hard to try to avoid it since so many important products are packed in it. Believe me I'd try if there were alternatives.

The second place goes to paper products. Easier to recycle cause to the fact you can flatten them and they don't take so much space. Third place goes to glass and fourth to metal. Both take a lot longer time than the plastic or paper to fill up the drawer.

All in all makes me feel better to recycle like this. I know it's a little thing I do, but I still believe that it will make a difference in saving this world eventually.

41 kommenttia:

  1. Teillä onkin upea kierrätyspiste, ihana :) Itse olen himo-kierrättäjä myös, mutta omat hankaluutensa siinä on, kun on pienet tilat...Paperinkeräys on pahvilaatikko sängyn alla, muovinkeräys pahvilaatikko puuhellan vieressä,(kun muuanne ei mahdu), metallin, lasin ja kahvipussien keräys eteisen kaapin alla, puulaatikossa, josta ne siirretään isoon kylmään komeroon, kun laatikko tulee täyteen. Kartonki-jätteistä osa poltetaan ja osa viedään keräyspisteelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten ihanaa, että paikat kierrätettäville on löytyneet, vaikkakin erikoiset. :-)

      Poista
  2. Meillä on onneksi keräyspisteet lehdille, metallille ja lasille ihan tuossa tien risteyksessämme.Metallia tulee paljon kissojen ruokinnasta. Ja kartonkiakin alettiin juuri kerätä tuossa kylällämme. Aika paljon kerään pperia takan ja saunan tulien sytytykseen. Muovia tulee ihan liikaa,mutta onneksi senkin keräyspönttö on tontin rajalla ja tyhjennetään pari kertaa kuussa. Myös anopin roskat kerätään siihen samaan. Kompostorista olen haaveillut,mutta haave se on vieläkin. Ehkä joskus? Kahvinporoja ja puun tuhkaa vien aika usein kasveille pihalle. Työpaikalla kerään kahvipussit askartelijalle, mutta kotona en jaksa. Vaikka kahviakin kuluu noin paketti viikossa. Todella kaunis ja tehokas tuo kierrätyspaikkanne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kun olisikin lähellä. Meillä on kaupungissamme useita keräyspisteitä, mutta meiltä on matkaa jokaiseen. Kompostori meillä onneksi on omassa pihassa. :-)

      Poista
  3. Meillä kierrätetään lasi ja metalli, pahvi ja paperi menee polttoon. Muovia ja maitopurkkeja kunnassa ei tietääkseni kierrätetä, mikä tuntuu hassulta. No, ehkä vielä joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se niillä suunnitelmissa on että pian ihan jokaisessa kunnassa olisi nämä muovinkeräyspisteetkin. :-)

      Poista
  4. Mahtavat systeemit teillä! Meillä kierrätetään kaikki paitsi muovi. Se menee sekajätteeseen, koska tulin siihen tulokseen, että pakkausten tiskaaminen vaatisi liikaa energiaa (itseltä ja veden lämmittämiseen). Tiskikoneeseenkaan en ole suunnitellut muovipakkauksia laittavani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas nautin siitä oman energiani tuhlaamisesta niiden pesemiseen, mutta totta joo helpompi käsitiskitaloudessa kun konetiskitaloudessa. :-)

      Poista
  5. Kyllä meillä jauheliha- yms pakkaukset menevät huuhtelun jälkeen kierrätykseen. En niitä sen kummemmin tiskaa, huuhdon ja pyykin paperilla. Sama tonnikalapurkeille ja muille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en viitsi tuonne porstuaani mitään hajuja laittaa. Olen itse varsin herkkänenäinen varsinkin tonnikalapurkeille, niissä on tiskinkin jälkeen nenääni vielä aika voimakas aromi :D

      Poista
  6. Yhden hengen talous, kierrätän bio-, paperi-, pahvi-,lasi-,metalli-ja muovijätteet. Yllätyin myös muovin runsaudesta. Keittiöön mahtuu osa ja vaatehuone nielee loput ja sieltä taloyhtiön eri roska-astioihin . Vaatteet vien läheiselle diakonian kirppikselle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai niin joo, meillä kiertää myös vaatteet kirpputoreien kautta tai sitten Uffin laatikoiden. Lumppujätehän ei kai enää roksiin saa mennä niin meillä on vintissä pussi joka odottaa sitä että tiedän minne sen voi tässä kylässä kierrättää (vielä ei ole selvinnyt).

