torstai 31. joulukuuta 2015

Pukukaapin ohje (tai jotain sinnepäin)

Ohjetta pari viikkoa sitten askartelemaani pukukaappiin kyseltiin ja sellaisen lupasin myös laittaa.  Ja näin vanhan vuoden viimeisen päivän ehtoona sillä on hyvä päättää tämä blogivuosi.

Olen ihan luokattoman huono itse lukemaan mitään ohjeita ja luulen etten ole yhtään sen parempi sellaisia tekemäänkään, mutta koitetaan nyt kumminkin. Kuvat puhukoot puolestaan niissä kohdin kun omat kirjoitukseni ovat liian vaikeaselkoiset. Lisäksi painotan vielä, että ohje on ehkä paikoin hieman "väljä" joka johtuu siitä että suunnittelin osan tehdessäni enkä kirjoitellut asioita pahemmin ylös, varsinkaan tarkkoja mittoja.

Materiaaleiksi käytin seuraavaa:

Sivuseiniksi 2kpl liimapuulevyä kooltaan 200 x 40cm
Välihyllyiksi 2kpl liimapuulevyä kooltaan 80 x 100cm
Taustaksi kovalevyä (noin 33 x 180cm)
Rimaa oviaukkojen kavennukseen 2 kpl 22 x 22mm tankoja (noin 2,5m pitkiä)
6,5mm paksua vaneria ovia varten (2x  noin 25 x 84cm)
Rimaa oviin 2 kpl 8 x 45mm (noin 2,5m pitkiä)

Ja tärkeä huomio tähän väliin. En sahannut kaikkia osia heti valmiiksi vaan sahailin sitä tahtia kun työ edistyi. Näin siksi että mahdolliset mittavirheet voi vielä korjata tehdessään.

Aloitin sahaamalla kaksi isompaa liimapuulevyä alhaalta muotoonsa. Muodon tempaisin täysin hatustani, ja tein molempiin levyihin samanmoiset. Kuviosahalla ja kohtuu raa'alla puuterällä tuli ihan hyvät.

(Tätä kaappia varten kavensin isoja levyjä sivujen 40stä sentistä 36,5 senttiin sekä lyhensin kokonaiskorkeuden kahdesta metristä noin 189 senttiin. Tuo aukko on noin 10cm syvä.)

Sitten sahasin pienemmistä liimapuulevyistä katon, välihyllyn ja pohjan, joiden pituus siis sama kun sivuseinien syvyys. (Tässä kaapissa syvyys on tuo 36,5cm, eli levyistä tuli 30 x 36,5cm.)

Sitten mittasin paikat ja porasin alkureijät ja kiinnitin levyt tiukasti ruuveilla molemmin puolin. Keskimmäisen mittasin niin keskelle kun taisin, 

Ja lopputulos näytti sitten jotakuinkin tällaiselta.

Sitten laitoin kaapin rähmälleen maahan, otin ristimitat (ne ovat supertärkeät, että tulee suora kaappi) ja niiden ollessa kohdillaan kiinnitin pikkunauloilla kovalevyn taustaseinäksi. 

Tämän jälkeen pienensin oviaukkoja hieman 22 x 22 mm rimoilla kuvan osoittamalla tavalla. Lisäksi mittasin, sahasin ja asensin hyllylevyt kiinteästi paikoilleen (joku voisi laittaa säädettävät, minä en halunnut). Ronskisti päälipuolelta ruuveilla vaan, puukitti peittää ja maalihan siihen pintaan tulee.

Laitoin myös liimaten alaosaan jalkoihin tuollaiset lisäpalikat, jotta lookki näyttäisi edestäkin kivalle ja niinhän tuo tekee.

Ja tässä vaiheessa kaappi näytti tältä (paitsi ne palikat tuolta alta vielä puuttuu, mutta elkää katsoko sinne nyt.) Seuraavaksi sitten ovia askartelemaan.

Tämä oli mielestäni niin kiva työvaihe etten ottanut siitä laisinkaan valokuvia (höh). Koitankin nyt siis tällä yhdellä piirretyllä kuvalla kertoa miten nuo tein. 

Mittasin kaapista ensin nuo oviaukot ja miinustin mitoista pari milliä joka suunnasta ja sahasin vanerit oviksi. Sitten sahasin 8 x 45mm rimasta oviin "peilit" jotka liimasin puuliimalla ja annoin olla painon alla yön. 

Porasin 20mm kuppiterällä ovien ylä ja alaosaan "tuuletusaukot" niin kuin tuollaisissa pukukaapeissa kuuluukin olla.

Sitten vaan saranat kiinni ja ovet paikoilleen. Tämä vaihe on minulle aina yhtä jännittävä kun puukolla vuolen noita saranan paikkoja, mutta jostain syystä ne aina kuitenkin asettuvat ihan kivasti, vaikken olekaan maailman tarkin vuolija.

Ja sitten lopuksi, kittasin kaikki turhat saumat, hioin hyvin, maalasin, pieksin ja maalasin kunnes sain kaappiin halutun lookin. Kun vielä lisäsin oikeasti vanhat lukkoraudat ja kahvat tuli lopputuloksesta aika hämäävän täydellinen.

Näin se siis syntyi tuo kaappi. Toivottavasti näistä ohjeista on jollekin hyötyä. Jos jotain epäselvää jäi niin kysykää vaan rohkeasti. Oma luomisprosessini näissä askarteluhommissa on välistä niin omintakeinen etten välttämättä osaa ajatella jos jokin oleellinen asia unohtuu mainita.

The "instructions" to build a vintage looking cabinet here, in Finnish only, but the pictures should tell you all you need if you get inspired to make one of your own.

12 kommenttia:

 1. Aivan mahtava kaappi, olet kyllä etevä! :)

  VastaaPoista
 2. Ihana kaappi! Ja loistavat ohjeet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ah, hyvä että niistä saa selvää. Jännitti vähän tehdessä :-)

   Poista
 3. Paljonko tarvikkeet ( noin ) maksoivat ja millä pieksit? Upea kaappi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puumateriaalit olivat siinä 90 euroa, noin. Päälle maalit (löytyi omista nurkista) ja nuo kahvat ja muut. Pieksin ihan vasaralla, ruosteisella jakoavaimella ja muilla työkaluilla. :-)

   Poista
 4. Ihailen aina ihmisiä jotka osaavat tehdä jotakin omin käsin, oli se sitten mitä vaan.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Tämä on kyllä täydellinen <3

  VastaaPoista
 7. On upea! Millaisella maalilla/ tekniikalla onnistuit saamaan tuon patinoinnin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen voi tehdä vaikka niin että laittaa valkoista maalia pohjalle ja siihen päälle rätillä hankaa okrankeltaista maalia sinne tänne. Sitten kun maali on kuivaa hieroo pintaan vielä esim. ruostetta ja pieksee vähän kulumajälkiä jollain työkalulla. :-)

   Poista