      Poista
  7. Olemme kierrättäneet niin kauan kuin muistan. Muovin keräyspiste tulikin kaupan pihalle vähän aikaa sitten, huomaa energiajäteastiasta kuinka se ei oikein täyty edes kahdessa kuukaudessa, kuten ennen. Omakotiasujina meillä on ollut aina kompostorit, ovat toimineet nyt lauhana talvena erinomaisesti. Jopa tuttu pilkkijä kävi hakemassa sieltä asukkeja, oikeita matoja. Metalli-, lasi- ja energiajäteastiat ovat samassa keittiön alakaapissa. Muovipakkaukset pesemme jonka jälkeen kuivaamme ne astiankuivauskaapissa ja sieltä kauppareissuilla keräysastiaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin aina muovipakkaukset kuivaa tiskitelineessä. Pari sitä ihmetellytkin. Sellainen joka ei kierrätä on kauhistellut että niinkö köyhiä ollaan että säästellään muovipurkitkin :D

      Poista
  8. Todella kaunis tuo teidän kierrätyspisteenne. Suomessa asuessamme toimitimme kierrätyspisteeseen tai lajittelimme energiajätteeseen lähes kaikki jätteet. Se, mitä neljän viikon aikana meni sekajätteeseen, mahtui todellakin kaupan hedelmäpussiin. Edes vaipoista ei pussi täyttynyt, sillä käytin yksinomaan pestäviä kestovaippoja. Siksi tuntuikin hullulta, että kerran kuussa jäteauto ajoi varta vasten hakemaan omakotitalostamme pihasta yhden hedelmäpussin verran sekajätettä. Lisäksi meillä oli siis energiajäteastia ja komposti kotipihallamme.

    Kaikki kierrätettävät, metallista kartonkiin, veimme kerran viikossa ison ruokakauppakäynnin ohella kierrätyspisteeseen kaupan takapihalle. Keittiön jätepisteessä meillä oli kuusi pientä muovisankoa, johon lajittelimme roskat. Lisäksi hellan alla oli seitsemäntenä pisteenä kori.

    Nykyisin asun Kiinassa ja naapurieni naurusta huolimatta kierrätys jatkuu. Asuinalueellamme on piste sekä kierrätettävälle että keittiöjätteelle, ja niitä käytämme ahkerasti. Minulle on sanottu, että turha minun on itse niitä kierrättää, kyllä se hoituisi lähistön tyhjällä tontillakin, jossa kuulemma joku käy läpi kaikki roskat ja erottelee ne, joista saa rahaa. Siis pahvit, styroksit, muovit ja metallit. Voi olla, mutta mieluiten teen niin itse. Samalla opetan lapsiammekin ymmärtämään kierrättämisen ideologiaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tuo on niin ihailtavaa toimintaa että! Minua kanssa vähän kismittää ne ihmiset jotka lykkäävät vastuun muille, niinkun ettei se heille edes kuuluisi. Minun mielestä se on juuri kuluttajan vastuu pistää ne roskansa kiertämään niin hyvin kun pystyy.

      Poista
  9. Muovia tulee todella paljon, meilläkin selkeästi eniten. Lihapakkaukset olen laittanut mukaan sillä työpaikan vieressä on keräyspiste, vienkin sinne muoveja vähintään kerran viikossa. kaikki muukin kierrätetään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olen jotenkin tullut siihen tulokseen tuota muovimäärää talteen kerätessäni että eihän sitä uutta muovia tarvitsisi enää tehdä lainkaan kun tätä kierrätysmateriaalia tulee yhdestäkin taloudesta niin paljon. :-)

      Poista
  10. Ihana kierrätyspiste teillä! Meillä kierrätyspiste on myös kuistilla, tosin Ikean tylsissä mutta kätevissä muovisissa laatikoissa. Meillä kierrätetään muovi, pahvi, metalli ja lasi. Lisäksi pihalla on komposti johon biojäte. Tänä talvena komposti toimii hyvin eikä ole jäätynyt. Joka päivä tulee kytättyä kompostin lämpötilaa, niin kiva kun toimii tänä talvena ��. Muovia tulee ihan mahottomasti, samoin pahvia. Vanhoja kankaita joita ei pysty rättinä käyttämään olen vienyt vaatekaupan keräykseen. Koen kierrätyksen ja kompostoinnin jonkinlaisena harrasteena ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä taas komposti on pian niin täynnä ettei sinne mahdu oikein mitään. Harmittaa kun en syksyllä älynnyt vähän tyhjentää.

      Poista
  11. Muovin kierrätys hakee meillä vielä muotoaan, nyt tarkoitukseen on varattu iso puulaatikko keittiössä, mutta systeemi ei tunnu ihan vielä toimivalta. Enemmän piiloon pitäisi kierrätykseen menevät muovit saada ... koska määrä yllätti täälläkin. Normiroskiksen täyttyminen on hidastunut huomattavasti nyt kun muovista menee (meillä ehkä 70-80 % ) iso osa kierrätykseen. Kierrätysmuovin hyödyntämisestä olisi kyllä kiva tietää enemmänkin, menneeköhän pääosin uusien pakkausmateriaalien tekoon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun tietääkseni ainakin Orthex käyttää kierrätysmuovia ruukuissaan. En sitten tiedä onko se juuri tätä mitä kierrätämme kotitalouksistamme vai mitä, mutta kierrätysmuovia nyt kumminkin. :-)

      Poista
  12. Heissan,
    täälläkin yksi himokierrättäjä. Sulla on kyllä niin nätti tuo kierrätyspiste!
    Tässäpä vinkki sille lumppuvaatteelle: H&M ottaa sen vastaan!
    http://about.hm.com/en/sustainability/get-involved/recycle-your-clothes.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen kuullut tuosta kyllä. Hömppälöitä tässä lähellä ei vaan yhtään ole. Pitäisi vasiten lähteä isommalle kylälle käymään sitten.

      Poista
  13. Täällä myös kierrätetään ja miten innoissaan olin tuosta muovin keräyksestä kun se alkoi!
    Mä myös tiskailen kaikki muovi ja metallipurkit, meillä kun ei ole astianpesukonetta, niin siinä samassa menevät tiskauksen lopuksi.
    Satun asumaan n. 100m päässä kierrätyspisteestä, joten sinne on helppo viedä vaikka päivittäin jotain töihin lähtiessä. Ei ole siis tarvinut suunnitella kotiin mitään isompia juttuja kierrätysmatskuille.
    Ja tuosta lumpusta, likainen lumppu ei sovi kierrätettäväksi, mutta menee energiajätteeseen. Jos paikkakunnaltasi löytyy energiajätekeräys niin sinne vaan. Sekajätteeseen, joka siis päätyy kaatopaikalle ei saa laittaa enää. Puhdas sen sijaan sopii noihin vaatekaupan keräyksiin, kuten Nonna kommentoi. :)

    VastaaPoista
  14. Meillä kierrätetään muovi, lasi, kartonki, pahvi, paperi, metalli ja biojäte, joka viedään pihan kompostoriin. Koen kotitalousjätteen kierrätyksen äärimmäisen helpoksi ja ihmettelen miksi ihmiset kokevat sen usein liian työläältä tehdä. Tosin meillä kaikki kierrätyspisteet sattuvat olemaan lähikaupan pihalla, mutta jos ne olisivat kaukana ne kuskattaisiin niitä sitten autolla. Koen joka kerta äärimmäistä tyydytystä pihamme vajaasta roskapöntöstä, kun jäteauto suorittaa tyhjennyskäyntejään.
    Vaatteet ja kodintekstiilit myyn kirppareilla ja loput nakkaan Uffin laatikkoon. Huonokuntoisemmat olen vienyt H&M:lle ja Lindex ottaa niitä myös vastaan. Remppojen jäljiltä viemme tavaraa Sorttiasemalle ja käyttökelpoisia juttuja (esim.kupariputkia) olemme myyneet tai antaneet eteenpäin.
    Mutta on teillä kyllä niin kaunis tuo kierrätyspiste!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, meilläkin vieraillaan ahkerasti sorttiasemalla. Täällä kylällä on tosi hyvä ja selkeä sellainen. Täällä kun remontteja tehdään niin välillä tulee vietyä vähän isompia eriä kerralla. Harmi vaan etteivät ihan kaikkea ota vastaan niin kuin esim. betonijätettä.

      Poista
  15. Muovi, lasi, metalli, paperi, kartonki, biojäte omaan kompostiin (josta eläimille syömäkelpoinen menee koiralle tai kanoille) ja vasta sitten sekajäte, joka onneksi tällä alueella poltetaan energiaksi. Muovia tulee kyllä järisyttävän paljon, vaikka esim. vihannekset ja hedelmät ostetaan järkevyyden rajoissa ilman pusseja. Nyt muovinkeräyksen aloitettuamme voisimme pidentää tyhjennysväliä, mutta mies haluaa toistaiseksi siivota navettaa sinne kertyneestä roskasta. Kierrätettävät viemme kauppareissun yhteydessä kierrätettäväksi eikä erikseen ajella viemässä. Meidän kierrätyskeräyspiste kotona ei valitettavasti ole yhtä kaunis kuin teillä ;)

    Niin ja vaatteet yms. kodintekstiili joko myydään tai lahjoitetaan, jos käyttäkelpoista. Käyttökelvottomalle räsylle toivoisin helppoa ja järkevää loppusijoitusta, seuraavalle erälle toivoisin löytyvän hyödyllinen paikka. Vaatteiden ostossa ehkä vaikuttaa eniten jäteasia, sillä pyrin miettimään nykyään tarkemmin, että vaatteet olisivat laadukkaita, aikaa ja pesuja kestäviä. Se vain tuntuu hankalalta etukäteen tietää laatu, kun aina hintalappu ei korreloi laadun kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis tuo on niin totta tuo ettei vaatteista enää hinnankaan perusteella osaa sanoa kauanko se tulee kestämään. On tosi ärsyttävää ostella uusia kun ei tiedä kuinka kertakäyttöiseksi ne on tehty. Tykkäänkin ostella vaatteita kirppiksiltä kun siellä niistä näkee helpommin sen että miten ovat reagoineet esim. pesemiseen.

      Poista
  16. Meillä kahden hengen taloudessa, kerrostalossa, lajitellaan kartonki, lehdet, muovi, lasi, metalli, biojäte ja sekajäte. Sekajätteemme tiedän menevän polttoon. Muovikeräys on miehen työmatkan varrella, joten hedelmäpussinyssäköitä tulee pakkailtua useampikin viikon aikana.
    Vielä kun taloyhtiön roskakatokseen voisi mennä lajiteltujen jätteidensä kanssa tyytyväisenä. Mutta ei, sillä biojäteastiassa on usein jonkun sekäjätteitä muovikassissa, isot pahvilaatikot ovat litistämättöminä kartonkikeräyksessä ja lasikeräyksessä on läjä posliinilautasia. Tulen niin vihaiseksi muiden välinpitämättömyydestä!
    Nimim. "Maitotölkin sisälle mahtuu 9 litistettyä tölkkiä" ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on niin yleistä täällä meidän kylän kierrätyspisteillä että laitetaan vaan väärään astiaan ti sitten jätetään levälleen siihen viereen. Sapettaa ihan yli kaiken ne sohvan ja telkkarin kierrättäjät jotka saavat siitä itselleen hyvän omantunnon kun nakkaavat romunsa siihen paperinkeräysastian vierelle.

      Poista
  17. Peruskierrätys toimii meilläkin. Muovi ei, se harmittaa. Kun kaiken mahdollisen kierrättää ja roskis täyttyy muovista niin tuntuu epäreilulle... Biojäte jäätyy talvisin, mutta herää keväisin henkiin ja "humpsahtaa" hetkessä pienemmäksi. Vaatteet kierrätetään mahd hyvin, mutta puuvillaiset lumput käytämme kertakäyttöisinä wc:n puhdistuksessa ja palavat lopulta pihan perällä. Nukkaamattomat käy esim vahan levitykseen verstaalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin kerätään kaikki risat sukat ynnä muut pienet laatikkoon josta voi sitten ottaa kengänkiillotukseen tai jos jotain kalustetta haluaa vahata. Likaiset kuivaneina sitten omaan pussiinsa odottamaan jatkopaikkaa.

      Poista
  18. Ihan en ymmärrä tuota raaka liha -pointtia. Miksi niitä lihalaatikoita pitää liottaa muiden astioiden joukossa? Itselläni ainakin on tapana pitää rasvaiset ja haisevat jutut sivussa odottamassa, että kaikki muu on pesty, ja sitten ihan viimeisenä pestä ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos tiskaa noin kerran päivässä ja omaa vain yhden altaan niin lihalaatikot ehtisivät kuivua siinä sivussa jos niitä ei heti tiskaisi. Sanotaan että se on energiantuhlausta jos erillään pesee kierrätysmuovinsa ja näin ollen sen kierrättämisen energiataloudellisuus ei toteudu.

      Poista
  19. Eihän se tarvitse noin vaikeaa olla. :) Meillä ei todellakaan tiskata enempää kuin max. kerran päivässä, eikä myöskään kierrätettäviä yksinään. Meillä niitä kierrätystörppöjä liotetaan erillään, siis tilkka vettä sisällä ja törppö tiskipöydän sivussa. Sitten vaan liotusvedet pois ennen kuin alkaa täyttää allasta. Jos pöpöt huolettavat, niin voi sen käydä kaatamassa vessaankin, mutta kyllä kuuman pesuveden pitäisi hoitaa homma muutenkin.

    Mutta eipä se toisaalta ole mikään kuolemansynti, vaikkei jokainen retale kierrätykseen päätyisikään, enkä tarkoita arvostella. Yllätyin vaan, kun minulle tuo liotushomma on itsestään selvää.

    VastaaPoista
  20. Omakotitalossa asuessa kierrätimme pahvin/kartongin, muovin, paperin, lasin ja muovin. Biojätteetkin vietiin kompostiin. Nyt asumme rivarissa, ja kevään koittaessa kun saamme tuon meidän kierrätyskaapin fiksusti sijoitettua pihalle (samoin kompostin) ja maalattua talon väriin sopivaksi, keskitymme taas paremmin kierrätykseen. Lähinnä se tarkoittaa biojätteen ja muovin tarkempaa seulontaa.
    Tänään juuri luin yhdestä blogista, että Atrialta on tullut/tulossa uusia pienempiä lihapakkauksia, sellaisi pehmeitä. Näin muovinmääräkin menee ainakin pienempään tilaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään just löysin ja ostin kaupasta hra Snellmannin uusia pehmeitä jauhelihapakkauksia. :-)

      Poista
  21. Jyväskylässäkin alkoi muovin kierrätys ja se on niin ihanaa! Sekajätteeseen jää tosi vähän enää roskaa, kun kaikki muu kiertää.

    VastaaPoista
  22. Tää on aivan täydellinen ratkaisu!! Kauniskin. Oon asiasta ehkä vähän väliaikaisesti kateellinen, koska me ei olla vielä uudessa kodissa saatu hommaa hiottua toimivaksi, eikä ole ideoitakaan. Tällä hetkellä on vaan epämääräisiä nyssäköitä nurkassa.

    Vanhassa kodissa oli roskakatoksessa kaikki astiat muovista, metalliin ja lasiin. Nyt juttuun pitää pistää vähän enemmän panoksia, mutta kaikki laadut lähtee edelleen kiertoon, mitkä sinne mahdollista kuljettaa. Tärkeä homma.

    VastaaPoista
  23. Meillä kierrätetään. Metallia etenkin kertyy yllättävän paljon, olemmekin katselleet vaihtoehtoje metallin myynnistä ja ostosta ja muista siihen liittyvistä toimenpiteistä. Jostain kuulin kerran että eilisen romu on huomisen raaka-aine. Meillä ei kovin sekajätettä tule ollenkaan.

    VastaaPoista